14 Kasım Dünya Diyabet Günü Programı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,14 Kasım Dünya Diyabet Günü Programı
Haberin Tarihi: 15.11.2018 17:44:36 - Okunma Sayısı:3136 defa okundu.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü, Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çeşitli etkinliklerle kutlandı. SDÜ Tıp Fakültesi  İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Kan tarafından konferans salonunda halka yönelik ‘Diyabet’ konulu konferans verildi. Gün içerisinde hastane ve IYAŞ Park AVM’de de stantlar kurularak şeker ölçüm testi yapıldı.

Şeker hastalığının, dünyada ve ülkemizde görülme sıklığının giderek artan, ciddi organ kayıplarına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Seyhfullah Kan, “Dünyada 285milyon diyabetli bulunmakta olup, 2030 yılında bu sayının 438 milyona yükselmesi bekleniyor. Hareketsiz yaşam tarsi, artan obezite (şişmanlık), sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıkları diyabet görülme sıklığı artırmaktadır.

Diyabet Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Diyabet, insülin yetersizliği veya etkisinin azalması sonucu oluşur. Kan şekerinin yükselmesine neden olur. Ömür boyu süren bir hastalıktır. Ağız kuruması, sık ve bol miktarda idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı susama diyabetin en sık görülen belirtileridir. Yorgunluk, bulanık görme, iyileşmeyen uzun süreli yaralar, deride kuruma ve kaşıntı da yine belirtiler arasındadır” dedi.

Diyabetin Tedavisi

Diyabet hastalığını, kontrol altına almanın ilk adımının hastalığı öğrenmek olduğuna işaret eden Kan, “Diyabet kontrolü için 4 basit adım vardır. Sağlıklı beslenme planı, düzenli egzersiz, ilaçların önerildiği gibi kullanılması, düzenli sağlık kontrolü. Diyabetli hastaların beslenmesi de önemli bir onudur. Şeker hastası çoğu şeyi yiyebilir. Ancak önemli olan; belirli miktarlarda yemesidir ve alması gereken besinleri doğru seçebilmelisidir.” diye konuştu. Diyabette koruyucu önlemlerden de bahseden Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Kan, “Kan şekeri ölçümü, kan basıncı ölçümü, ayak muayenesi, idrarda protein varlığına yönelik test, kolesterol testi, EKG (Kalp grafisi), göz muayenesi ve diş kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını önemle çizdi.

Program sonrasında diyabetik ürünlerden yapılan yaş pasta kesimi yapıldı, yine diyabetik ürünlerle yapılan kurabiye ve aşure katılımcılara ikram edildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap