ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PROJESİ, NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!! (Bölüm: 3)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PROJESİ, NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!! (Bölüm: 3)
Haberin Tarihi: 15.6.2020 17:58:23 - Okunma Sayısı:18328 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PROJESİ, NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!

EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’DA MÜMKÜN MÜ?

Zeki TARHAN – ANKARA

Bölüm : 3

Yazı dizimizin bu bölümünde; Isparta Tarım İl Müdürü İhsan BİLGİÇ, Isparta valisi Ertuğrul DOKUZOĞLU, Turizm Bakanı ERKAN MUMCU ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf’ un, Panelin açılış konuşmalarında yaptıkları konuşmalara yer vereceğiz…

TARIM İL MÜDÜRÜ İHSAN BİLGİÇ:

* Tarım İl Müdürlüğü olarak; bizlerin en önemli görevlerinden birisi de, çiftçilerimize “Alternatif Tarım Faaliyetleri” sunmaktır.

* Kanımca, 21. yüzyılın tarım sistemi olacak “EKOLOJİK TARIM”ı, bugünden çiftçilerimize anlatmak ve uygulamalarını sağlamak amacıyla, bu toplantıyı düzenlemiş bulunmaktayız.

* İspanya’ da 98’de, organik tarım alanı 270 bin hektar iken, Türkiye gibi “TARIM CENNETİ” olan bir ülkenin, toplam organik tarım alanı 27.700 Ha.

* Dünyada hak ettiğimiz yeri almamız için, elimizi çabuk tutmamız gerektiği, tartışılmaz bir gerçektir.

Tarım İl Müdürü İhsan BİLGİÇ, “Neden Ekolojik Tarım?” diye soruyor ve yanıtlarını şöyle sıralıyordu:

  • Daha sağlıklı gıda üretimi için
  • Daha temiz bir çevre için
  • Sürdürülebilir tarım için
  • Ekonomik avantajlar için
  • Doğal dengeyi korumak için
  • Erozyonu önlemek için
  • Turizmin gelişmesi için

Bu Panele; ülkemizin ve dünyanın sayılı uzmanlarının tartışmacı olarak katıldığını ve panelin “EKOLOJİK TARIM” konusundaki çalışmalarının başlangıcı olduğunu dile getiren BİLGİÇ, sözü Elmadaki “KARA LEKE” hastalığına getirerek, kara leke mücadelesinde şunları söylüyordu: “…Elmada, “KARA LEKE” mücadelesinde, dünyanın en ileri teknolojisi ile donatılmış, tarımda bilgisayar kullanımına en güzel örneklerden birisi olan “BİLGİSAYARLI ERKEN UYARI SİSTEMİ” n den, (6) adet istasyon kurarak, ülkemizde ilk defa Isparta çiftçisinin, “EN AZ İLAÇLAMA” ile “EN KALİTELİ ÜRETİM”i gerçekleştirmeleri sağlanmışsa, bu panel ve sonraki çalışmalarımızla, Isparta “EKOLOJİK TARIM” da önemli bir MERKEZ haline gelecektir.”

***

ISPARTA VALİSİ ERTUĞRUL DOKUZOĞLU:

Eğirdir’de gerçekleştirilen panelin; bir “İLK” olduğunu, hem kurulmuş olan ortam açısından bir “ilk”, Organik Tarım ın Türkiye’ de uygulanması açısından da bir “ilk” olduğunu vurguluyor ve Isparta’nın pek çok “ilk” e, pek çok önemli yatırıma ev sahipliği yapmış bir güzel Belde olduğunu dile getiriyor ve bakın neler diyordu:

  • Eğirdir, bir doğa harikasıdır. Eğirdir’li, Gölüne her zaman sahip çıkmıştır ve gerektiğinde, topyekûn EĞİRDİR GÖLÜ için mücadele vermiştir ve bundan sonra da verecektir!!!
  • Bu Gölden ekmek kazanırlar… Ama, Gölün kirlenmemesi, Gölün imkânlarının ortadan kalkmaması için de, bütün /topyekûn bir halde mücadelelerini verirler!!!
  • Isparta çiftçisi bilinçlidir. Erken uyarı sisteminin kullanımıyla, (15 – 16) olan ilaçlama sayısı (4 – 5)’ e düşmüştür.
  • Bugün; (2,5) milyon ton olan Türkiye elma üretiminin (550) bin tonu, Isparta’da üretiliyor.
  • Isparta’ da, (107) bin hektar sulanabilir arazinin (80) bin hektarında sulu tarım yapılıyor…

***

TURİZM BAKANI ERKAN MUMCU :

  • Eğirdir Gölü, Isparta’nın içme suyunu sağlıyor. Göl çevresinde yapılan tarım nedeniyle de ciddi bir nüfus, sağlıkla ilgili ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunuyor…
  • EKOLOJİK TARIM meselesi; ilk defa gündemimize, “ISPARTA İÇME SUYU” sorunu ile ilgili olarak geldi. EĞİRDİR GÖLÜ; ISPARTA ŞEHRİNİN İÇME SUYUDUR!!! (250) bin insan, bu suyu içiyor!!!
  • Çevrede yapılan yoğun tarımla, bu içme suyu olan Göl; ne yazık ki kimyasal atıklarla kirleniyor!!!
  • Eğirdir’ de turizmi de unutmamak lâzım.

***

TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANI PROF.DR. HÜSNÜ YUSUF GÖKALP :

* Bir yandan sanayileşeceğiz, turizmde atılımlar yapacağız, ancak tarımı da ihmal etmeyeceğiz.

* Tarım; sanayileşmeye engel değil. Türkiye, “EKOLOJİK TARIM” için dünyanın en ideal ülkelerinden biri.

***

…VE ISPARTA’DA EKOLOJİK TARIM PANELİ :

SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi ECEVİT’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. ECEVİT; “Isparta’ da Ekolojik Tarım” konulu sunumunu yaptı. Ecevit’ in sunumundan sonra, Panelde tartışmacı olarak yer alan panelistler ise şu konu başlıklarıyla tartışmaya katıldılar:

  • Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Uygun AKSOY, “Ekolojik Tarımın Dünü, Bugünü ve Türk Tarımında Ekolojik Tarımın Önemi”
  • Hollanda Wageningen Üniversitesinden Prof. Dr. Erik GOEWİE, “Dünyada Organik Tarımın Temel Prensipleri”
  • Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Oktay YEĞEN, “Tarımda kullanılmakta olan kimyasal gübre ve kimyasal ilaçların (=Pestisitler) insan sağlığına zararları”

* ABD Auburn Üniversitesinden Prof. Dr. Sadık TÜZÜN, “Çevresel boyutlarıyla ekolojik tarım”

* Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, A.P.K. Başkanlığı Ekolojik Tarım Komitesi, Sekreter Üyesi Dr. Hürriyet TAŞBAŞLI, “Türkiye’ de Ekolojik Tarımın Hukuki Boyutu”

* Skal Firması Gıda Mühendisi Çiğdem Eda ÖZDEMİR, “Ekolojik Tarımda Kontrol ve Sertifikasyon”

* Mavi Deniz Gıda San. A.Ş.’den Dr. Reşat YILMAZ, “Isparta’ da yapılması planlanan yatırımın hedefleri ve uygulama esasları”

DEVAM EDECEK…

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap