Isparta'nın 3 İlçesinde BAKA Projesi Uygulanacak

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isparta'nın 3 İlçesinde BAKA Projesi Uygulanacak
Haberin Tarihi: 4.2.2015 09:10:00 - Okunma Sayısı:2748 defa okundu.

Doğrudan Faaliyet Desteği Kapsamında; Keçiborlu, Yenişarbademli ve Şarkikaraağaç İlçelerinde Hazırlanan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Projeleri Kabul Edildi.

Isparta’nın 3 İlçesinde BAKA Projesi Uygulanacak

 

Doğrudan Faaliyet Desteği Kapsamında; Keçiborlu, Yenişarbademli ve Şarkikaraağaç

İlçelerinde Hazırlanan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Projeleri Kabul Edildi.

 

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür V. Dr. Said BİLGİNTURAN, Doğrudan Faaliyet Desteği Kapsamında; Keçiborlu, Yenişarbademli ve Şarkikaraağaç ilçelerinde hazırlanarak Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına (BAKA)’na sunulan projelerin kabul edildiğini bildirdi.

            BİLGİNTURAN, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Keçiborlu İlçesinde; Isparta İli Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından sunulan “Keçiborlu Lavanta Balı Kalite Analizi ve Tanınırlığının Artırılması” projesi BAKA TR61/14/DFD/0025 kodu ile kabul edilmiştir.

            TR61 Bölgesinde yer alan İlimizin tarımının, kırsal kalkınmanın ve tarıma dayalı gıda sanayinin gelişmesinin sağlanmasına yardımcı olacak Lavanta balının tanıtımı ve yaygınlaştırılması sayesinde buna bağlı olarak gerek lavanta yetiştiriciliğinin, gerekse lavanta balına yönelik arıcılık yapılması ve yeni pazarlara ürün satılması ile üreticilerin gelirlerinin artırılması hedeflenen projenin bütçesi 30.000 TL dir. İlimizde gerçekleştirilecek olan bu proje ile Lavanta ve Lavanta balı üretiminde Keçiborlu İlçesinin tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde gülden sonra lavanta ile alternatif üretim merkezi olacaktır.

            Yenişarbademli İlçesinde; Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına (BAKA) Yenişarbademli İlçe Müdürlüğü aracılığı ile hazırlanan “Yenişarbademli İlçesinde Kültür Mantarcılığının Yaygınlaştırılması Analizi ve Örnek Uygulamalar Yapılması” isimli proje kapsamında doğrudan faaliyet desteğinden yararlanılmış olup proje hayata geçirilerek geçtiğimiz günlerde de açılışı yapılarak ilk ürün hasadı yapılmıştır.

            Projeye Yenişarbademli Kaymakamlığı adına başvurulmuştur. Projenin toplam bütçesi 122.430 TL. dir. Yararlanılacak hibe miktarı toplam proje bütçesinin % 50 si olan 61.215 TL. dir. Projenin onay ve sözleşme imzalanma tarihi 31/12/2014 tür. Uygulama süresi 3 ay olan projemizde proje bitiş tarihi 31/03/2015 tir.

            Ayrıca İl Özel İdaresine sunulan ve “Yenişarbademli - Gölkonak Köyü Mantar Üreticiliği” isimli projeden de yararlanılmıştır. Gölkonak Köyü Muhtarlığı adına başvurulan projenin toplam bütçesi 183.741,42 TL  olup, yararlanılan hibe desteği 80.000 TL. dir.

            Şarkikaraağaç İlçesinde; Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına sunulan “Yayla Seracılığının Geliştirilmesi ve Bölgeye Uyumunun Belirlenmesi Projesi” onaylanmış olup; ilçemize toplam proje tutarı 69.944 TL olan 3 adet 500 er m2 lik sera kurulumu yapılacaktır.

            İlçemizde arazilerin küçük ve parçalı oluşu çiftçimizi birim alanda daha çok gelir getirici ürün yetiştirmeye yöneltmiştir.  Yayla seracılığının ilimizde Özellikle Isparta Merkez Deregümü, köyünde, Yalvaç ilçesi Çetince köyü ve Sütçüler ilçesi Çandır köyü olmak üzere üç bölgemizde kümeleşmiş durumda ve oldukça da talep görmektedir. Bölgemizde yayla seracılığı yayla sebzeciliği yeni bir sektör haline gelmektedir. Son yıllarda artan bir şekilde sera kurulumu olmaktadır. 

            Gerçekleştirilecek olan bu projelerle İlimiz Lavanta ve Lavanta Balı üretiminde, Kültür Mantarı Yetiştiriciliği ve Yayla Seracılığı alanlarında önemli bir konuma gelecek ve söz sahibi olacaktır.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap