Tarla Faresi İle Toplu Mücadelede Eğitimler Devam Ediyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Tarla Faresi İle Toplu Mücadelede Eğitimler Devam Ediyor
Haberin Tarihi: 20.2.2024 11:38:36 - Okunma Sayısı:485 defa okundu.

Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelince İlimiz merkez köylerimizde ve popülasyonun yoğun olduğu ilçelerde (Atabey, Gönen, Keçiborlu, Gelendost, Şarkikaraağaç, Yalvaç)  çiftçilerimize tarla faresi zararlısının toplu mücadelesi ile ilgili yaklaşık 550 çiftçiye bilgilendirme eğitimleri yapıldı.

Tarla Faresi İle Toplu Mücadelede Eğitimler Devam Ediyor

​İlimiz genelinde iklimsel hava koşulları nedeniyle tarla faresi popülasyonunda aşırı bir artış meydana gelmiş olup bu durum bitkisel üretimi olumsuz etkilemektedir. Bu konuda Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelince İlimiz merkez köylerimizde ve popülasyonun yoğun olduğu ilçelerde (Atabey, Gönen, Keçiborlu, Gelendost, Şarkikaraağaç, Yalvaç)  çiftçilerimize tarla faresi zararlısının toplu mücadelesi ile ilgili yaklaşık 550 çiftçiye bilgilendirme eğitimleri yapıldı.

Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-20 gr. yeşil, 10-13 gr. da kuru ürün tüketmektedir. Zararlının tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkilerinde olmak üzere, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yapar. Tarla faresi ile mücadelede; kültürel mücadele olarak münavebe (ekim nöbeti), derin toprak işleme ve tarla temizliği önemli mücadele yöntemidir. Tarla faresinin başlıca doğal düşmanları; kedi, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılandır. Doğal dengenin bozulmadığı yerlerde tarla faresinin bu doğal düşmanlar tarafından baskı altına alınarak, fare popülasyonu ekonomik zarar eşiğinin altında kalır. En son olarak tavsiye edilen kimyasal mücadelenin iklim şartlarının uygun olması durumunda her daim yapılmakla birlikte en uygun ve etkili dönemin farelerin kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar dönemi ile kış mevsimine girişteki sonbahar dönemidir. Arazide 25m² de 5 adet aktif işlek delik olması durumunda mücadeleye başlanmasının tavsiye edildiği ancak, ürün kaybının fazla olması durumunda da mücadeleye başlanabileceği tarla farelerinin yaşam mahallinde; beslenme deliği, toprak çıkarma deliği ve dışkılama deliği olmak üzere üç adet delik açtıklarını, bu deliklerin kolayca tespit edilebileceği, beslenme deliklerinin dik olduğunu, diğer toprak çıkarma deliği ve dışkılama deliğinin eğimli ve yassı şekilde olduğunu, mücadelede kullanılan %2'lik çinko fosfürlü zehirli yem sadece dik olan beslenme deliğine 5 adet olmak üzere uygulama yapılması gerekmektedir.

Tarla faresi mücadelesinde, toplu ve tarama mücadele esas olduğundan zararlının bulunduğu alandaki bütün tarladaki işlek deliklerin ilaçlanması gerekir. Çiftçilerimiz İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden temin edebilecekleri çinko fosfürlü zehirli yemleri tahta kaşık, pet şişe veya filinta diye tabir edilen ayarlı kamışlarla, her bir deliğe beş (5) adet olmak üzere sadece işlek deliklere el değmeden bırakmaları, zehirli yemleri yiyen farelerin yuvalarında ya da dışarıda öldükleri, yuvada ölen farelerin görülmediği için yapılan mücadelenin etkisiz olduğu düşünülmemesi gerektiği, uygulamadan sonra da sahanın kontrol edilerek, doğal hayatın olumsuz etkilenmemesi için dışarıdaki fare ölülerinin toplanıp derince bir çukura gömülmesi gerekmektedir. 

-Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap