16:14:50 TÜRBEDEN PARA ÇALAN HIRSIZLAR YAKALANDI 15:17:25 ADD, ÇOCUK BAYRAMINI KÖY OKULUNDA KUTLADI 14:49:38 MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ EROL, KOLTUĞUNU ÖĞRENCİLERE DEVRETTİ… 13:10:58 ÇOCUK BAYRAMI EĞİRDİR’DE BÜYÜK COŞKUYLA KUTLANDI 12:24:48 Kaymakam Adem Çelik, Makam Koltuğunu Çocuklara Devretti 12:11:36 Eğirdir Köylere Hizmet Götürme Birliğinin Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi 11:09:12 Isparta TÜBİTAK Bölge Yarışmasına Ev Sahipliği Yapıyor 11:04:51 Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı 11:00:10 Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi İmzalandı 10:55:48 ITSO Heyeti Bilgilendirme Seminerine Katıldı 10:48:28 Vali Baruş, İl Genel Meclisi Üyeleriyle Bir Araya Geldi 10:43:58 Başkanlık Koltuğuna Küçük Ahmet Selim Oturdu 10:36:25 Eğirdir1923 Spor Kulübü Başkanı Mahmut Sağlam'ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 17:52:01 Mehmet Demirel’den 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlama Mesajı 16:51:47 Isparta Valisi Aydın Baruş'un 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 16:15:43 Esnaf Odası Başkanı Murat Yalkın'ın 23 Nisan Kutlama Mesajı 16:12:25 Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Mesajı 15:53:00 EMİNE ERDOĞAN BAKA SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ 14:31:16 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN… 12:26:37 Başkan Mustafa Özer’e Gelen Kutlama Çiçekleri Mahkum Ailelerine Bağışlandı

İlber Ortaylı Demirel'i anlattı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İlber Ortaylı Demirel'i anlattı
Haberin Tarihi: 31.10.2018 16:14:57 - Okunma Sayısı:7367 defa okundu.

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’i, Demirel’in adını taşıyan üniversitede anlattı.

İlber Ortaylı Demirel'i anlattı

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı,  Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’i, Demirel’in adını taşıyan üniversitede anlattı. 

Tarihçi Araştırmacı Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkiye’nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum  Süleyman Demirel’in 94’üncü doğum günü nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı. Ortaylı, Süleyman Demirel Üniversitesi Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Demokrasi konulu konferans verdi. Ortaylı’nın konferansında salon hınca hınç doldu. Bazı öğrenciler Ortaylı’yı dinlemek için sahneye oturmak zorunda kaldı.

Bir büyük Türk portresi üzerinde konuşma yapacağını belirten Ortaylı. “Bizim kuşak ona hınç duydu ve küçümsedi. Birisine hınç duyarsınız ama birini abartma ve küçümsemede dengesi yoktur. Bu dengesizliği de en çok Demirel portföyünde yaşamışızdır. Olmayacak şekilde bir takım adamları yerden yere çarparız bu bizim toplumsal çizim yetersizliğimizden ileri gelir. Bunu sepeleri musiki bilmeyiz, resim bilmeyiz, spordan halen çok daha uzağız. Sporun getireceği hareket denge ve ölçüde yerimiz yoktur. Sanatlar geniş kitlelere yayılmadığı için portrelerimiz de böyledir. Süleyman Demirel de yanlış tanıdığımız insanlardan biridir” dedi. 

Demirel’in etrafındaki kitleyi iyi tanıdığını kaydeden Ortaylı “Başka türlü yol gösteriyordu. Liderlik yapıyordu. Bizim kuşak onu Morison Süleyman diye selamladı. Çubuk Barajı hariç hemen hemen barajların hepsinin yapımında söz geçirmiş bir mühendis. Demirel dünyaya açık bir insandı. Dünyayı tanıyor etrafı tanıyor bu da zihninin içine kazınıyordu Demirel’le birlikte 65-70’li yıllar arasında Türkiye politikası değişmiştir. Başbakan olduğunda Demirel daima seçimi kazanıp olmayacak işler yapabilecek bir kitleyi hizaya getirmiştir. Türkiye’de 1962-70 arasında büyük patlamalar olabilirdi. Demirel insanları kızdıracak görüşmelerden uzak durdu. Bir söz söylüyor ama kavga çıkartmıyor. Eski bir Meclisimiz olmasına rağmen halen daha mebuslarımız Meclis’te konuşmayı öğrenemediler. Demirel kürsüye çıktığında konuşmasını biliyordu. Bu ülkenin dış politikası değişti. Çok yönlülüğe girdi. Muhalefetle iktidar arasındaki çatışma biraz daha demokrasiye yakışır ortama girdi. Demirel döneminde Türk sanayine akıl, idare sanatı hakim olmuştur. Dışarıyla iletişim kurma ve üretici dünyadan bilgilenme adeti girmiştir. Başbakan köylü çocuğu ama  sonraki Başbakanların bir çoğundan daha rahata İngilizce konuşur ve çok okurdu. Bir şeyleri öğrenip sorardı. Bu haberleşme ve öğrenme kapasitesi bu tatbik etme kapasitesiyle Türkiye sanayileşti. Demirel, ikinci döneminde çevre konusuna eğildi. Türkiye’ye sanayi bıraktı. Türkiye elektriksiz bir ülkeydi. Demirel’in iktidarının ortasında Türkiye’de elektriksiz köy kalmamış gibiydi. Eğer bir memleket muhalefet kötüyse iktidarla da iyi olmaz. Muhalefet aklı başında insanların yaşaması için iktidarın onlarla geçinmesi gerekir. Bunu yapabilmiş bir demokrat kişilik söz konusudur. Onu rahmetle anıyoruz” diye konuştu.  

Konuşmasının ardından Ortaylı’ya SDÜ Rektörü İlker Çarıkçı tarafından Demirel’in şapkasını temsil eden seramik şapka hediye edildi.

 

 

Türk Tarihinin ekollerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk siyasetinde önemli izler bırakan devlet adamı “9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i Anma ve İlk Ders” etkinliğine  konuk oldu.

 

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde yoğun ilgi ile karşılanan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2018- 2019 Akademik Yılın ilk dersini verdi.

Türk Tarih Kurumu “Şeref Üyeleri” arasında yer alan,  Tarih alanında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülüne layık görülen Ortaylı, Demirel ile olan anılarından bahsetti ve Demirel’i “Dünya’ya açık, dünyayı ve etrafını iyi tanıyan, realist, etrafa heyecan veren” bir kişi olarak tanımladı. 1965 ile 1970’li yıllarda Türkiye’nin iç ve dış politikasının değiştiğini belirten Ortaylı, ülkemiz tarihinde yaşanan siyasi gelişmelere değindi.

Ortaylı, “Süleyman Demirel, daima seçimi kazandık diye olmadık işler yapacak bir kitleyi hizaya getirdi. Sakin, mutedil ve aklı başında davranarak memleketteki gerilim rüzgarını dindirdi. Muhalefet ile iktidar arasındaki çatışma, Demirel döneminde demokrasiye yakışır hale geldi. Demirel, her şeyi okur, öğrenir ve sorardı. Demirel’in döneminde Türkiye sanayisine akıl, dışarı ile iletişim kurma ve dışarıdan bilgilenme adeti girdi. Türkiye sanayisine çok önemli katkılar sağladı ve gelişiminde büyük rol oynadı. Demirel’in döneminde elektriksiz köy kalmadı. Elektrifikasyon, Demirel döneminin en büyük yatırımıdır” diyerek 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yürüttüğü başarılı politika hakkında bilgi verdi.

Politikada üslubun çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, bir memlekette muhalefetin kötü olması halinde iktidarın da iyi olamayacağını söyledi. Süleyman Demirel’i şükran, minnet ve rahmetle anarak sözlerine son veren Ortaylı’ya günün anısına Seramik Araştırma ve Uygulama Merkezince hazırlanan hediye takdim edildi.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap