KEŞKE, ISPARTA'DAKİ TARIM TOPLANTISI, DAVRAS'TARIM ZİRVESİ POTASINDA ERİYEBİLSE İDİ... (2)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KEŞKE, ISPARTA'DAKİ TARIM TOPLANTISI, DAVRAS'TARIM ZİRVESİ  POTASINDA ERİYEBİLSE İDİ... (2)
Haberin Tarihi: 14.1.2015 09:26:00 - Okunma Sayısı:1126 defa okundu.

KEŞKE, ISPARTA’DAKİ TARIM TOPLANTISI, DAVRAS’TAKİ TARIM ZİRVESİ  POTASINDA ERİYEBİLSE İDİ…

 

İKİNCİ BÖLÜM

            Çıta yüksek tutulmuştu… Tıpkı, SDÜ’nün “uluslar arası DAVRAS  KONGRELERİ” için tuttuğu yüksek çıta gibi. Gerçi, vizyon sahibi olmak gerekiyordu… Büyük düşünmek gerekiyordu… “TARIM” gibi çok önemli bir sektörün, ileride uluslar arası arenaya taşınacağı söylemleriyle bir zirve forum yapıyorduk… Elmayla yetinmiyor, kabımıza sığmıyorduk. SDÜ’nün DAVRAS KONGRELERİ için bir slogan üretmiştik ve Dünya ekonomi zirvesi DAVOS’ la yarışacak, hatta DAVOS’ un papucunu dama bile atacaktık… Ne idi sloganımız: “NE GEREK VAR DAVOS’A, GİDELİM DAVRAS’A!!! “ Bir de baktık/gördük ki; SDÜ’nün DAVRAS KONGRESİ, “DAVRAS”a bile çıkamadı.

***

            Başbakanımız sayın DAVUTOĞLU, hafta sonu Isparta’ya gelecekti yatırımcı bakanlarıyla birlikte. Olağanüstü bir gelişmeyle, Paris’teki dünya liderlerinin katıldığı terörü protesto yürüyüşüne katılmak zorunda kalınca, yatırımcı bakanlarımız önceden planlandığı gibi Isparta’ya geldiler… Tarım Bakanı, Orman ve Su İşleri Bakanı, Ulaştırma Bakanı Isparta özelinde, ISPARTA’yı masaya yatıran Ortak Akıl toplantısında önemli mesajlar verdiler… Tabii, bizim yazı dizimizle çok yakından ilgili olanı Tarım Bakanımız sayın EKER’in Isparta şehir merkezinde yapılan ve ISPARTA TARIMI’nı masaya yatıran tahlilleri, öngörüleri ve ileriye tuttuğu projektör.

***

            DAVRAS Tarım zirvesinin birinci oturumundaki panelistlerden Bakanlık temsilcisi, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet SIĞIRCI, bakın söz konusu toplantı için, forumda ne diyordu: “…Yarın saat (5) gibi, Isparta ilinin bütün TARIM SEKTÖRÜ’ nün sorunlarının tartışılacağı bir toplantı yapacağız Tarım İl Müdürlüğünde. Pazartesi günü de, Bakanımızın katılımıyla, bu konuları MASAYA YATIRMIŞ olacağız…”

            …Evet, SIĞIRCI’nın dediği de aynen olmuştu… Gerçekten Tarım bakanı sayın EKER, Isparta’nın tüm tarımsal potansiyelini ortaya koyan, üretim ve verimlilik eksenli vizyoner  bir bakış açısıyla, ISPARTA TARIMI’na, adeta neşter vuruyordu…

                                                           ***

            Şimdi gelin, DAVRAS’a Tarım Zirvesi Forumu’na dönelim ve SIĞIRCI’ ya kulak verelim… Bakın neler diyordu sayın panelist:

            - Tarım politikaları, belirli sorunlara oturtulmuş durumda… Tarım Bakanlığı desteklerinden söz edeceğiz… Çok çeşitli destek kalemleri var… Genel destek kalemlerimiz ve farklı destek kalemlerimiz de var…

            - Meyvecilikte; Bahçe  tesisinde desteğimiz var… Fidan başına SERTİFİKALI DESTEK kalemlerimiz var… Bodur ve Yarı Bodur bahçede, en az (5) dekar  olmak şartıyla destek var.

            - KONTROLLU TARIM ve İYİ TARIM UYGULAMASI yapıyorsanız, daha çok dekar başına destek alıyorsunuz…

            - ORGANİK TARIM’ da ise, daha cazip destekleme yapıyoruz…

            - ÇATAK PROJESİ uygulamalarında, daha çok desteklemelerimiz var… Çok farklı destek kalemlerimiz var…

            - Çiftçi sıkıştığında; yanında Bakanlığımızı görmesi sevindirici.

            - DAMLAMA-SULAMA konusunda da, çok farklı desteklemeleri var Bakanlığımızın.

            - Bahçe kurmadan destek alamazsınız!!! Fidan, bahçede görülecek…

            - Tarımsal alan büyüdükçe, maliyet düşer…

            - ( 1 0 ) dekar baremi; maliyetler açısından, üreticinin kazancı açısından, RANTABL (=kârlı ) veya PRODÜKTİF (=verimli) tarım yapılması için belirlenen bir ölçüdür (10)  dekar kriteri.

                                                ***

DEVAM EDECEK…

YARIN: ÖMER ŞENGÖL VE HASAN İNCE

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap