CHP'DEN KRİTİK HAMLE: BARAJ YÜZDE 7 OLSUN!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,CHP'DEN KRİTİK HAMLE: BARAJ YÜZDE 7 OLSUN!
Haberin Tarihi: 14.2.2015 09:16:00 - Okunma Sayısı:2911 defa okundu.

Türkiye'de siyasetin ana sorununun Başkanlık Sistemi olmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili Ali Haydar ÖNER, mevcut seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığına verdi.

CHP’DEN KRİTİK HAMLE: BARAJ YÜZDE 7 OLSUN!

 

            Türkiye’de siyasetin ana sorununun Başkanlık Sistemi olmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili Ali Haydar ÖNER, mevcut seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığına verdi.

            Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 7 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala yeniden gündeme taşınarak siyasi polemik konusu haline getirilen “Başkanlık Sistemi” önerisine karşı hamle CHP’den geldi: Seçim barajı yüzde 7 olsun, temsilde adalet sağlansın!

            Türkiye’de siyasetin ana sorununun Başkanlık Sistemi olmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Isparta Milletvekili Ali Haydar ÖNER, mevcut seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığına verdi.

            AKP’nin Anayasa Değişikliği çalışmaları sırasında da “Başkanlık Sistemi” önerisini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dayatarak görüşmelerin önünü tıkadığına dikkat çeken CHP’li Öner şu açıklamayı yaptı:

            AKP yan çiziyor

            “Baraj konusunda temsilde adalet ilkesiyle bağdaşmayan ağır bir oran uygulanmaktadır. AKP, 12 Eylül askeri darbesinden sonra yürürlüğe giren pek çok hükmü değiştirdiği halde seçim barajı konusunda yan çizmektedir. İktidar temsilcileri, ‘yüzde 10 barajını biz getirmedik diyerek’ demagojik bir söylem sergilemektedir.

            Yüzde 7’de uzlaşılır

            Verdiğimiz teklifle öngördüğümüz yüzde 7 barajı, üzerinde uzlaşılabilecek ve temsilde adalet ilkesine bir adım daha yaklaşılabilecek bir oran olarak değerlendirilmelidir. Başkanlık seçimi tartışmalarıyla gündemi değiştirmeye çalışan AKP iktidarını bir samimiyet testi beklemektedir. Umarız sağduyu hakim olur ve önerimiz Genel Kurul tarafından kabul görür. Bu takdirde seçme ve seçilme konularında evrensel kriterlere yaklaşmış oluruz”

            Kılıçdaroğlu da uygun buldu

            Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hafta içinde katıldığı bir televizyon programında seçim barajı ve Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin soruları yanıtlayarak, “Yüzde 10 seçim barajının kalkması lazım. Barajın yüzde 7’ye inmesini öngören kanunun Meclis’e sunulmasını istedim” demişti. 

            Öte yandan CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner tarafından 30 Ocak 2015 tarihinde Meclis’e sunulan kanun teklifinin gerekçesinde ise “seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi durumunda halk iradesinin parlamentodaki temsil oranı artacak, temsilde adalet ilkesi işlerlik kazanacak ve küçük partilerin de parlamentoya girmesinin önü açılacaktır” ifadeleri yer aldı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap