Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğrencilerine Yalıkavak'ta Uygulamalı Eğitim

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğrencilerine Yalıkavak'ta Uygulamalı Eğitim
Haberin Tarihi: 27.12.2013 11:33:00 - Okunma Sayısı:2423 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğrencileri Bodrum Yalıkavak'ta uygulama eğitime tabi tutuldu.

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğrencilerine Yalıkavak'ta Uygulamalı Eğitim

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü  öğrencileri Bodrum Yalıkavak’ta uygulama eğitime tabi tutuldu.

            Balıkçı Gemileri ve Donanımı, Gemicilik, Denizde Güvenlik ve Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği derslerinin uygulamalı eğitimleri Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yıldız BOLAT’ın sorumluluğunda, Yetiştiricilik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murtaza ÖLMEZ, öğretim elemanları ve öğrencilerden oluşan 32 kişilik bir grup ile Bodrum-Yalıkavak’ta gerçekleştirildi. İki gün süren uygulamalı eğitimde, balıkçı gemileri, akvaryum balıkları, balığın avlanma yöntemleri, avlanmada yasal boyutlar gibi konular işlendi. Açık denizde oltayla balık avlayan öğrenciler, keyifli dakikalar yaşadı. Av sırasında, bölgede nadiren görülen bir de kırlangıç balığına rastlandı.

            Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü 4. sınıf öğrencileri ve akademisyenlerden oluşan grubun katıldığı Eğitim gezisinin birinci gününde Yalıkavak limanında demirli, küçük balıkçı teknelerinin (uzatma ve paragat tekneleri), balıkçı gemilerinin, yatların, gezi tekneleri ve amatör balık avcılığı yaptıran olta teknelerinin, yapıları, güverte ve köprüüstü donanımları gösterildi. Sac, ahşap ve fiberglast tekneler yapı materyalleri bakımından karşılaştırıldı. Gemicilik dersi uygulaması kapsamında, güverte üstü gemi donanımları, makaralar, halatlar, palanga sistemleri, direkler, dümen donanımları, gemi motorları ve elektrik donanımları hakkında bilgiler paylaşıldı.

            Kısa bir sahil turu ve şehir gezisinin ardından Bodrum Yarımadası Yalıkavak Sportif ve Amatör Balık Avcıları Derneği'nin işbirliği ve Yalıkavak Belediyesi tarafından organize edilen Akşam Yemeğine katılındı. Yalıkavak Belediyesi Başkanı Mustafa SARUHAN’ın program çakışması nedeni ile katılamadığı ancak Belediye Meclis Üyesi Zeki Görgülü, Borabder Başkanı Mustafa UYAR ile dernek üyeleri ayrıca bölge su ürünleri işletmelerinde yetkili mühendisler olarak görev yapan Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi  mezunlarının da katıldığı akşam yemeğinde, Yalıkavak Belediyesi ile SDÜ’nün çeşitli birimleri, özellikle inşaat mühendisliği bölümünden danışmanlık ve projeler konusunda işbirliği yapılması konusunda fikir birliğine varıldı. Üniversite, Belediye ve sivil toplum kuruluşu ortaklı bir de AB projesi geliştirilmesi konusunda anlaşıldı.

            Ertesi sabah saat 07.00’da iki adet gezi teknesi ile Yalıkavak’ın 4-5 mil açığında Gemicilik, dümen tutma, pusula okuma, echo-sounder ve çeşitli manevra teknikleri uygulamalı olarak aktarıldı. Amatör olta balıkçılığı teknikleri ve temel ilkeleri konularında eğitimler verildi. Sürdürülebilir balıkçılık için denizdeki her canlıya en azından bir kez üreme şansının verilmesi gerekliliği üzerine, yapılan olta balıkçılığı uygulamalarında yasal sınırların altındaki boya sahip yakalanan balıkların yaşadığı ortama bırakılmasının gerekliliği ve nasıl bırakılması gerektiği bizzat gösterildi. Birkaç saatlik amatör balık avcılığı etkinliğinin ardından tekneyi ziyarete gelen TRT ve yerel basın kuruluşlarına etkinlik hakkında bilgiler verildi. Saat 14.30 da limana geri dönülerek uygulama gezisine son verildi.

            Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yıldız Bolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bodrum'da önce akvaryum balıklarıyla ilgili bir uygulama yaptıklarını anlattı.

            Öğrenciler için iyi bir çalışma yaptıklarına değinen Bolat, şöyle konuştu:

            "Öğrencilerimiz  kamışla balık tutma heyecanını bire bir yaşadılar. Aynı zamanda dümen tutma, limandan ayrılma, yanaşma gibi etkinlikleri görme şansı buldular. Amatör denizci belgesi veya yat kaptanlığı belgesini de almaya hak kazandıkları için bu anlamda iyi bir uygulama oldu. Biz yararlı olduğu görüşündeyiz."

            Üniversite öğrencileri de Bodrum'da hem ders işlemenin hem de balık tutmanın keyfini yaşadıklarını dile getirerek, derslerinin çok eğlenceli ve heyecanlı geçtiğini belirttiler.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap