MAREM’E VE BOĞAZOVA’YA SAHİP ÇIK!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MAREM’E VE BOĞAZOVA’YA SAHİP ÇIK!!!
Haberin Tarihi: 25.2.2020 16:12:44 - Okunma Sayısı:12472 defa okundu.

EY HALKIM; HAYDİ ŞİMDİ!!!

EY HALKIM; HAYDİ ŞİMDİ!!!

MAREM’E VE BOĞAZOVA’YA SAHİP ÇIK!!!

 

Sayın Cumhurbaşkanımız, demeçlerinde sık sık; AR–GE yapmamız lazım, katma değer üretmemiz lazım, Dünya ile ancak böyle yarışabiliriz.” Der.                                                      

                                                               Zeki TARHAN /AKIN ÖZEL

            Kamudaki  en büyük AR – GE (Araştırma – Geliştirme ) kuruluşu olan TAGEM ( Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü )’ne bağlı, Türkiye’nin  her tarafına dağılmış (50 ) Araştırma Kuruluşumuz vardı. Bu  Kuruluşların en başında gelen ve en önemli AR – GE kuruluşu; BOĞAZOVA’nın bağrından bir güneş gibi doğan, 1954’te EĞİRDİR FİDANLIĞI olarak temeli atılan, sonraları Meyvecilik Araştırma Enstitüsüne (MAREM )’e evrilerek, (66 ) yıldır Türkiye’ye hizmet eden bir kuruluşu  işlevsiz hale getirmeye, bırakın EĞİRDİR halkını, Ülkemizin tek bir bireyi bile “onay” veremez!!!

                                                          ***

           Ülkemizin MEYVE DEPOSU, Türkiye’nin ELMA BAŞKENTİ, Göller Bölgesinin güzide kuruluşu olan MAREM; konuşlandığı BOĞAZOVA ile bir bütündür, asla ondan soyutlanamaz!!! Yetişmiş kadrosu, Akademik formasyonlu beyin gücü ve gelişmiş altyapısı ile meyvecilik alanında, çok değerli AR – GE faaliyetlerinde bulunan MAREM ve bütünleştiği yaşam alanı olan (=Habitat );  TOKİ’ nin TOPLU KONUT aşkı uğruna asla katledilemez!!!

                                                         ***

         Nüfus artışının ve de hızlı şehirleşmenin etkisi ile bazı Araştırma Enstitüleri, farklı taleplerle karşılaştıkları acı bir gerçektir. Bu taleplerden en önemlisi; Enstitülerin araştırma amaçlı arazilerine el koyarak, KONUT / SANAYİ BÖLGESİ / HASTAHANE / FABRİKA  ve benzeri amaçlı kullanımına açılmasıdır!!!  Ne yazık ve de ne akla hizmettir ki; bir ilde, herhangi bir amaçla arazi arandığında, akla ilk olarak gelen ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNİN ARAZİLERİ GELMEKTE!!! Eğer, ilgili bakanlık ve onun  taşra teşkilatındaki il yöneticileri, AR – GE’ nin önemini bilmiyor yada kavrayamıyorsa, bu araziler kolaylıkla başka kişi ve kuruluşlara devredilmektedir.

                                                            ***

        Enstitülerin yönetim fonksiyonunu icra eden yöneticiler, kamu görevlisi oldukları için, göstermeleri gereken rezistansı (=direnci) gösterememektedir. Bu konuda, birkaç örnek vermek gerekirse; daha önce Giresun, Samsun, Malatya, Gaziantep, Ankara, Antalya ve İstanbul (Beykoz)’da ve diğer şehirlerde, AR – GE amaçlı kullanılan araziler, ne yazık ki ve maalesef tartışılmadan, kamuoyuna duyurulmadan adeta yağmalanmış ve başka amaçla kullanılmaya başlanmıştır. 

       Çukurova  Üniversitesi Ziraat Fakültesi, “TURUNÇGİL GEN KAYNAKLARI ARAZİSİ”  gibi yeterli direnişi (=rezistansı) gösteren ve objektif yönde, tarafsız siyaset üstü, bilimsel ağırlıklı KAMUOYU oluşturan Kurumlar ise, AR –GE arazilerini koruyabilmiştir.

                                                           ***

         Bir zamanlar, Üniversitemiz SDÜ’nün Orman Fakültesinin düzenlediği “Korunan Tabiat Alanları / Mili Parklar” Sempozyumunda ve sempozyumun son günündeki Teknik gezide, üniversitemizin; Yazılı Kanyonda yapılması düşünülen ve o “DOĞA HARİKASI”   YAZILI KANYONU ortadan kaldıracak olan HES yapılmasına karşı çıkan, “ÇANDIR HALKININ arkasında duran, gerekirse ÇANDIR HALKIYLA ÇIPLAK ANKARA’YA KADAR YÜRÜRÜZ!!!” KARARLIĞIYLA, HES YAPILMASINI DURDURAN, ORMAN FAKÜLTEMİZİN O DİK DURUŞUNU, ŞİMDİ DE, MAREM’E VE BOĞAZOVA’MIZA SAHİP ÇIKILMASINI İKİ ÜNİVERSİTEMİZDEN VE ZİRAAT FAKÜLTEMİZDEN BEKLİYORUZ!!! HER İKİ ÜNİVERSİTEMİZ AKADEMİK CAMİASI ŞUNU BİLSİN Kİ; HALKIMIZ MAREM’İN VE BOĞAZOVAMIZIN YOK OLMASINA İZİN VERMEYECEK, ÜNİVERSİTEMİZİN SAHİPLENMESİNİN YANINDA, GURURLA VE DE BÜYÜK BİR AZİM VE KARARLILIKLA DURACAKTIR!!!

                                                              ***

              Sayın Cumhurbaşkanımız, demeçlerinde sık sık; AR –GE yapmamız lazım, katma değer üretmemiz lazım, Dünya ile ancak böyle yarışabiliriz.” derken, bu vizyondan yoksun  bazı yöneticiler / idareciler, AR –GE’nin öneminden bihaber uygulamalar yapmaktadırlar.

             Son dönemlerde; Göller Bölgesinin, İç batı Akdeniz’ in          en önemli AR – GE kuruluşu olan MAREM’ in arazilerinde, TOKİ projelerinin yapılacağı dillendirilmektedir!!!  Bu araziler, BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİDİR!!! Başta; meyve ıslahı, meyve yetiştirme tekniği ve MEYVE GENETİK  KAYNAKLARI olmak üzere,meyveciliğin tüm alanlarında, olmazsa olmaz derecede gerekli  arazilerdir. BU ARAZİLERİ SAVUNMAK; SADECE ENSTİTÜ YÖNETİMİNİN DEĞİL, ÜLKESİNİ SEVEN VE GELİŞMESİNİ İSTEYEN TÜM VATANSEVERLERİN GÖREVİDİR!!! EĞER, YETERİNCE KAMUOYU OLUŞTURAMAZSAK, YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR!!!

              HAYDİ, ŞİMDİ!!! MAREM’E VE BOĞAZOVA’ YA SAHİP ÇIK!!!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap