EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI-2-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI-2-
Haberin Tarihi: 7.1.2015 09:39:00 - Okunma Sayısı:1309 defa okundu.

EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI-2-

 

ELİMİZDEKİ EN ESKİ FOTOĞRAFLAR

            Yazmış olduğu seyahatnameyi 1907 yılında Rusya’nın Petersburg şehrinde bastırıp, baş tarafına orada çektirdiği kendi portesini koymuş olan Karçınzade Süleyman Şükrü Bey ile, 1908 yılında meb’us seçilip İstanbul’a gönderilen Hacı Eşref Ağa’nın orada çekilmiş fotoğrafı, Eğirdirli iki mühim şahsiyeti göstermeleri bakımından önemlidir.

            Süleyman Sükuti Yiğitbaşı, “Felakabat Tarihi” isimli kitabında yayınladığı bu fotoğraf için: “İstiklal Savaşı Zaferinin sevinciyle bir araya gelen arkadaşlar topluluğu” diye yazmıştır. Fotoğrafın aslı bende olmadığı için bu resmi çeken hakkında bir fikir yürütemeyeceğim. 1925 Şapka İnkılabı evvelinde çekilmiş.

 
            Masanın ortasında oturan şahsın sağında (fotoğrafa göre solunda) oturan şahıs babam Ahmet Şapçı’dır. Onun iki üstünde Hasan Yiğitbaşı var. İki sağında oturan da Ali Erdoğan’ın babası, Yukarı Gökdere’li Kazım Erdoğan olacak üstte, sağda Ömer Yiğitbaşı görülüyor. Diğer şahısları tanımıyorum.

            Fes önceleri askerlere giydirilmiş iken sivil halka yayılması üzerine, sivillerin devlet görevlilerinden ayrılması için “dalfes” giymeleri yani etrafına bir şey sarmaları istenmişti. Yalnız ulema efendiler beyaz tülbent sarabileceklerdi. Halkın dalfes giymemekte ısrar etmesi üzerine esnaf takımının yemeni, çember, yazma, tülbent gibi şeyler sarmalarına izin verildi ve bundan sonra fes süratle yayıldı. Bu fotoğrafta görülen feslilerin de Eğirdir esnafından kişiler olduğu anlaşılıyor.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap