Vatandaşa Ücretsiz Şeker Ölçümü Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Vatandaşa Ücretsiz Şeker Ölçümü Yapıldı
Haberin Tarihi: 14.11.2014 09:58:00 - Okunma Sayısı:2167 defa okundu.

14 Kasım "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla Eğirdir Sağlık Hizmetleri ilçe Müdürlüğünce dün Belediye önünde vatandaşlara yönelik ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

Vatandaşa Ücretsiz Şeker Ölçümü Yapıldı

 

            14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla Eğirdir Sağlık Hizmetleri ilçe Müdürlüğünce dün Belediye önünde vatandaşlara yönelik ücretsiz şeker ölçümü yapıldı.

            Diyabette farkındalık yaratmak için Eğirdir Sağlık Hizmetleri ilçe Müdürlüğünde görevli hemşireler Ayfer Erol ve Neşe Arslan tarafından gerçekleşen ölçümlerde vatandaşlarımızın açlık ve tokluk  şekerlerine bakıldı.

            Şekeri yüksek olanlar ilçemiz Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile aile hekimlerine yönlendirildiler.

            Ayfer Erol ve Neşe Arslan ayrıca diyabet ve beslenme ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ( KOAH) yönelik broşür dağıttılar. Vatandaşlarımız bu uygulamaya yoğun ilgi gösterdi.

            Diyabet Nedir?

            Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.

DİYABET NASIL

TEDAVİ EDİLİR?

            Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri ayarını sağlamaktır. İyi bir diyabet kontrolü için şunlar önemli:

            Sağlıklı beslenme: Yenilen besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin vücudun ihtiyacından fazla tüketilmesi kan şekeri seviyelerini yükseltir. Kan şekeri kontrolünün sağlanmasında diyabetli bireye özgü beslenme tedavisinin verilmesi önemlidir.

            Egzersiz: Egzersiz,vücudunuzun glikozu etkili bir şekilde kullanmasını ve kan şekeri kontrolünü sağlar. Ayrıca, şişman tip 2 diyabetli kişilerin kilo kaybetmesine yardımcı olur.

            İlaç/ İnsülin: İnsülin, besinlerle kana geçen şekerin vücut tarafından kullanılmasını sağlayan ve böylece kan şekeri yükselmelerini önleyen bir hormondur. Tip 1 diyabetli kişilerin yaşamak için insüline gereksinimi vardır. İnsülin bağımlılık, alışkanlık yapacak bir madde değildir. İnsülin yaşam için elzemdir. Vücut insulin yapmıyor ise dışardan enjeksiyon yolu ile vücuttaki eksikliği yerine koymak gerekir. Tip 2 diyabetli kişilerin de kan şekerinin ayarını sağlamak için ağızdan alınan ilaçlara veya insüline gereksinimleri olabilir.

DİYABETLİ KİŞİ

NASIL BESLENMELİ?

            Sağlıklı beslenerek kan şekeri kontrolünü sağlamak için;

- Öncelikle kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olan şeker ve şeker içeren besinlerin, kilo almanıza neden olacak ve kalp sağlığınızı olumsuz etkileyecek yağ ve yağlı besinlerin tüketimini azaltın.

- Günde en azından üç öğün yemeye çalışın.

- Öğünler arasında ve gece yatmadan önce küçük bir ara öğün almanız da gerekebilir.

- Öğünlerinizi her gün aynı saatlerde almaya çalışın.

Porsiyon ölçülerinizi kontrol altına alın.

- Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği, yulaf veya çavdar ekmeği tüketmeyi tercih edin.

- Öğünlerinizde kurubaklagillere sıklıkla yer verin.

- Her gün pişmiş sebze ve salata tüketmeye özen gösterin.

Meyve suyu yerine meyve tüketin.

- Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi kalsiyum kaynağı olan besinlere beslenmenizde yer verin.

Alkolün tedavinize etkisini öğrenmeden alkollü içki içmeyin.

HANGİ YİYECEKLERDEN UZAK DURMALI?

            Kan şekerinin kaynağı karbonhidrattır. Karbonhidrat içeren yiyecekler sofra şekeri, şekerli yiyecekler (bal, reçel, pekmez, marmelat, şekerli meyve suları, meşrubatlar, çikolata, dondurma ve tatlılar gibi), un ve undan yapılan yiyecekler (ekmek, yufka, erişte, makarna gibi), pirinç, bulgur, kuru baklagiller, patates, sebzeler, meyveler, yoğurt ve süttür. Ancak bu yiyeceklerin içindeki karbonhidratların kan şekerini etkileme hızları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yiyecekler kan şekerini hızla yükselten karbonhidratlı yiyecekler (basit karbınhidratlar) ve kan şekerini daha geç ve daha yavaş yükselten karbonhidratlı yiyecekler (kompleks karbonhidratlar) olmak üzere iki gruba ayrılır.

            Şeker ve şeker içeren yiyecekler vücuda enerji verir ancak bu tür yiyecekler kan şekeri kontrolünü bozar. Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvi, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler. Bunlardan uzak durmak gerekir.

            Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kompleks karbonhidratlardan karşılayarak kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlayabilirsiniz. Sebze, meyve, ekmek, pilav, makarna, çorba, kuru baklagiller gibi çeşitli yiyeceklerin içindeki karbonhidratlar yani kompleks karbonhidratlar, vücudumuzda şekere yani glikoza dönüşür. Ancak bu yiyeceklerin içindeki karbonhidratların şekere parçalanma hızı yavaş olduğundan kan şekerini daha geç ve daha yavaş yükseltirler.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap