Eğirdir MAREM’den Mersin'li Üreticilere "Modern Elma Yetiştiriciliği" Eğitimi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir MAREM’den Mersin'li Üreticilere "Modern Elma Yetiştiriciliği" Eğitimi
Haberin Tarihi: 23.7.2019 11:28:27 - Okunma Sayısı:3581 defa okundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü işbirliği ile düzenlediği “Modern Elma Yetiştiriciliği” eğitim etkinliği Mersin ilinin Gülnar ilçesinde gerçekleştirildi.

Eğirdir MAREM’den Mersin'li Üreticilere "Modern Elma Yetiştiriciliği" Eğitimi

 

Mersin Büyükşehir Belediyesinin Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü işbirliği ile düzenlediği “Modern Elma Yetiştiriciliği” eğitim etkinliği Mersin ilinin Gülnar ilçesinde gerçekleştirildi.

Modern Elma Yetiştiriciliği üzerine olan eğitime; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, İlçe Tarım Orman Müdürü, Gülnar Ziraat Odası Başkanı ve Elma yetiştiricilerinin katılımıyla yapıldı.  Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali ULUSOY'un da katılım sağladığı etkinlik, interaktif bir şekilde devam etti. Eğitime Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM) Müdürü Dr. Şerif ÖZONGUN ile Enstitü elemanlarından; Figen AKYÜZ, Burcu YAMAN ve Evren ÜZÜMCÜ katıldı.

Modern Elma Yetiştiriciliği eğitimi Gülnar Ziraat Odası Başkanı Hacer EMİŞ IŞIK'ın açılış konuşmasıyla başladı.

 Yetiştirme tekniği alanında uzman Ziraat Yüksek Mühendisi Figen AKYÜZ  elma yetiştiriciliği üzerine uygun ortamların nasıl olması gerektiğine ve uygun koşulların nasıl sağlanacağı konusunda faydalı bilgiler verdi. AKYÜZ, Uygun ortamlar sağlanmadığında ürün de oluşabilecek paslanma, don etkisi gibi kalitesini ve verimini kötü yönde etkileyerek doğuracağı sonuçları  yaptığı sunumda açık bir şekilde ifade etti. Değişik elma türlerine de değinen Figen AKYÜZ, depolamaya ve çevre koşullarına daha dayanıklı elmalar olduğunu belirtti.

Bitki Besleme Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Evren ÜZÜMCÜ  de doğru ve etkili beslemenin önemini vurgulayarak, birçok örnek vererek üreticilere tavsiyelerle bulundu.

Bitki koruma alanında uzman olan Ziraat Yüksek Mühendisi Burcu YAMAN ise elma zararlılarıyla ilgili birçok konuya değinerek, mücadele konusunda önem arz eden tavsiyelerde bulundu. Eğitimin sonunda üreticilerin sorularını cevaplayan eğitmenlerimiz üreticilerin diğer sorunlarını da dinleyerek onları kendi örnek bahçelerini görmeleri adına davette bulundular.

Modern Elma Yetiştiriciliği eğitiminde “Elma üretiminde ilaç kalıntısı konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesi, Elma ve ürün çeşitlerinin tüketiminin artırılmasına yönelik devlet ve özel sektör tarafından uygulamalı çalışmaların yapılması ve elma ürün çeşitliliğinin (elma suyu, elma cipsi, elma püresi vb.) geliştirilmesi, Pazar odaklı eğitim ve yayım çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiği” hususlarına değinildi.

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap