16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

İLÇEMİZ ALTERNATİF TARIMSAL ÜRÜN DENEMELERİNDE BÜYÜK BAŞARI; SAFRAN HASATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İLÇEMİZ ALTERNATİF TARIMSAL ÜRÜN DENEMELERİNDE BÜYÜK BAŞARI; SAFRAN HASATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Haberin Tarihi: 6.12.2017 10:47:00 - Okunma Sayısı:1299 defa okundu.

İlçemiz Sorkuncak köyünde uygun bulunan bir alana dikilen safran soğanlarını yıl boyu yakından takip eden Kaymakam Abdullah AKDAŞ, 1 Aralık Cuma günü Sorkuncak Köyündeki deneme tarlasında gerçekleştirilen törenle Eğirdir’in ilk safran hasadını gerçekleştirdi.

İLÇEMİZ ALTERNATİF TARIMSAL ÜRÜN DENEMELERİNDE BÜYÜK BAŞARI; SAFRAN HASATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Geçtiğimiz yıl Eğirdir Kaymakamı Abdullah AKDAŞ’ın çabalarıyla Safranbolu İlçesinden getirilerek İlçemiz Sorkuncak Köyünde deneme amaçlı dikimi yapılan safran bitkisi, geçtiğimiz günlerde çiçek açarak bölge ekosistemi içerisinde yetiştirilebilir bir bitki olduğunu kanıtlamıştı.

İlçemiz Sorkuncak köyünde uygun bulunan bir alana dikilen safran soğanlarını yıl boyu yakından takip eden Kaymakam Abdullah AKDAŞ, 1 Aralık Cuma günü Sorkuncak Köyündeki deneme tarlasında gerçekleştirilen törenle Eğirdir’in ilk safran hasadını gerçekleştirdi.

Törene Kaymakam AKDAŞ’ın yanı sıra daire müdürleri, ziraat mühendisleri Sorkuncak ve çevre köylerde yaşayan vatandaşlarımız katıldı.

Gıda sektöründen sağlık, kozmetik, boya ve ilaç endüstrisine kadar birçok alanda kullanılan ve dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safranın tanıtımı amacıyla konuklara safran kolonyası, safran sabunu, safran lokumu gibi ürünler ikram edilirken; Sorkuncak Köyü muhtarı İbrahim EROĞLU tarafından hazırlanan safranlı pilav, safranlı mercimek çorbası, safran tatlısı ve safran çayı konukların beğenisine sunuldu.

Törene katılan Kanal 32 televizyonuna açıklamalarda bulunan Kaymakam Abdullah AKDAŞ, özellikle ilaç ve kozmetik sanayinde ağırlıklı olarak kullanılan safranın gıda ve kimyasal boya sektörlerinde de kullanıldığını belirterek; “Şu anda Türkiye’nin yıllık 10 ton safrana ihtiyacı var. Ancak bu ihtiyacın sadece yüzde birini Safranbolu ilçesi karşılıyor. Geri kalanı ithalat yoluyla karşılanıyor. Bu mesele aynı zamanda memleket meselesidir. Şu an görüştüğümüz aracılar dahi kilogramına 20 bin TL ödeme yapmaya hazırlar, pazar son derece kazançlı durumda. Soğanların dikimi yapılan tarla konumu itibariyle rüzgârlara açık olmasından dolayı safrana çok da uygun olmamasına rağmen biz burada başarılı bir sonuç elde ettik. Geçtiğimiz yıl, ekim ayında ektiğimiz safranların bire sekiz oranında kardeşleme(çoğalma) yaptığını tespit ettik. 1 dönüm tarladan elde edilen asgari gelir yıllık 15-20 Bin TL civarında. Buradan Gül Birliğe de seslenmek istiyorum. Gül ile safran birbirini tamamlayan ürünler. Kendilerini buraya davet ederek kozmetik alanında yeni fırsatlar yaratılabileceğini düşünüyorum. Isparta’nın her yerinde bu ürün yetiştirilebilir. Tohum ve işçilik dışında bir masrafı olmayan, yetiştirilmesi zahmetsiz ve ilaç istemeyen bir ürün. Bu aynı zamanda ülkemiz için önemli bir tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölünün korunması açısından da önemli. Hedefimiz ilk etapta Eğirdir’de 20 bin metrekarelik üretim alanına ulaşmak. Özellikle tarımla uğraşan üreticilerimizi buradaki deneme tarlasını ziyaret ederek yerinde gözlem yapmalarını tavsiye ediyorum. Burada, Eğirdirimizde bu ürünün yetiştiğini herkesin görmesi lazım.” diye konuşan Kaymakam Abdullah AKDAŞ bu önemli projenin sonuna kadar arkasında olduklarının altını çizdi.

Hasat töreni, yapılan ikramların ardından son buldu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap