SARIİDRİS'TE "MANTAR TANITIM GÜNÜ"...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SARIİDRİS'TE "MANTAR TANITIM GÜNÜ"...
Haberin Tarihi: 2.12.2014 16:22:00 - Okunma Sayısı:4766 defa okundu.

Kültür Mantarcılığının Isparta genelinde olabilirliğinin gösterilmesi amacıyla bugün Sarıidris Kasabasında "Mantar Tanıtım Günü" etkinliği düzenlendi.

            SARIİDRİS’TE “MANTAR TANITIM GÜNÜ”…

 

Kültür Mantarcılığının Isparta genelinde olabilirliğinin gösterilmesi amacıyla bugün Sarıidris Kasabasında “Mantar Tanıtım Günü” etkinliği düzenlendi.

            Bugün Sarıidris Kasabasında saat 11.00’de başlayan Mantar Tanıtım Günü programına Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, İlçe Kaymakamları, Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, Isparta Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat, İl Genel Meclis Üyelerimiz Mustafa Baş, Mehmet Sert ve Halil Okutan, Akp İlçe Başkanı Veli Gök ile vatandaşlarımız katıldı.

            Sarıidris Belediye Başkanlık Odasında Vali Vahdettin Özkan’a kültür mantarcılığının Sarıidris’te başlaması ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Ramazan Pala, 2007 yılında dönemin Isparta Valisi Şemsettin Uzun, dönemin Eğirdir Kaymakamı Ömer Ulu’nun destekleriyle 15 kişinin kültür mantarı üretimine başladığını halen 60 olan üretici sayısının, inşaat halinde bulunan 20 üretim yeri ile 80’e çıkacağını, kültür mantarcılığının desteklenmesi halinde Sarıidris’te yüz ailenin geçim kaynağı olacağını söyledi.

            Isparta Valisi Vahdettin Özkan ise, Sarıidris’te kültür mantarcılığının gelişmesinden mutluluk duyduğunu, yaşam kalitesini artırmaya yönelik projelere önem verildiğini iyi ve verimli projelere destekte kaynak sorununun olmadığını söyledi. Kasaba halkını tebrik eden Vali Özkan, kültür mantarı üretiminin artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

            Sarıidris kasabasında halen kültür mantarı üretimi yapan Mustafa Durdu ile Bayram Türkoğlu’nun üretim yerlerini gezen Isparta Valisi Vahdettin Özkan, işletmelerde kendi elleriyle mantar topladı. Modern şekilde inşa edilen ancak halen üretime başlamamış olan Süleyman Öztürk’ün işletmesini de gezen Vali Özkan, işletmecilerden kültür mantarcılığı ile ilgili de bilgiler aldı.

            Sarıidris Belediyesi tarafından verilen, Eğirdir Nafiz Yürekli Turizm Otelcilik ve Meslek Lisesi tarafından hazırlanan mantar çorbası, mantarlı börek, mantarlı sote ve helvadan oluşan öğle yemeğinde bir konuşma yapan Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, “Teşrifleriyle bizlere onur veren; Sayın Valim, il genel meclis başkanım, il müdürüm, kaymakamım, misafir kaymakamlarım, ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürü arkadaşlarım, değerli basın mensuplarımız ve diğer ilçelerden gelen önder ruhlu çiftçilerimiz, şahsım ve ilçe müdürlüğüm adına herkese hoşgeldiniz der saygıyla selamlarım.” ifadeleriyle başladığı konuşmasında şunları söyledi:

            “Bana göre sizlere göstereceğimiz, bu gün sadece bir tanıtım günü değil çalışmanın, özverinin ve bir başarının öyküsüdür. Ben bu çalışmaların başındayken de buradaydım ve bir çok şeye, bir çok zorluklara tanıklık ettim. Eğirdir’de bu yola 2006 yılında Serpil Köyü’nden 13 üreticimizle çıkıldı. Mantar yetiştiriciliğinde ülkemizde yeri olan Antalya Korkuteli ilçesine şu an aramızda olan o zamanın il genel meclis üyemiz sayın Veli Gök abimiz, o zamanın Kaymakamı Ömer Ulu ile birlikte müteakip defalarca gidildi, araştırıldı, çiftçilerimiz götürüldü. İl  Özel İdaremizden %50 proje desteği alınarak işe başlanıldı, akabinde 2008 yılında Sarıidris Kasabasından 16, yakın köy olan Mahmatlar köyünden 1 kişi olmak üzere toplamda 17 kişinin de aynı şekilde İl Özel İdaremizden % 50 proje desteği alarak üretime başlamasıyla bölgemizde mantar yetiştiriciliği ivme kazanarak günümüze kadar gelindi. Mantarcılığın gelişip bugüne gelmesinde emeği fazlasıyla geçen Veli Gök’e, projelere destek veren dönemin valisi sayın Şemsettin Uzun’a, kaymakamlarımız Ömer Ulu ve Halil Serdar Cevheroğlu’na buradan teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Bugün gelinen nokta da ise; kasabada fiili olarak 7.400 m2lik alana sahip 60 üreticimiz bulunmaktadır ve bu üreticilerimizin yıllık üretimi yaklaşık 900 ton civarındadır. Bu üreticilerimize 15 kadar üreticimiz de ilave olacak durumdadır. Şu an bu arkadaşların üretim yerlerinin inşaası devam etmektedir. Bu arkadaşlarımızın da üretime katılmasıyla kasabanın yıllık üretimi 1.000 tona ulaşacaktır.

            Üretilen mantarların pazarlanmasında şu an için bir sorun yaşanmamaktadır inşallah bundan sonra da yaşanmaz. Halihazırda kasabadan alım yapan 1’i Korkuteli’nden 1’i de İstanbul Bayrampaşa Hali’nden olmak üzere 2 tüccar bulunmaktadır. Bir nevi anlaşmalı üretim ve satış modeli denilebilir. Kasabadan her gün yaklaşık 400 kasa yani 4 ton civarında bir ürün tüccarlar tarafından alınmaktadır. Tüccarların araçları kasabaya gelip ürünleri almaktadır. Aynı modelin diğer ilçelerimizde de uygulanmasını bir Tarım Müdürü olarak arzu ederim. Çünkü her yer her bölge bizim. Oraların tarımsal olarak gelişmesi, kalkınması bizleri çok mutlu eder. 100 m2 lik bir alanın aylık ortalama geliri 1.500-2.000 TL arasında değişmektedir.

            Bugünü; mantar yetiştiriciliğinin bölgede olabilirliğini göstermek için düzenledik. Birlikte olduktan ve özverili çalıştıktan sonra bir çok sorun aslında aşılmış oluyor. Madem bugün mantar günü, o zaman yemeklerimiz de mantardan olsun diye düşündük. Yemeklerin hazırlanmasında emeği geçen ilçemiz Nafiz Yürekli Turizm ve Otelcilik Lisesi idaresine, öğretmen ve öğrencilerine çok teşekkür ediyorum. Umarım beğenirsiniz. Herkese afiyet olsun der tekrar bu güzel günde yanımızda olduğunuz için teşekkür eder saygılar sunarım.”

            Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala’nın konuşmalarından sonra Isparta Valisi Vahdettin Özkan’da halka hitaben konuşmalarına projede emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.

            Kırsal alanlarda, özellikle bayanların katılımlarıyla gerçekleştirilecek projelere hükümetin de özel önem verdiğini vurgulayan Vali Özkan: “Bu projeler için ajanslar kurulmuş durumda. Isparta pilot olarak seçilen 10 ilden bir tanesi. Bu tür projeler için kaynaklarımız var, ancak vatandaşlarımıza destekleri daha iyi anlatabilmemiz lazım. Burada kültür mantarı üreticiliği tutmuş durumda. Diğer ilçelerden bilgi edinmek için Sarıidris’e gelinmesi, burada mantarcılığın tescillendiğinin ifadesi. Ev ekonomilerini ayakta tutan bu tür projeleri daha da çeşitlendirip çiftçilerimize ulaştıracağız..” ifadelerini kullandı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap