Türk Dünyası Isparta'da Buluştu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Türk Dünyası Isparta'da Buluştu
Haberin Tarihi: 21.2.2014 10:37:00 - Okunma Sayısı:3780 defa okundu.

Türk dünyasının yazarları, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) düzenlenen "Geçmişten Geleceğe, Yerelden Evrensele Türk Dünyası Edebiyat Forumu"nda buluştu.

Türk Dünyası Isparta'da Buluştu

 

            Türk dünyasının yazarları, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) düzenlenen "Geçmişten Geleceğe, Yerelden Evrensele Türk Dünyası Edebiyat Forumu"nda buluştu. Forum kapsamında 17 farklı ülkeden davet edilen şair ve yazarlar Isparta’ya geldi.

            Öncelikle Üniversite yerleşkesini gezen misafirler daha sonra yaklaşık 70 kişilik bir grupla İnsan Kaynakları ve Girişimcilik Kulübü öğrencilerinin rehberliğinde şehir turu ve Eğirdir gezisi yaptı.  Yöresel yemeklerden, geleneksel Isparta halısına, gül ürünlerinden, şehrin tarihi ve turistik dokusuna kadar bilgi alan kardeş Türk toplulukları, Isparta’ya ve üniversiteye hayran kaldılar.

             Bir müddet çarşı merkezini de dolaşan misafirler, buradan çeşitli gül ürünleri ve hediyelik eşya aldılar. Isparta esnafı da kendileriyle aynı dili konuşan ve pek çok ortak değerlere sahip olan bu insanlarla samimi diyaloglar kurdular.  Ardından gerçekleştirilen Eğirdir gezisiyle gün batımını seyreden grup, Eğirdir gölü ve tarihi yapılarını beğeniyle incelediler.

            SDÜ Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen foruma Isparta Valisi Vahdettin Özkan, SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsein Kaseinov, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev ve Türk devletlerinden yazarlar ve şairler katıldı.

            Forumun açılış konuşmaları bölümünde söz alan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, "Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı Ödülü"ne layık görülen Kazak yazar Tölen Abdik'in İkinci Dünya Savaşı'nda Rus askerlerinin Gothe, Alman askerlerinin Tolstoy'u okuduğunu söylediğini ifade etti. Ömeroğlu, "Bu tablo uluslararası düzeyde edebiyatın barışı, dostluğu sağlamak için nasıl bir fonksiyon görebileceğinin en açık ifadesi olsa gerek. Şairleri susmuş millet, yakınları kaybolmuş yetime benzer. Bugün aramızda halkın vicdanı olmuş yazarlar var. En zor şartlarda hakikati aktaran yazarlarımız var. Onların bilgisiyle Türk dünyası tarihimizi nasıl ele almalı, destanlarımızı nasıl işlemeli, bu değerleri güncel sanata nasıl taşımalıyız ve halkımızın edebiyatını nasıl temsil etmeliyiz bunları değerlendireceğiz. Böylece insanlığın kültürü daha zenginleşecek. Biz kendi kültürümüz oraya nasıl aktarabiliriz bunu tartışacağız" dedi.

            Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev de, "Ülkeler arasında sınırlar vardır. Edebiyat bu sınırları kaldırır. İnsanları, kampları birbirine yakınlaştırır" derken, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsein Kaseinov da, TÜRKSOY hakkında bilgi verdi. 1999 yılından bu yana Türk dili konuşan halkalar arasında ortaklığı güçlendirmek için çalıştığını söyledi. Kaseinov, "TÜRKSOY, kültür ve sanatın her dalında çeşitli buluşmalar gerçekleştirmek suretiyle Türk halklarının birbirlerini daha yakından tanımasına aracılık etmektedir. Son dönemde gerçekleştirdiğimiz projelerin hepimiz için gurur kaynağı olduğuna inanmaktayız" şeklinde konuştu.

            SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu ise bir insanın ortalama günlük etkinliklerinde konuşmasını etkili hale getirmesi için 2 bin 500 kelimeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bugün bizim ülkelerimizde gençlerimiz 350- 400 kelimeyle konuşuyorlar. Bu bizim açımızdan üzücü. Geri kalmış ülkelerde ülkelerde bile 3 bin kelime aktif olarak kullanıyor. Dağarcığında 40-60 bin arası kelime var. Ama bize geldiğimizde dağarcığımızda 10-15 bin kelime var. Ne kadar çok kelime bilirsen, o kadar zengin farklı, geniş düşünebilirsin" dedi. 2500 yıllık geçmişi olan Türklerin, kelimeleri yeniden canlandırıp, kullanım alanları oluşturması gerektiğini söyleyen Rektör İbicioğlu, "Her anlamda birliktelik, dilde, işte, fikirde birliktelik oluşturmak istiyorsak, hepimizin ortak pencereye sahip olmamız ve bu pencerelerden aynı şekilde bakmayı öğrenmemiz gerekir. Bir dilin değil bir medeniyetin oluşturulması açısından burada temeller oluşturuluyor. Türk dünyasının hızlı bir toparlanmaya ihtiyacı var. Kendi dilini düzgün konuşamayanın, başka dilleri konuşması, başka kültürleri öğrenmesi mümkün değildir. Türkçeyi iyi konuşmadıkça başka dilleri adam gibi öğrenemezsiniz. Kendi kültürüyle komplekse düşmüş bireyin başka kültürlerden öğrenebileceği hiç birşey yoktur" dedi.

            Açılış konuşmalarının ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsein Kaseinov tarafından Isparta Valisi Vahdettin Özkan ve SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu'na çini hediye edildi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap