BAŞKAN ŞENGÖL’LE SAKİN ŞEHİR CİTTASLOW EĞİRDİR’İN ÖYKÜSÜ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BAŞKAN ŞENGÖL’LE SAKİN ŞEHİR CİTTASLOW EĞİRDİR’İN ÖYKÜSÜ
Haberin Tarihi: 9.2.2018 09:34:00 - Okunma Sayısı:1892 defa okundu.

Röportaj: Zeki TARHAN

BAŞKAN ŞENGÖL’LE SAKİN ŞEHİR CİTTASLOW EĞİRDİR’İN ÖYKÜSÜ

Röportaj: Zeki TARHAN

                Sakin şehir olan EĞİRDİR’ in yerel yöneticisi Ömer ŞENGÖL ile Sakin şehir Eğirdir üzerine söyleşi yaptık. ŞENGÖL “Sakin Şehir Konsepti sayesinde Eğirdir sürdürebilir bir kimlik ve kalkınmışlık modelini sonuna kadar sergiliyor ve sergilemeye devam edecektir.” dedi. 

                Sakin şehir olan EĞİRDİR’ in yerel yöneticisi Ömer ŞENGÖL ile Sakin şehir Eğirdir üzerine söyleşi yaptık. Gelin hep birlikte, Başkan ŞENGÖL’ ün ağzından, Cittoslow Eğirdir’ in öyküsünü dinleyelim...

                TARHAN ”SAKİN ŞEHİR” konsepti, yavaş yaşamı ele alan bir yaşam felsefesi olarak görülüyor. Ve bu felsefe; yerel/ bölgesel bazda sürdürülebilirlik olarak da değerlendiriliyor. Eğirdir, CİTTASLOW statüsüne kavuşmakla, sürdürülebilir bir kalkınmışlık modeli sergiliyor mu sizce?

                ŞENGÖL “Sakin Şehir Konsepti sayesinde Eğirdir sürdürebilir bir kimlik ve kalkınmışlık modelini sonuna kadar sergiliyor ve sergilemeye devam edecektir.

                TARHAN “Sakin Şehir” ler, aynı zamanda bir marka şehir olarak da anılıyor. Sizce Eğirdir, bir “MARKA ŞEHİR” midir?...

                ŞENGÖL “Her zaman söylediğimiz gibi Eğirdir, Allah’ın elinin boş zamanında yarattığı bir şehir. Zaten marka bir şehirdi. Cittaslow sayesinde bunu onaylamış olduk. Tabi ki Eğirdir Marka Şehir’dir.

                TARHAN YAVAŞ KENT / SAKİN ŞEHİR hareketi; Çevre ve kentsel doku kalitesini, teknoloji kullanımını teşvik ederek iyileştirmeye çalışmaktadır... Eğirdir’ de çevresel değerler, tarihi ve kültürel dokunun korunması bağlamında belli bir standardı yakalayabilmiş yada geçmiş midir sizce?...

                ŞENGÖL ’’Tam anlamıyla yakaladı denemez. Çok kolay değil, zaten bunun için çaba sarf ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda yakalayacaktır.

                TARHAN Yavaş Kent / Sakin Şehir / Cittaslow kriterlerinden Eğirdir hangisini sizce yakalamış değil?...

                ŞENGÖL “Eğirdir’deki pek çok yatırım Cittaslow müracaatından önce düşünülerek gerçekleştirildi. Bazılarını da iyileştirmeye devam ediyoruz.                 TARHAN Bir örnek vermek gerekirse; Yerel Ürünlerin korunması, Çevre ve Altyapı Politikalarının hayata geçirilmesi, Farkındalık yaratılması gibi konularda, sakin şehir konseptine uygun bir fotograf görebiliyor muyuz Sakin Şehir Eğirdir’e baktığımızda?...

                ŞENGÖL “Tabi ki gösteririz. Kooperatiflerimiz eliyle veya belediyemiz 1965’den beri yerel ürünlerin korunmasını ve çevreyle ilgili alt yapı çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’deki ilk kanalizasyon arıtma tesislerinden birini yaptık ve bugüne kadar düzenli olarak çalıştırıyoruz.

                TARHAN BİSİKLET ve Bisikletli yaşam; Sakin Şehir’ in olmazsa olmazı. Eğirdir’ in kırsal kalkınma planında da Adalara kadar uzanan “BİSİKLET YOLU var. Bisiklet Yolu ile ilgili bir yavaşlama yada kimi kesimlerden bir rezistans (direnç) gördünüz mü yada karşılaştınız mı?...

                ŞENGÖL Bisiklet yolu ile ilgili hiç bir olumsuz tepki almadık. Eylem veya söylem görmedik. Herkes çok iyi, hatta fevkalade olduğunu söylüyor, bu da bizi mutlu ediyor, şevkimizi artırıyor.

                TARHAN Bundan böyle, isminiz “SAKİN ŞEHİR” le özdeşleşmiş oluyor. Eğirdir’i CİTTASLOW yapan başkan olarak anılacaksınız...Bu, nasıl bir duygu sizce?...

                ŞENGÖL “Benim yalnız Cittaslow’la değil sayamayacağım kadar ilklerim var, her yaptığımı birilerine yaranmak veya reklam olsun diye değil, bir Eğirdir aşığı olarak Eğirdirlilere hizmet olsun diye yaptım ve yapıyorum. Allah ömür verdikçe de yapmaya devam edeceğim.                      

                TARHAN Bu söyleşi için, ISVAK ve onun yayın organı olan “ISPARTA DERGİSİ” adına teşekkür ediyorum sayın Başkan.

                ŞENGÖL “ISVAK yöneticilerine ve tüm hemşehrilerimize sonsuz teşekkür ediyor, Derginizin yeni sayısının hayırlı olmasını dilerim.”

SAKİN ŞEHİR / CİTTASLOW

                Cittaslow, ismini İtalyanca şehir anlamına gelen “citta” ve İngilizce yavaş anlamına gelen “slow” sözcüklerinden alıyor. Sakin şehir veya yavaş şehir olarak Türkçemize giren bu şehir hareketi; İtalya’ da 1999 yılında, ilk sakin şehir seçilen Chianti ile başlıyor.

                “Bu hareketin temelinde; büyük yerleşimlerin kaotik ve baş döndürücü yaşantısına alternatif olarak, daha sakin bir yaşam biçiminin inşa edildiği, kentin kültürel ve doğal mirasının sahiplenildiği, küreselleşen dünya karşısında, kentin yerel kimliğinin korunduğu, fastfood tipi yemek tarzı, restoran zincirleri yerine, yerel gıda üretiminin desteklendiği şehirler ağı oluşturmak yatıyor. Dünya üzerinde, sakin şehir olmak için başvurarak, cittaslow kriterlerini karşılayıp bu unvanı almaya hak kazanan 30 ülkeden, 200’e yakın şehir var. Amblemleri ise salyangoz.” Yavaş şehir felsefesi; yavaş yaşamı ele alan bir yaşam felsefesidir. Destinasyon ve şehir pazarlamasının, stratejik bir biçimde yapılmasıdır. Yeni bir turizm pazarlaması biçimidir. Yerel, bölgesel bir kalkınma ve sürdürülebilirlik göstergesidir. YAVAŞ ŞEHİRLER, aynı zamanda birer marka şehirdir. Çevre, peyzaj, enerji konularında belli bir standardı geçmektir. Bir iletişim konsepti, bir şehircilik platformu ve farkındalığı olan şehirdir. Ve sakin şehir TURİZM İMAJINI değiştirir. Yavaş yaşam, yavaş yemek, yavaş kent, yavaş turizm, yavaş işletmecilik, yavaş para, yavaş ticaret denince akla SAKİN ŞEHİR / CİTTASLOW gelir. Yavaş şehirler temelde, mahalli değerlere sahip çıkarak, çevreye saygılı olan yaşam tarzını hedefler. Bir şehrin bu sıfatı kazanabilmesi için, yavaş şehirler birliğinin koyduğu kriterlere uyma konusunda, 59 şartlı sözleşme imzalanması gerekmektedir. Bu kriterlerden belli başlı olanları şunlardır:

  • Üyelik için nüfusun 50.000’ den az olması gerekmektedir.
  • Kentler geleneksel yapılarını korumalıdır.
  • Arabalar şehir merkezinden çıkarılmalıdır.
  • Yerel ürünler kullanılmalıdır.
  • Yenilenebilir enerji kullanılmalıdır.
  • Süpermarket fastfood restoranları olmamalıdır.
  • Yerel ürün satan işletmeler desteklenmelidir.
  • Kent dokusu korunmalıdır. • Eski yapılar restore edilmelidir. • El sanatlarının korunması gerekmektedir.
  • Gürültü kirliliği kesilmelidir. • Havanın ve kent yaşamının kalitesi yükseltilmesi gerekmektedir.
  • Organik ürünlerin üretilmesi ve tüketilmesinin artırılması için çalışmalar yapılmalıdır.
  • Konukseverlik olgusunun korunması gerekmektedir.

                Şu anda Türkiye’ de 14 şehir, Cittoslow / Sakin şehir statüsüne kavuşmuştur. Bunlar: Seferihisar – İzmir, Gökçeada – Çanakkale, Akyaka – Muğla, Perşembe – Ordu, Halfeti – Urfa, Şavşat – Artvin, Taraklı – Sakarya, Uzundere – Erzurum, Yenipazar – Aydın, Yalvaç – Isparta, Vize – Kırklareli, Eğirdir – Isparta, Göynük – Bolu, Gerze – Sinop.                                                       

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap