ISPARTA'DA ÇOCUK DAHA ÇOK PSİKOLOJİK ŞİDDETE UĞRUYOR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA'DA ÇOCUK DAHA ÇOK PSİKOLOJİK ŞİDDETE UĞRUYOR
Haberin Tarihi: 4.1.2014 09:19:00 - Okunma Sayısı:3629 defa okundu.

SDÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Dost, Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi kapsamında "Hak'lısınız Çocuklar" adlı projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

ISPARTA'DA ÇOCUK DAHA ÇOK PSİKOLOJİK ŞİDDETE UĞRUYOR

 

            SDÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Dost, Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi kapsamında ‘Hak’lısınız Çocuklar’ adlı projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Projenin amacının çocuklara haklarını öğretmek olduğunu belirten Dost, bu kapsamda çocuk hakları sözleşmesinde yer alan 8 hakkın çocuklara öğretileceğini açıkladı. Proje dâhilinde ilk etapta Isparta’da öğrenim gören 100 Orta Okul 3. Sınıf öğrencisine eğitim verileceğine değinen Dost, “Projemiz TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi olduğu için proje eğitimlerimiz Gölcük’te Devlet Su İşleri Tesisinde yapılacaktır. Çadırlar kurularak 1 haftalık eğimler burada sürdürülecektir. Eğitimlerimiz Haziran sonunda başlayacak. 2 gurup haline yapılacaktır. Eğitimlerimiz alanında uzman 12 öğretim üyesi tarafından verilecektir” diye konuştu.

            ‘ÇOCUKLAR SAHİP OLDUĞU

            HAKLARI ÖĞRENECEK’

            Çocuklara haklarını bildirmek açısından bu projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Dost, Çocuk hakları sözleşmesinde yer alan ayrımcılık yapılmama, çocuğun görüşlerine saygı duyulma, eğitim, sağlık, ihmal ve şiddetten korunma, dernek kurma ve engelli çocukların haklarının neler olduğunun bu eğitimde öğretileceğine dikkat çekti.

            ‘GELECEĞİ KURTARMA

            ADINA BİR BAŞLANGIÇ’

            Bu projeyle ilk olarak çocuklara ‘ayrımcılık yapılmama’ hakkının öğretileceğini anlatan Dost, “Ayrımcılık yapılmama hakkı aileden başlıyor. Okulda, sokakta, çevre de her yerde ayrımcılık görmemesi hedefleniyor. Çocuğun cinsiyeti, dili, dini, ırkı, yaşı açısından ayırımcılık görmemesini anlatacağız. Bu bir haktır. Kız çocuklarına karşı bazı ailelerde ayrımcılık yapılıyor. Bu yapılmalı. Kız ve erkek çocuk eşit haklara sahiptir. Okullarda babasının mesleğine göre ayrımların yapılması gibi hallerin ortadan kaldırılması da anlatılacaktır. Bu çocuklar geleceğin bireyleri böyle bir hakkın olduğunu şimdi öğrenirse geleceği kurtarma adına bir başlangıç icra etmiş olacağız” dedi.

            ‘BAŞKALARININ GÖRÜŞLERİNE SAYGI

            GÖSTERME BİLİNCİ OLUŞTURACAĞIZ’

            Çocuklara öğretilecek ikinci hakkın ‘Görüşlerine saygı gösterme’ olduğuna dikkat çeken Dost, “Ayrımcılık yapılmamayla, çocuğun görüşlerine saygı aynı zamanda çocuk hakları sözleşmesinin 2 temel ilkesi. Hem bir hak, hem de bir ilke. Biz ne istiyoruz toplumdan başkalarının görüşlerine saygı istiyoruz. Demokratik olmasını istiyoruz. Fakat bu ilk önce ailede kazanılır. Yetişen çocuğa özellikle kendisi ile ilgili almış olduğu kararlarda sen onun düşüncelerine saygı göstermez isen büyüyünce okulda başkalarını görüşlerini hiçe sayacak. Hem de başkalarının görüşlerine saygı gösterme bilinci oluşmamış olacak. Başkalarının görüşlerine saygı gösterme bilinci oluşturacağız” açıklamalarında bulundu.

            ‘ÇOCUKLARA YETENEKLERİNE

            UYGUN EĞİTİM VERİLMELİ’

            Ardından çocukların ‘Eğitim hakkının’ önemine değinen Dost, “Eğitim hakkı, özellikle kız çocukları açısından bunun önemini vurgulayacağız. Herkes açısından eğitimin önemi tartışılmazdır. Eğitimin yaşa uygun ve onların kabiliyetlerine uygun eğitim verilmesi haktır. Eğitim diyince çocuğu alıp çok iyi bir yabancı dil eğitimi aldırmak bu iyi bir eğitim anlamına gelmez. Sadece bilgi yüklemek onu ayaklı bir kütüphane haline de iyi bir eğitim değildir. Çocuğun sağlıklı bireyler olarak yetişmesine yönelik eğitim hakkının düşünülmesi gerekiyor. Bilgisayara yüklene bilgi gibi düşünmüyoruz bireyleri” görüşlerine yer verdi.

            ‘GELECEĞİN ANNE BABALARI SAĞLIK

            HAKLARININ BİLİNCİNE VARMALI’

            Çocukların geleceğin anne babaları, toplumun birer ferdi olacaklarından dolayı sağlık haklarının neler olduğunu bilmeleri gerektiğini ifade eden Dost, “Sağlık hakkı çocuk açısından sağlık hakkını talep edebileceği bir durum yok ama. Bunlar geleceğin annesi babası olacak. Toplumun ferdi olacak. Kendisinden sonra gelenlere sağlık hakkının var olduğu bilicini öğretmek amacıyla sağlık hakkını da çocuklara öğreteceğiz” şeklinde konuştu.

            ‘ÇOCUĞA GİT BAŞIMDAN

            DEMEK BİLE BİR ŞİDDET UNSURU’

            Çocukların sahip olduğu diğer bir önemli hakkın ise ‘İhmal ve şiddetten korunma’ hakkı olduğunu vurgulayan Dost, Isparta’da çocukların fiziksel şiddetten ziyade psikolojik şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Dost, “İhmal de doğrudan doğruya bir şiddet yok fakat bir kendi haline bırakma. Onu yetiştirmek için amacına uygun haline getirmek için gayret yok. Isparta’da da fiziksel şiddetten daha çok psikolojik şiddet daha çetin gözüküyor.  Psikolojik şiddeti çok fazla tartamıyoruz. Çocukların dünyaları biraz kırılgan. O kırılgan yapıda ‘çocuğa git başımdan’ demek bile onlara karşı bir şiddet haline gelebiliyor” dedi.

            ‘DERNEK KURMALARINI SAĞLAYACAĞIZ’

            Çocuk hakları sözleşmesi gereğince çocukların ‘Dernek kurma’ hakkına da sahip olduklarını bildiren Dost, “Hadi arkadaşlar dernek kurun diyeceğiz. Dernek nasıl kurulur onlardan bunu isteyeceğiz. Çocuklar tarafından kurulan bir dernek Isparta’da yok. Derneğin ismini de kendileri belirleyecekler. Dernek kurma bir hak. Biz dernek kurmayı öğreteceğiz. Eğitim, atık toplama, hasta ziyareti, çevre duyarlılığı artırma, çocuk hakkını bilinçlendirme gibi dernek kurulabilirler” görüşlerini iletti. 

            ‘ENGELLİLERİ UNUTMADIK’

            Engelli çocukların haklarını da anlatacaklarını kaydeden  Dost, “Engellilerin eğitimine, çevreyle, topluma kazandırılması ile ilgili çok fazla bir çalışma yoktu. Artık son yıllarda engelli hakları da gözetilmeye başlandı. Bu projemizde engelli çocuklarda unutulmadı. Engelli çocuklarımıza da haklarının ne olduğunu anlatacağız” ifadelerine yerdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap