SDÜ Hastanesinde bir ilk

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SDÜ Hastanesinde bir ilk
Haberin Tarihi: 7.2.2019 17:34:18 - Okunma Sayısı:3616 defa okundu.

1 günde sağlığına kavuştu.

SDÜ Hastanesinde bir ilk

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinde böbreği dışında kötü huylu tümör oluşumu tespit edilen 70 yaşındaki Sultan Demir isimli hasta, uygulanan radyofrekansablasyon yöntemiyle 1 günde sağlığına kavuştu. Dünya da nadir olarak uygulanan tedavi yöntemi Türkiye’debir ilki teşkil ediyor.

Tedavinin lokal anestezi ile vücuda iğne deliği büyüklüğünde bir kesi ile yapıldığını belirten SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Demet Ünal, dünyada nadir ve Türkiye’de ilk kez yapılan radyofrekansablasyon (yakma işlemi) uygulamasında hastanın öncesi ve sonrası görüntülerinin önümüzdeki günlerde ulusal ve uluslararası kongrelerde yayınlanabileceğini ifade etti.

10 dakikalık ablasyon sonrası hastanın 1 gece ağrı kontrolü için yatırıldığını ve bir gün sonra taburcu edildiğini belirten SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Demet Ünal, yapılan operasyon ile ilgili şu bilgileri verdi; "Hasta 7-8 yıl önce böbreğinden kötü huylu bir tümör sebebiyle ameliyat olmuştu. Böbreğinin tamamı ameliyatla tümörden temizlenmişti. Daha sonradan kontrollerinde ameliyatla temizlenemeyecek boyutta bir yeni tümör odağı oluştuğu görüldü. Bu yeni odağı biz tomografide görerek aynı biyopsi yapıyormuş gibi küçük bir delikten girip yakarak ablasyon uyguladık. Operasyonun özelliği Türkiye'de ilk, dünyada da bir kaç merkezde yapılan organ dışı karaciğer, dalak ve böbrek dışında karın içi yağ dokusu içinde olan tümöre müdahale şekli bu. Oldukça nadir yapılan bir müdahale hastalığın öncesi ve sonrası görüntülerini de ulusal ve uluslararası kongrelerde yayınlamayı düşünüyoruz.Tedavi işlemi sırasında hasta anestezi almıyor. İşlem, lokal anestezi ve hafif sedasyonla yapılıyor. Hastanın 10-15 dakika yatma süresi oluyor. Hastamızın tümörünün özelliği nedeniyle etrafındaki dokular yanmasın diye karın içine su verdik. Bu su sayesinde çevredeki kalın bağırsak ve kas dokuları yanmadı. 10 dakikalık ablasyon sonrası hasta 1 gece ağrı kontrolü için yatırıldı ve gözlendi. Bir gün sonra sabahleyin taburcu edildi.Bu operasyon literatürde en çok karaciğerde, birkaç vaka dalakta, akciğerde yine hem yakarak hem de dondurarak tedaviler uygulanmakta. En çok kötü huylu tümörlerde ve kötü huylu tümörlerin birçok çeşitinde uygulanabilen bir yöntem. Bazı durumlarda cerrahi bir alternatif  bazı durumlarda da cerrahi ameliyat için zaman kazandırabiliyor. Karaciğerde özellikle hastanın nakil olması için tümörün küçültülerek nakil durumuna girmesi sağlanıyor. İyi huylu tümörlerde de eğer kanama varsa kasıktan girilerek anjiyo ile birlikte ablasyon uygulanıyor. Nadiren de olsa bu operasyondan sonra tekrardan tümör çıkma imkanı var ancak ikinci kez uygulamada cerrahi yöntemlerde olan risk bu işlem için yok aynı işlem güvenceyle tekrarlanabilir."

Yaklaşık bir senedir rahatsızlığı bulanan ve SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonla sağlığına kavuşan 70 yaşındaki Sultan Demir, uygulanan tedavide ağrısının ve hiçbir sıkıntısının olmadığını ifade etti.  Tedavi sonrasında çok rahat günler geçirdiğini söyleyen Sultan Demir "Benim gibi rahatsızlığı olan hastalara tavsiyem, hiç çekinmeden gelsin, doktorlara muayene olsun, durum ne ise ona göre hareket etsinler. Ben, şimdi çok rahat geçiriyorum günlerimi. Doktorlarımızın eline koluna sağlık, Allah onlara zarar ziyan vermesin. " dedi.

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap