Bizim Su Adamımız "Water Man" Prof. Dr. Doğan Altınbilek' E, Uluslararası Büyük Ödül

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Bizim Su Adamımız "Water Man" Prof. Dr. Doğan Altınbilek' E, Uluslararası  Büyük Ödül
Haberin Tarihi: 18.5.2020 17:15:21 - Okunma Sayısı:19515 defa okundu.

Zeki TARHAN – ANKARA

BİZİM SU ADAMIMIZ "WATER MAN"

PROF. DR. DOĞAN ALTINBİLEK' E, ULUSLARARASI  BÜYÜK ÖDÜL

                                                      

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

 

               IWRA (=International  Water  Resources  Association ) Uluslararası Su Kaynakları Birliği, üç yılda bir Kongrelerinde verilen "KRİSTAL DAMLA ÖDÜLÜ" nü, bu kez Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK hocamızın kazandığını bildirdi.

          ...Evet, Hindistan'ın "Water  Man" Su Adamı  Rajendra  SİNG'i varsa, bizim de Water  Man' imiz vardı: Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK. Su Adamımız ile övünüyor  ve;  “nice ödüllere Water  Man” diyoruz…

                                                   ***

            Elli yıl önce Amerika’da kurulmuş bir Dernekti  IWRA. Daha sonra, merkezi Fransa’ya gelir. Oradan Güney Afrika’ ya gider. Ve sonunda merkezi Paris’e taşınır…Çok ciddi sayıda Akademisyen bilim insanları vardır. Birlik bünyesinde; gerçek kişiler de var, tüzel kişi olarak kurumu temsil edenler de var.

                                                   ***

            Yarım asırdan söz ediyorduk. Elli yıl, az bir zaman dilimi değildi elbette. Bilgiye ulaşmak ise, bugünkü kadar kolay değildi ve oldukça zordu. IWRA; kurumsal yayın organı olarak , “WATER” adlı bir dergi çıkarıyordu… Bilim insanları, bilimsel araştırmalarını bastırmak için, bu dergiyi kullanıyor, diğer bilim adamları ve Doktora öğrencileri de kendi çalıştıkları konularda bilgi ediniyorlardı…

                                                  ***

          İsterseniz biraz  “Uluslararası Su Kaynakları Birliği” IWRA, nasıl bir yapı, bundan söz edelim… Bu birlik ve Dernek, günümüzün Think Tank’ı gibi düşünülebilir.Yani; Düşünce Üretim Merkezi. Bu birliğin kurucusu ve ilk başkanı, Çin asıllı ve sonradan 1962’ de Amerikan vatandaşı olan Ven Te Chow. Su kaynaklarının geliştirilmesine  katkılarından ötürü, Dünya çapında tanınan bir Hidrolog ve Mühendisti Ven Te Chow. Aynı zamanda, Urbana- Champaign Illinois Üniversitesinde İnşaat ve Hidrosistemler Mühendisliği Profesörü.

         Ven Te Chow liderliğinde, IWRA 1975’ te Water International Akademik Dergisini yayınlamaya başlar… Son  ( 50 ) yıl içinde IWRA, dünyadaki su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini aktif olarak teşvik etti. Ve dünyanın en etkili organizasyonlarından biri haline geldi.

         Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK’e verilen bu büyük uluslar arası ödül, üç yıllık Dünya Su Kongrelerinde Ven Te Chow adına verilen bir dersi de  içeriyor… IWRA; Su kaynakları konusunda, uluslar arası multidisipliner uzmanlardan oluşan bir ağ. 1971’ de kurulan bu ağ; hükümet dışı bir kuruluş ve kâr amacı gütmüyor. Dünyaya, küresel bilgiye dayalı bir FORUM sunmakta…

                                           ***

 

          1965 – 1970 arası ABD’de yüksek lisans ve  doktora  yapıyordu ALTINBİLEK.  Ve dünya kadar  yazılı  kitabı olan Ven Te Chow’un kitaplarını da okuyordu… O zamanlar meşhur bir adamdı Chow.  Bu sene  IWRA, 50. yılındaydı ve 17. Kongresini Eylül ayında Güney Kore de yapacaktı… Doğan hocamızın kazandığı KRİSTAL DAMLA ÖDÜLÜ’nün tutanağı ise, Prof. Dr. ALTINBİLEK’e  gönderilmişti. Bu ödülü kazanmanın birtakım koşulları  ve kriterleri vardı.  Ödül için; siz kendiniz başvuramıyordunuz. Bir IWRA üyesi, aday gösteriyor, ayrıca üç kişiden de referans isteniyor. Bir Dernek üyesi, ödül kazanmasını istediği ve aday gösterdiği aday ile ilgili sunuş yapıyor.

                                               ***

         Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK’e, IWRA’nın  bu uluslararası  büyük ödülü kazandıran meziyetleri nelerdi dersiniz? Hemen dört maddede özetleyelim:

          1 – Su kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetilmesi konusunda yayınlar yapıp, araştırmalarını dünya çapında duyurması.

          2 – Kendi ülkesinde, en uzun görev yapan DSİ Genel Müdürlerinden olarak, Türkiye’ de Su kaynakları planlanması, geliştirilmesi ve yönetilmesi konusunda yaptığı bilgili ve iyi bir LİDERLİK.

          3 – ODTÜ ve Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Üniversitesinde, Su Kaynakları eğitimi ve kapasite geliştirme üzerine, alanında üstün katkıları.

          4 – Su ve Hidroelektrik konusunda, aktif olan üç ayrı Dernekte Başkan ve Başkan Yardımcısı olarak gösterdiği üstün LİDERLİK

                                             ***

                                                

                Doğan hocamızı öneren ve referans gösterenler kimlerdi? IWRA’nın eski başkanlarından biri önermişti Doğan hocayı. Referans gösterenler ise; (2) eski başkan, (1) Başkan Yardımcısı, (1) IWRA’nın eski Müdürü.

                                    ***

                Prof. Dr. ALTINBİLEK; 2007- 2009  döneminde, IWRA’nın başkan yardımcısı, 2013 – 2015 döneminde ise Başkan olarak görev yapmıştı. ALTINBİLEK, beş yılı aşkın DSİ Genel Müdürlüğünü yaptıktan sonra, özel sektörde de verimli hizmetler üretti… İÇTAŞ Enerjide beş yıl çalışarak  (18 ) tane Lisans aldı. Uluslararası Hidroelektrik Birliği’nin Başkan ve Başkan Yardımcılığını yaptı.

                                 ***

                2004 – 2008 yıllarında, Uluslararası Hidroelektrik Birliği’nin başkanı olan Prof. Dr. ALTINBİLEK, ayrıca 2006 – 2018 arası, Dünya Su Konseyinin (12) sene Guvernörlüğünü (=Yöneticiliğini ) yaptı. 2012 – 2018 arasında Dünya Su Konseyi Başkan Yardımcılığı yaptı.

                                ***

                Doğan hocamız, Dünya suyunun yönetimi ile ilgili bütün bu görevlerinden sonra, başkanlık yaptığı üç kurumda da ONURSAL ÜYE payesini aldı. Şu gerçeğin altını, kalın çizgilerle çizmekte yarar var: Bu piyasada, yani küresel su camiasında, yada bir başka anlatımla, Dünya Su arenasında, Prof. Dr. ALTINBİLEK  gibi, bu denli önemli görevler üstlenen kişi çok nadirdir.

                               ***

                Küresel anlamda ve de o boyutta tanınmak , her babayiğidin harcı değildi. Diyebilirsiniz ki, Doğan hoca dünya çapında tanınırlığını nasıl başardı?... Gelin, bu başarının sırrını, bir örnek olayla somutlaştıralım:

                - 2002 yılında Antalya da bir Kongre yapılmasını öneren Doğan hocamızın önerisi kabul görür. Doğan hoca, Kongre organizasyonuna yardım eder…Ve Doğan hocaya; “…Kabul ederseniz,biz sizi Hidroelektrik Birliğinin Yönetim Kurulu Üyesi yapacağız” derler. ALTINBİLEK, o tarihten iki sene sonra, Uluslararası Hidroelektrik Birliğinin Başkanlığına seçilir ve  (4 ) yıl başkanlığını yapar…

                                        ***

             DOĞAN HOCAMIZDAN, AB YE GİRMEMİZİ SAĞLAYACAK ÇOK ÖNEMLİ BİR MESAJI VAR TÜM TOPLUM KESİMLERİNE:

                “Beş yılı aşkın DSİ Genel Müdürlüğü yapmam, beni dünyada “tanınan kişi” olmamı sağladı. ODTÜ Öğretim üyeliği, benim çok sevdiğim ve vazgeçemediğim  tutkumdu adeta. Hocalığı çok sevdim… Ve halâ ODTÜ’de bir emekli Öğretim Üyesi olarak kurs veriyorum… Uluslar arası arenada, disiplinleri ve coğrafyaları köprüleyecek, küresel bilgiye dayalı forumlarda boy gösterirseniz, AB’ nin kapıları bizim yüzümüze kapanmaz, biz onlara gitmeden onlar bizi çağırır.” 

                                         ***

                 …Evet, ODTÜ Öğretim üyesi, değerli hocamız Prof. Dr. Doğan ALTINBİLEK’ in kazanmış olduğu uluslar arası “KRİSTAL DAMLA ÖDÜLÜ” nün arka planını, sevgili hocamızla yaptığımız tele – röportajla, siz değerli okuyucularımız ve sosyal medya takipçilerimizle paylaşmış olduk.          

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap