EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI -20-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI -20-
Haberin Tarihi: 28.1.2015 09:43:00 - Okunma Sayısı:3027 defa okundu.

EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI -20-

EĞİRDİR’DE FOTOĞRAFÇILIK

DİĞERLERİ  

            Ali Sinan 1980 yılında Akın Gazetesi’ndeki yazısında: “Öğrendiğimize göre ilk motorlu araç bundan 48 yıl önce, 1932 tarihinde, merhum Hakkı Akın tarafından getirilmişti. Gelen ilk kamyonun şoförlüğünü de kardeşi Ziya Akın yapıyordu” bilgisini vermişti.

            Yaşar Şapçı’nın bu konuda, bana verdiği ifade şu şekildedir: “Eğirdirli Erkânı harb lakaplı Hakkı Akın, kardeşi şoför Ziya Akın ve Halis Taktak ile, Pamukhanı denilen Bizans bedesteninin bulunduğu han üzerindeki “Halk Oteli”ni işletirlerdi.

 
            Ahmet Şapçı ile Mehmet Şapçı kardeşler, üstü açılıp kapanabilen “kupa” arabayı satın alıp işletmesi için yukarıda adı geçen şahıslara verdiler. Bu araba “kaptıkaçtı’dan daha evveldir.” 1935 senesinde, ben ilkokula başladığımda evimizde “Şevrole” marka bir kaptıkaçtı arabamız vardı. Yukarıda resmi görülen bu araba bilhassa bağ zamanında bizi okula götürür ve getirirdi. Plakası beyaz zemin üzerine, siyah ile “Eğridir 10 Hususi” yazılı idi. Arabayı bazan Ziya Akın, bazan Adalı Cemal Balcı kullanırdı. Bu araba daha evvelki senelerde de bizde idi. Yaşar Şapçı bu arabanın babam Ahmet Şapçı tarafından, 1932’de Antalya’dan satın alınıp şasi olarak getirildiğini, karoserinin Isparta’da “Çağlar Marangoz Atölyesi’ne yaptırıldığını söyledi. Şoförü ‘Ziya Abimiz” imiş.
 

            Eğirdir’li ilk şoförler şu zatlardı: Erkanıharb lakaplı Hakkı Akın, kardeşi Ziya Akın, Humuoğlu Mustafa ve kardeşi Humuoğlu Mehmet, Yakup Baskan, Kör Emin (Aslında kör değildi, göz kapakları inik olduğu için başını yukarı kaldırarak bakardı.) Adalı Cemal Balcı (Adalı Kaptan Alaaddin lakaplı şahsın babası.) Hacıkatipler’in Lütfi Yazgan ve kardeşi Mehmet Yazgan, Allok lakaplı şahıs. Kale mahallesinden, Otobatanlar’dan Burhan Dikmen ve Muhiddin Dikmen.

            Sayın Ayşe Akkaya’nın Eğirdir hakkındaki kitabında, Eğirdir’de bulunan otomobillerin resimleri var. 302. sayfada; Pınarpazarı resmi içinde iki otobüs,

330. Sayfada; Şapçılara ait kaptıkaçtı,

331. Sayfada Hacıkatiplerden Mehmet Yazgan ve kamyoneti,

335. Sayfada; makam otomobili resmi ve aşağıda, ortada şoför Ziya Akın ve

340. Sayfada Hacıkatipler’in otobüsü, solda Lütfi Yazgan, ortada Mehmet Yazgan’ın resimleri var.

 

 

 

Eğirdir’de Nis Adası İskelesi’nin 1940’larda

Cemil Altıntaş tarafından çekilmiş fotoğrafı.

(SON)

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap