ISINALIM DERKEN MAĞDUR OLMAYALIM

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISINALIM DERKEN MAĞDUR OLMAYALIM
Haberin Tarihi: 16.9.2017 09:35:00 - Okunma Sayısı:2820 defa okundu.

Isı yalıtımı amacıyla dış cephelere uygulanan işlemlerin tümüne mantolama deniyor.

ISINALIM DERKEN MAĞDUR OLMAYALIM

                Semra TAŞKENT

                Isı yalıtımı amacıyla dış cephelere uygulanan işlemlerin tümüne mantolama deniyor. Memleketimizde bir mantolama furyası başlamış gidiyor... Mantolama deyince aklımıza hemen strafor kullanarak yapılan mantolama geliyor. Oysa ısı yalıtımı için sağlıklı ve güvenli çözümler de var.

                Küçük bir araştırma yaptım. Mantolama mecburiyeti yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sitesinden duyurulmuş. Isı yalıtımı için sağlıklı, güvenli çözümler var. Yurt dışında mesela Almanya'da yasak, Türkiye'de Isparta Belediyesince yasaklanmış strafor kullanarak yapılan mantolama. Ama ilçemizde büyük bir hızla sürüyor. Şirketler bir şekilde yarıdan fazla çoğunluğu mecbur diyerek her türlü ikna kabiliyetlerini kullanarak işe başlıyorlar. İnternete baktığınızda mantolama konusunda bilgi kirliği mevcut. Strafor kullanılarak mantolama istemeyenler maddi-manevi mağdur.

                Binalar mantolama yapılırken strafor kullanılıyor. Strafor dediğimiz maddenin en iyisi bile petrolden yapıldığı için kanserojen içeriyor. 10 yıllık ömrü var, binayı çürütüyor, yangınlara sebep oluyor. Yangının çok çabuk binayı sarmasına sebep olduğu için insanlar zehirlenerek ölüyormuş. Enerji yönetmeliğine  aykırı. Sağlıklı boyalarla, straforsuz mantolama ile de enerji kaybı azaltılabilir. Tüm bunlardan haberdar olmayan hemşehrilerimiz güzel görünsün, daha sıcak olsun diye, sıcak sıcak kansere yakalanacağını bilmiyor. Bilmeden yanlışı, sağlıksızını tercih ettiğinden habersiz. Şirketleri zengin edip diğer insanları mağdur ediyoruz. Birbirimize düştüğümüz de ayrı bir konu...

                Bizim de apartman yöneticimiz, resmi kat mülkiyeti kanunlarına uymadan, "tek sen kaldın" psikolojisi baskısı ile işi oldu bittiye getirerek gelişigüzel toplantı ile, 3-4 şirketin teklif verip konuşulacağı toplantıya gerek duymadan bir şirket ile anlaşmış. Karşı çıkan hakarete uğruyor. Her türlü itirazımızı resmi yollarla yaptık. Daha posta gitmedi... Zaten her şey 10 gün içinde oldu bitti ve özellikle istemeyen apartman sakinlerinin bulunduğu taraftan, mantolama işlemine başlandı.

                Ben astım hastasıyım. Yıllardır strafor kullanılarak yapılan mantolamanın zararlarını okur ve duyarım. Bu zehire maruz kalarak yaşamak, kansere yakalanmak istemiyorum. Bu benim kişisel hakkım.

                Yetkililerden ve Belediyemizden ricam; Hemşehrilerimizin bilmeden girdikleri bu işten zarar görmemeleri, benim gibi mağdur olmamaları için gerekli önlemi almaları ve sağlıksız malzeme ile yapılan mantolama işine engel olmalarıdır.

                Saygılarımla...

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap