CHP Eğirdir Kadın Kolları Başkanlığı "Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyoruz"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,CHP Eğirdir Kadın Kolları Başkanlığı  "Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyoruz"
Haberin Tarihi: 17.2.2015 17:10:00 - Okunma Sayısı:3395 defa okundu.

17 Şubat 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu'nun 89'ncu yıldönümü dolayısıyla CHP Eğirdir Kadın Kolları üyeleri bir araya gelerek bir açıklama yaptılar.

CHP Eğirdir Kadın Kolları Başkanlığı  “Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyoruz…”

 

            17 Şubat 1926 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’nun 89’ncu yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğirdir Kadın Kolları üyeleri bir araya gelerek bir açıklama yaptılar.

            CHP’li kadınlar “Medeni Kanunun kabul edilişinin yıl dönümü olan bugün de; kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi mücadelesinde üstümüze düşeni yapmaya ve haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundular.

            Kısa bir açılış konuşması yapan CHP Eğirdir İlçe Teşkilat Başkanı Hasan Ali İnce: “Bugün burada teşkilatımızın Kadın Kolları Başkanlığının “Kadın hakları” ve Medeni Kanunu’nun kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir bildirisi vardır. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

            Daha sonra söz alan CHP Eğirdir Kadın Kolları Başkanı Münevver Yıldız Güner şunları ifade etti: “Medeni Kanunlar, insanların doğumundan ölümüne kadar tüm yaşam faaliyetlerini düzenleyen kanunlardır. Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle kurduğu ilişkilerin büyük bir kısmı, medeni hukuk içinde yer almakta ve medeni hukuk tarafından düzenlenmektedir. Bir toplumun kişilere verdiği değeri anlamak için Medeni Kanun’a bakmak yeterlidir.

            Medeni Kanun 17 Şubat 1926’da yürürlüğe girmiştir. Türk Medeni Kanunu eski hukuk düzeninden tamamen farklı, çağdaş, laik ve yepyeni bir düzenleme ve anlayış getirmiştir. Medeni Kanunu’nun en belirgin yanı kişisel hak ve özgürlüklere kattığı atılımdır.

            Dönemin koşulları göz önüne alındığında, kadınlar açısından taşıdığı değer en önemli özelliğidir. Devrimci, laik ve demokratik yapısı ile kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine sunduğu katkı çok önemlidir. Kadın erkek eşitliğine sağladığı katkı eski mülkiyet anlayışı ve sistemin tümüyle terk edilmesi, yenilikçi yapısı, yurttaş kavramının altının çizilmesi, hiçbir sınıf ve zümrenin ayrıcalığını kabul etmemesi, birey ve toplum arasındaki dengeyi oluşturmaya çalışmasıyla yaşadığımız coğrafyada örnek oluşturan toplumsal gelişime damgasını vurmuştur.

            Medeni Kanunu’nun kabulünden bu yana geçen süre içinde kadınlar, kazanılmış haklarını daha ileriye taşıma mücadelesini hep sürdürmüşler, kadın birlikteliği ve gücü ile de ciddi kazanımlar elde etmişlerdir. Bugün geldiğimiz noktada ise kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadın bedeni ve yaşamı üzerinde tahakküm kuran, kadınları toplumsal hayattan uzaklaştıran bir ideolojik saldırı ile karşı karşıyayız. Bu süreçte deneyimlerimizi paylaşmak, gücümüzü bir araya getirmek, ortak eylem ve ortak söylemde buluşmak oldukça önemlidir.

            Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümü olan bugün de; kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi mücadelesinde üstümüze düşeni yapmaya ve haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu yoldan asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyor, kadın dayanışmasının gerekliliği adına İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği’nin açtığı “Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyoruz” imza kampanyasına desteğimizi sunuyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız…” dedi.

            CHP Eğirdir Kadın Kolları Başkanı Münevver Yıldız Güner, geçtiğimiz hafta içerisinde Mersin ilinde hunharca katledilip hayatını kaybeden Özgecan Aslan için; “20 yaşında Özgecan Aslan’ın katledilişinin daha vahşi cinayet nasıl olur bilmiyoruz. Acımız çok derin. Hepimize sorumluluk düştüğünü unutmamalıyız…”  ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

            CHP Eğirdir İlçe Teşkilat Başkanı Hasan Ali İnce de “Özgecan Aslan kardeşimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu olayı lanetliyoruz. Devlet büyüklerimizi ve tüm görevlilerimizi böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için göreve davet ediyoruz” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap