Eğirdir Gölü Göl hacmi ve Göl su seviyesi analizi yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü Göl hacmi ve Göl su seviyesi analizi yapıldı
Haberin Tarihi: 3.2.2018 09:40:00 - Okunma Sayısı:3536 defa okundu.

Eğirdir Gölü Göl hacmi Göl su seviyesi Mann-Kendall eğilim testi Regresyon analizi yapıldı.

Eğirdir Gölü Göl hacmi ve Göl su seviyesi analizi yapıldı

                Eğirdir Gölü Göl hacmi Göl su seviyesi Mann-Kendall eğilim testi Regresyon analizi yapıldı.

                TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında desteklenen, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Erol KESKİN, Yusuf Rona AKSOY, Ali Soner AKSOY, Barış YILMAZKOÇ tarafından gerçekleştirilen, analiz sonuçlarını içeren "GÖL SEVİYE TAHMİNİ: EĞİRDİR GÖLÜ" başlıklı makale  Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi'nde yayımlandı.

                Makalenin özet bölümünde "1986-2016 yılları arası Eğirdir Gölü su seviyesi ve göl hacmi aylık zaman serilerinin istatistik analizi yapılmıştır. Göl su seviyesinde ve göl hacminde gözlem süresi boyunca herhangi bir eğilim olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Mann-Kendall eğilim testi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Eğirdir Gölü, gözlem süresi boyunca belli dönemlerde azalma ve artma şeklinde eğilimler içine girmiştir. Gözlem süresi bir bütün olarak ele alındığında ise her ne kadar istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir artma eğilimi belirlenmiş ise de göl su seviyesinde ve hacminde belirgin bir artış olmadığı sonucuna varılmıştır." ifadeleri kullanıldı.            

                Makalenin sonuç bölümünde ise "Eğirdir Gölü gibi önemli bir tatlı su kaynağındaki su seviyesi değişimlerinin (alçalmanın veya yükselmenin) izlenmesi Göller Bölgesi’nin su ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir. Bu nedenle Eğirdir Gölü’nün 1986-2016 su yılları arasındaki aylık su seviyesi ve göl hacmi verileri temin edilmiş; bu veriler üzerinde Mann-Kendall eğilim testi uygulanmış ve doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analizlere göre;

  1. Eğirdir Gölü su seviyesinde 1986-1995 yılları arasında azalma meydana geldiği görülmüştür.
  2. Göl su seviyesi 1995 yılından 2000 yılına kadar 5 yıl boyunca yükselme eğilimine girmiştir.
  3. 2000 yılından itibaren 2016 yılına kadar ise göl su seviyesinde azalmalar ve yükselmeler şeklinde değişimler gözlenmiştir.
  4. Buna karşın 1986-2016 yılları arasındaki gözlem süresi bir bütün olarak ele alındığında göl su seviyesinde artış olduğu anlaşılmıştır. Bu artış hem yıllık hem de aylık bazda kendini göstermiştir.
  5. Göl su seviyesindeki artış hem Mann-Kendall hem de regresyon analizi yöntemleri ile ortaya konmuştur.
  6. Her iki yöntem hem yıllık, hem de aylık verilerde uyumlu sonuçlar vermiştir. Yani Mann-Kendall testi ile ortaya konan artış şeklindeki değişimler regresyon analizinde de belirlenmiştir.
  7. Her bir aya ait göl su seviyesi ve hacim verileri ile yapılan Mann-Kendall ve regresyon analizi de uyumlu sonuçlar vermiş, her bir ay için (istatistik olarak anlamlı olmamakla birlikte) artışlar hesaplanmıştır." denildi.

                Makalenin tamamına http://dergipark.gov.tr/download/article-file/388305 adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap