ISPARTA TANITIM GÜNLERİNDE SENİRKENT

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA TANITIM GÜNLERİNDE SENİRKENT
Haberin Tarihi: 19.7.2014 11:29:00 - Okunma Sayısı:2563 defa okundu.

ISPARTA TANITIM GÜNLERİNDE SENİRKENT

 

- ISPARTA TANITIM GÜNLERİNDE

            SENİRKENT YÖRÜK ÇADIRI, AKM’NİN

            ÇEKİM MERKEZİ İDİ…

- CİVELEKOĞLU: “BU ETKİNLİK, AMACINA

            ULAŞMIŞTIR. ANCAK, STANDLAR “HALK

            EĞİTİM SERGİSİ” GÖRÜNÜMÜNDEN

            KURTARILMALIDIR.”

- İBİŞOĞLU: “ ISPARTA TANITIM

            GÜNLERİNDE, ISPARTA ÜRÜNÜ OLMAYAN

            ÜRÜNÜN, SATIŞI DA OLMAMALI.”

 

            12 – 15 Haziran 2014 tarihinde Ankara AKM (=Atatürk Kültür Merkezi )’ de gerçekleştirilen “ISPARTA TANITIM GÜNLERİ” nin cazibe merkezi, “ Senirkent Yörük Çadırı” oldu… AKM’ nin açık alanında kurulan ve tam bir TOROS KÜLTÜRÜ’nün otantik özelliklerini taşıyan Senirkent Yörük Çadırı, Senirkent Yerel Yönetimi, Akkeçili Yörük Kültürü Derneği ile müştereken hazırlanmış ve AKM’ ye konuşlandırılmıştı… AKM’nin kapalı fiziki mekânına henüz ayak basmamışken, Senirkent Yörük Çadırının albenisi ve de çekiciliği, ISPARTA TANITIM GÜNLERİ’ nin çekim merkezinin, burası olduğunu, bütün ziyaretçilerin kulağına adeta fısıldar gibiydi…

 ***

            Yörük kültürü ile, daha çocuk yaşlarda tanışmıştım… Antalya’nın Serik İlçesinden Anamas Çayır Yaylasına gelen Yörük Aşiretleriyle başlamıştı Yörük Kültürünü tanımam… Rahmetli babamın kır atıyla, Yörük aşiretlerinin konuşlandığı yaylalarımızda, Yörük Çadırlarında konaklayışımız, Senirkent Yörük Çadırında, gözlerimin önünde birer birer canlanıyordu… Onun için ısınmıştım Senirkent Yörük Çadırında tanıştığımız Akkeçili Yörük Ağası Şükrü İBİŞOĞLU ile. Sayın İBİŞOĞLU, Yörük kültürü ile donanımlı, aynı zamanda tam bir entelektüel kişilik de sergiliyordu… Senirkent Belediye Başkanı sayın CİVELEKOĞLU da, Çadırda bütün ziyaretçilerin ilgi odağı olmayı başarıyordu… Merkezi Ankara’ da olan Senirkent Derneği’nin Başkan ve Üyeleri de Çadıra gelen bütün ziyaretçilerle yakından ilgileniyor ve onların Senirkent Yemek Kültürü ile ilgili sorularını yanıtlıyordu…

***

            Akkeçili Köyü Yörük Kültürünü Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Şükrü İBİŞOĞLU’nun deyişi ile Yörük Derneği, Senirkent ekibine ve AKM’ deki Senirkent Standına Lojistik destek sağlıyordu… Senirkent Yörük Çadırına ilginin yoğun olmasının bir nedeni de, otantik Yörük kültürünün yanı sıra, Senirkent’in (=Senget) yemek kültürü idi… Senirkent’in Düğün Yemekleri kendine özgü idi ve de meşhurdu… İşte bu kendine özgülük (=nevi şahsına münhasır) Yörük Çadırında da yaşatılıyordu… Örneğin; Kaymak Yağı soslu Pirinç Çorbası, BANAK (=Dana eti + altta pide + et suyu), Bamya, Yaprak Sarma, İrmik Helvası, SAMSA. Burada isterseniz, Senirkent’in yemek kültüründe oldukça önemsenen ve de vazgeçilmezlerinden biri olan SAMSA’dan biraz söz edelim… Yufka ekmek kırıntısı + Badem +Ceviz üçgen şeklinde yufka ile sarılıp, şerbet veya pekmez ile tatlandırılıyor… Gelin SAMSA’yı biraz daha yakından tanımaya çalışalım: Yufka kurutulup elde ufalanır, içine ceviz/badem ezilir-dövülür ve hepsi pekmezle karıştırılarak harç yapılır… Sonra, hamur açılarak, muska şeklinde iç harcı olarak sarılır, sarıldıktan sonra kurutulur…

 ***

            İşte, sözünü ettiğimiz bu YÖRÜK ÇADIRI’nda; Senirkent Belediye Başkanı sayın Erol CİVELEKOĞLU ile Akkeçili Köyü YÖRÜK AĞASI- Yörük Kültür Derneği Başkanı sayın Şükrü İBİŞOĞLU ile, (4) gün süren ISPARTA TANITIM GÜNLERİ’ nin genel değerlendirmesini yaptık… Virgülüne dokunmadan, sizleri bu değerlendirmelerle baş başa bırakıyoruz… CİVELEKOĞLU : “…Dört gün boyunca, İlçelerimiz tanıtılmaya değer gördüğü ürünlerini ve tabii güzelliklerini ön plana çıkarma fırsatı buldular… Üretmek işin en zor tarafı.Burada sorun yok. Üretilen o kadar çok değerimiz var ki, ancak bunları pazarlamak konusunda sıkıntılarımız var… Bu yüzden, pazarlamak istediğimiz ürünleri tanıtmak önem arz ediyor… Genel anlamda bu etkinlik, amacına ulaşmıştır… Önemli bir tanıtım faaliyeti gerçekleştirilmiştir… Ancak; Stantlar klasik bir “HALK EĞİTİM SERGİSİ” görünümünden kurtarılmalıdır!!! Kendi standımız dahil. Böylesine önemli bir tanıtım faaliyetinin tanıtımı, maalesef gerektiği kadar yapılamamıştır. Stantların başındaki görevliler, tanıtacakları konularla ilgili yeterli bilgiye sahip olmalı… Diksiyonu düzgün, anlatım yeteneği olan elamanlar görevlendirilmelidir. Bu etkinlik; kesinlikle “TİCARÎ KAYGIYI EN ÖNE ÇIKARMAMALIDIR!!!” Stanttaki sunumlarda, mutlaka orijinallik aranmalıdır… Kapalı alanda, rahatsız edici bir müzik yayınının olmayışı sevindiricidir.”

***

            İBİŞOĞLU : “…Toros’ların doğal yapısının ve coğrafi güzelliklerinin, öncelikle MERMER’ciler tarafından tahrip edilişi, blok taşların ihracı uğruna, YAYLAKLAR ve OTLAK’ların yok edilmesi, bu ortamlarda yaşayan doğal hayatın canlı varlıkları, hayvanlar ve bitkilerin nesillerinin devamının tehlike altında olduğunu, üzülerek izlemekteyiz!!! Üstüne üstlük, son günlerdeki HES projelerinin devreye alınması, içilebilir su kaynaklarımızı ortadan kaldırmaktadır!!! Kaymakamlıklar ve Yerel Yönetimlerin dışındaki STK’lar tarafından yeterli destek ve katılım verilememiştir. Stantlar içerisinde su ve lavabo bulunmayışı, önemli bir eksiklik olarak görülmüş olup, ikmali elzemdir. Dışarıdan gelenler, farklı ürünler sattılar…Bunun önüne geçilmeliydi. Isparta Ürünü olmayan ürünün, satışı da olmamalıdır.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap