EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI-3-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI-3-
Haberin Tarihi: 8.1.2015 09:50:00 - Okunma Sayısı:1283 defa okundu.

EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI-3-

 

EĞİRDİR’DE FOTOĞRAFÇILIK

            İRFAN KAYNAK

            Bunlardan sonra elimizde bulunan Eğirdir Resimleri; fotoğrafçılığın 1840’larda Avrupa’da bulunarak 1856’da İstanbul’a ve 1927’de Eğirdir’e gelip kullanılmaya başlaması ile elde edilen, Eğirdir’li fotoğrafçıların ve şahısların çektiği manzara ve portre resimleridir.

            Eğirdir’in bildiğimiz ilk fotoğrafçısı İrfan Kaynak’tır. Onun çektiği ilk portre fotoğraflardan 1927’de bu işi yapıyor olduğu anlaşılmaktadır. Taşmedrese’nin batı duvarının karşısındaki tuhafiye mağazasının önünde duran üç ayaklı sehba üzerindeki körüklü, kutu makinada görüntünün negatifini (arabını) cam üzerine alır, evlerinin merdiven altındaki karanlık odada banyosunu yapardı. Ayrı bir makinada filme aldığı fotoğraflar da vardı. Çektiği fotoğrafların hepsine kaşesini basmadığı için ondan kalan resimleri tesbit etmek oldukça zordur. Bazı fotoğraf kartlarının arka yüzünün sol üst köşesine, dikdörtgen içine “Foto: İrfan Eğirdir” kaşesini basmıştır. Çekmiş olduğu ailemiz fertlerinin fotoğraflarına bakılırsa onun 1927 senesinde fotoğrafçılık yapıyor olduğu anlaşılır.

            İrfan kaynak Rumi 1319 (M.1903) yılında Eğirdir’de doğmuş, 1983 Mayıs ayında Isparta’da vefat etmiştir. Kervansaray Kabristanı’nda gömülüdür.

            Çok boylu değildi, tıknaz, sağlam yapılı ve buğday tenli idi. Konuşurken hafif teklerdi. Ağır mizaçlı, hezâr-ı fen denilen tipdendi, elinden her iş temiz çıkardı. Ailesine Kayyumlar denir, annesi Saraç’lara mensubdu. Bağcılığa meraklı idi. Eğirdir’in meşhur düğün yemeği olan etli pilavı pek maharetle pişirir, düğün sahiplerinin aradığı, revaçta olan bir zattı. Çocuğu olmadı. Eşi ile birlikte Hacca gittiler. Sağlığında Hacışeyh Mahallesi’ndeki ilkokul binasının yapımında nakdi katkılarda bulunduğu için okula ismi verildi.                                             devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap