Eğirdir SAREM’den bir TÜBİTAK Başarısı Daha...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir SAREM’den bir TÜBİTAK Başarısı Daha...
Haberin Tarihi: 18.6.2018 15:51:00 - Okunma Sayısı:2971 defa okundu.

belirli hastalıkların tedavisinde sülük kullanımını da kapsayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkında farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Eğirdir SAREM’den bir TÜBİTAK Başarısı Daha...

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) teknik personelinden Su Ürünleri Mühendisi Dr. Mustafa CEYLAN tarafından hazırlanan TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Projesi kapsamında teklif edilen "Nesilleri Tükenmeden Tanıyorum ve Koruyorum: Tıbbi Sülükler" adlı proje kabul edildi ve sözleşme imzalanarak yürürlüğe girdi. Eylül ve Ekim aylarında düzenlenecek olan eğitim projesinde yer alan eğitmen ve rehber personelin katılımı ile projenin işleyişi ve etkinliklerin koordinasyonu hakkında bir toplantı düzenlendi.

Proje ile nesilleri tehlike altında olan tıbbi sülükler aracılığı ile doğanın ve doğal kaynakların korunarak sürdürülebilir kullanımına dikkat çekilmesi ve katılımcılara bilimsel düşünce becerisinin kazandırılması amaçlanıyor. Bir canlı grubunun neslinin tehlikeye girme süreci irdelenerek, doğaya yapılan müdahalelerin hassas organizmalar üzerinde olası etkilerinin fark edilmesi ve laboratuvar ortamında bu canlıların üretilerek doğal stokları takviye etmenin öneminin kavranması hedefleniyor. Bu eğitim projesi ile Eğirdir Akşemseddin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki 9. ve 10. sınıf öğrencileri ve öğretmenleri hedef kitle olarak belirlendi.

Ülkemizde 2014’de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenleme ile belirli hastalıkların tedavisinde sülük kullanımını da kapsayan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkında farkındalık oluşturulması da hedeflenen proje; Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Tıbbi Sülük Araştırma Laboratuvarı, sülüklerin beslendiği kanın tedarik edileceği Isparta Belediyesi mezbahanesi, örnek bir sülük uygulama kliniği ve tıbbi sülüklerin yaşadığı Eğirdir Gölü (Isparta), Çapalı Gölü (Afyonkarahisar), Eber (Afyonkarahisar) ve Çivril Gölü (Denizli) ‘nde gerçekleştirilecek olan çeşitli etkinlikleri kapsıyor. Eğitime su ürünleri ve sağlık alanında faaliyet gösteren akademisyen, araştırmacı, uzman, ruhsatlı sülük toplayıcısı ve sülük yetiştiricisi dahil edilerek katılımcıların sülüğü ve sülük ile ilgili sektör ve paydaşları çok yönlü tanımaları hedefleniyor. Yürütülecek etkinlikler ile katılımcılarda doğa ve tıbbi sülük farkındalığı, bilimsel merak ve aynı zamanda girişimcilik fikri oluşturulmaya çalışılacak. Katılımcıların laboratuvarda sülükleri beslemeleri, üretmeleri ve laboratuvar koşullarında üretilen yavru sülükleri doğaya bırakmaları sağlanacak. Bu etkinlikler, katılımcılarda doğayı ve nesli tehlike altında olan canlıların korunmasına yönelik sorumluluk duygusunun oluşmasına katkı sağlayacak.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap