SURİYE?Lİ MÜLTECİLER MESLEK SAHİBİ OLUYOR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SURİYE?Lİ MÜLTECİLER MESLEK SAHİBİ OLUYOR
Haberin Tarihi: 12.12.2017 17:11:00 - Okunma Sayısı:3566 defa okundu.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde, “Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Türkiye’nin Güneyindeki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında 12 Aralık 2017 Salı günü saat 09:30’da Isparta Barida Otel’de İstihdam Fuarı düzenlendi.

SURİYE’Lİ MÜLTECİLER MESLEK SAHİBİ OLUYOR

                Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde, “Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Türkiye’nin Güneyindeki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında 12 Aralık 2017 Salı günü saat 09:30’da Isparta Barida Otel’de İstihdam Fuarı düzenlendi.

                Proje kapsamında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde “Meslek Etiği” “Personel Hijyeni” “İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı” “Meslek Dili – Mesleki Terminoloji” “Temel Yaşam Becerileri ve Kişisel Gelişim” ve “Elma Yetiştiriciliği” eğitimleri alan Suriyeli kursiyerler, Isparta’nın tarım işverenleri ile bir araya geldi.

                Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen 'Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Desteklenmesi' projesi kapsamında, tarımda istihdam edilmek üzere Suriyelilere eğitim verildi. Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde 35 Suriyeli, 'meslek etiği', 'personel hijyeni', 'iş güvenliği ve işçi sağlığı', 'meslek dili-mesleki terminoloji', 'temel yaşam becerileri ve kişisel gelişim' ve 'elma yetiştiriciliği' konularında eğitim verildi. Bu eğitimlerde Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden 19 teknik personel görev aldı.

                Eğitimi tamamlanan Suriyelilerle tarım sektöründe faaliyet gösteren işverenlerin katıldığı fuara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, BAGEV ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz ile Suriyeli tarım işçileri katıldı.

                BAGEV Başkanı Ali Çandır, FAO desteğiyle Isparta'da yaşayan mültecileri iş ve sosyal hayatın içine almak için eğitim çalışması düzenlediklerini söyledi. 35 kursiyeri elmacılık konusunda eğittiklerini belirten Çandır, "Bütün aşamalarını öğrendiler. Bugünkü yaptığımız fuarda işe yerleştirilmesini ve onların bizden birisi olarak iş hayatının içinde geçimlerini rahatlıkla sağlamalarını hedefliyoruz" dedi.

                Mültecilerin meyvecilikle ilgili dikiminden bakımına, budamasına ve toplamasına kadar bütün alanlarda gerekli eğitimi aldıklarını aktaran Çandır, "Şu an 35 kursiyerimiz artık bu konuda işin ehli olarak çalışacak. Eylül ayından itibaren buradaki yaptığımız taramada 6 bin Suriyelinin içerisinden 35 arkadaşımızı müracaatıyla aldık ve onları yetiştirdik. Bu projemizin daha başlangıcı. Bundan sonra özellikle gül toplama, diğer meyvecilik ve kesme çiçek konularında sektörün talebi doğrultusunda 2018 yılı içinde eğitimlere devam edeceğiz. Özellikle çalışan bulmakta zorlanan tarım sektörümüze güzel bir destek olacaktır" diye konuştu.

                FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji, Türkiye'de halen 3.3 milyondan fazla Suriyeli bulunduğunu ve bunların 6 bin 800'ünün Isparta'da ikamet ettiğini kaydetti. Bu projenin Türkiye'de 5 ilde uygulandığını aktaran Shoji, şöyle dedi:

                "Değerlendirme esnasında Türkiye'ye gelen Suriyelilerin çoğunluğunun tarım geçmişine sahip olduğunu ve Türkiye'deki üreticilerin de kalifiye işçiye ihtiyaç duyduğunu tespit ettik. Özellikle Isparta'da Suriyeli mülteciler için mesleki eğitim sağladık. Bu mesleki eğitim daha çok elma üretimi alanında yapıldı. Elma üreticileri ve eğitim alan Suriyelileri bu fuarda buluşturarak bu imkanları değerlendirmesine fırsat sunmaktayız. 35 Suriyeliden 3'te 1'i kadın. Onlar için uzun vadede ekonomik fırsatlar olacağını umut ediyoruz."

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap