Balık gübresiyle sebze yetiştirdiler

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Balık gübresiyle sebze yetiştirdiler
Haberin Tarihi: 26.9.2018 11:39:29 - Okunma Sayısı:3941 defa okundu.

BATEM, AKSAM, Eğirdir SAREM ile Meyvecilik Araştırma Enstitülerinin işbirliğinde yürütülmekte olan ve TAGEM destekli "Aquaponik Sistemde Sebze Yetiştiriciliği" projesi hızla devam ediyor.

Balık gübresiyle sebze yetiştirdiler

BATEM, AKSAM, Eğirdir SAREM ile Meyvecilik Araştırma Enstitülerinin işbirliğinde yürütülmekte olan ve TAGEM destekli "Aquaponik Sistemde Sebze Yetiştiriciliği" projesi hızla devam ediyor. 2 yıldır sürdürülen projede sebze ile balığın bir arada yetiştirildiği sistemde yeni marulların dikimi gerçekleştirildi.

Kapalı sistemlerdeki balık üretiminde doğada geri dönüşümü olmayan balık dışkıları, Türkiye'de ilk kez Antalya'da patlıcan ve marul üretiminde gübre olarak kullanıldı. Japonya ve Çin gibi ülkelerde kapalı devrede yapılan balık üretimlerinde ortaya çıkan nitratın sebze yetiştiriciliğinde kullanıldığı akuaponik sistem, Türkiye'de ilk kez Antalya'da uygulandı. Sazan balığı ile birlikte patlıcan ve marul üretiminin yapıldığı ilk akuaponik üretim, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü (AKSAM) Kepez üretim tesislerinde gerçekleştirildi. Proje Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), AKSAM, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (SAREM) ile Meyvecilik Araştırma Enstitüsü işbirliğinde hayata geçirildi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün de desteklediği 'Akuaponik Sistemde Sebze Yetiştiriciliği' projesinde, patlıcan ve sazan ile marul ve sazan üretimi denemeleri başarılı sonuçlar verdi.

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, projede başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Akuaponik sistemde balık havuzundan çıkan ve topraksız yetiştiricilik ünitelerinden geçirilen suyun içindeki balık kökenli çözünmüş atıkların bitki tarafından besin olarak alındığını anlatan Abdullah Ünlü, “Arındırılan su tekrar balık yetiştiriciliğinde kullanılıyor. Hem bitki hem de balık yetiştiriciliği için gerekli su miktarını önemli ölçüde azaltan sistem, global ısınmanın etkisiyle ileriki yıllarda çölleşme riski altında olan Akdeniz Bölgesi için alternatif bir üretim modeli olarak görülüyor″ dedi.

Kapalı devre balık üretiminde balığın beslendikten sonra çıkardığı nitratın suda kirlilik yaptığını belirten Ünlü, “Bu kirlilik doğaya zarar veriyor, doğada bunun geri dönüşümü yok. O yüzden özellikle Çin, Japonya gibi ülkeler akuaponik sistemi ön plana çıkarıyor. Yani balığın ürettiği atıkları akuaponik sistemle bitkinin gübrelemesinde kullanıyoruz. Aynı suyla hem bitki üretiliyor hem de nitratlar gübre olarak kullanılıyor″ diye konuştu.

Antalya'daki denemelerde sonuçların çok iyi çıktığını belirten Ünlü, “Kapalı havzalarda balık üretimi yapan üreticilere tavsiye edeceğiz. Özellikle su kaynaklarının çok olmadığı, kısıtlı olduğu yerlerde hem su kaynağı kirletilmeyecek hem de aynı su tekrar balık üretiminde kullanılabilecek. Yani balığın bıraktığı kirlilik doğaya bırakılmayacak, üretime dönüşecek″ dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap