Son 20 Yılın En Yüksek Gıda Enflasyonu

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Son 20 Yılın En Yüksek Gıda Enflasyonu
Haberin Tarihi: 5.7.2013 10:15:00 - Okunma Sayısı:1261 defa okundu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, 2013 Haziran ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,76, ÜFE'de yüzde 1,46 olarak açıklandığını belirterek, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,30, üretici fiyatlarında yüzde 5,23 olarak artış gösterdiğini kaydetti.

Son 20 Yılın En Yüksek Gıda Enflasyonu

            Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, 2013 Haziran ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,76, ÜFE'de yüzde 1,46 olarak açıklandığını belirterek, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,30, üretici fiyatlarında yüzde 5,23 olarak artış gösterdiğini kaydetti.

            ATSO Başkanı Budak yaptığı yazılı açıklamada, gıda ve akaryakıt fiyatlarına dayanan bu yüksek artış enflasyonu yeniden yıllık yüzde 8'lik banda yükseldiğini bildirdi. Haziran ayı enflasyonun TÜFE'de son 12 yılın, ÜFE'de son 7 yılın en yüksek aylık enflasyon olduğunu belirten Budak açıklamasında, "Haziran ayı gıda enflasyonu da son 20 yılın en yüksek enflasyonudur.

            Haziran ayı ÜFE oranı da yine son yedi yılın en yüksek oranı olup, yine gıda, enerji, giyim ve iletişim malzemeleri fiyatlarına bağlı olarak artmıştır. TÜFE artışında biber, patates, yumurta ve alkolsüz içeceklerin rol oynadığı, artışın belirli ölçüde sezonluk fiyat artışı olduğu görülse de önceki aylarda kredi kullanımında artışa bağlı olarak ortaya çıkan kısmı canlanmanın enflasyonist etki yarattığı açıktır. Yine de bu denli yüksek artışın açıklanması güçtür. Bu nedenle içerideki siyasi gerginlik ve piyasalardaki FED gerginliğinin fiyat beklentilerini bozduğunu ve fiyatlarda da gerilim oluşturduğunu söyleyebiliriz" ifadelerine yer verdi.

            Gıda enflasyonunun önümüzdeki Temmuz ve Ağustos aylarında düşüşe geçse bile döviz kurundaki artışın fiyatlara yansıması ile birlikte enflasyon hedeflerinin değişeceğini vurgulayan Budak açıklamasında şunları kaydetti:

            "Enflasyon ve buna bağlı olarak faiz oranlarındaki gelişmelerin ekonomideki tüm göstergeleri etkiyeceği görülmektedir. Ekonomide enflasyonla birlikte büyüme beklentilerinin de bozulması sorunların artacağına işaret etmektedir. Ekonomideki gerilimin düşürülmesi için Merkez Bankası faiz politikası dışında önlemlerin de devreye girmesi ve siyasi gerilimin de düşmesi gereklidir. Uluslararası ekonomik konjonktürün Türkiye'yi olumsuz etkileyecek yönde değiştiği bir ortamda ekonomiye ayrıca siyasi gerilimin yükü yüklenmemelidir.

            Enflasyondaki gelişmelerin ayrıntılarına gelince, ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,99 ile eğitim grubunda görülürken, en yüksek düşüş yüzde -1,74 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiştir. Haziran ayının zam şampiyonu ise yüzde 95,56 ile şoför eğitim kurs ücreti olmuştur. Yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turların fiyatı Haziran'da yüzde 46,95 oranında artmıştır. Yıllık bazda enflasyonun, yüzde 35,34'lük ağırlığa sahip alkollü içecekler ve tütün, gıda ve alkolsüz içecekler ve lokanta ve oteller gruplarında daha yoğun gerçekleştiği görülmektedir. Özellikle bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 16,09 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiştir."

            Üretici fiyatlarında da fiyat artışlarının, tarım sektöründe aylık bazda yüzde 3,38 ve yıllık bazda yüzde 4,28, sanayi sektöründe ise aylık bazda yüzde 1,07 ve yıllık bazda yüzde 5,41 artış gerçekleştiğini bildiren Budak, bölgedeki TÜFE oranının, aylık yüzde 0,84, altı aylık yüzde 4,46 ve yıllık bazda yüzde 7,98 olduğunu belirtti. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin aylık ve altı aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu, yıllık değerlendirmede ise ortalamanın altında kaldığı ifade eden Budak açıklamasında, "Özellikle eğitim alanında Türkiye'de aylık bazda yüzde 1,99'luk artış meydana gelirken, bölgemizde ise bu artış yüzde 3,17 olarak gerçekleşmiştir. Konut, ev eşyası, sağlık, ulaştırma, lokanta-oteller harcama grupları da ortalamanın üzerinde kalmıştır. Bölgemizde Haziran ayı enflasyonunu 2007 yılından itibaren eksi seviyelerde devam ederken, 2013 yılı Haziran ayında artışa geçtiği görülmektedir. Türkiye geneline göre 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi enflasyon bakımından aylık bazda on yedinci, altı aylık bazda beşinci ve yıllık bazda ise yirmi birinci bölge konumunda yer almıştır" sözlerine yer verdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap