ISPARTA’ DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!   (Bölüm : 6)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA’ DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!   (Bölüm : 6)
Haberin Tarihi: 22.6.2020 09:47:38 - Okunma Sayısı:15779 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

ISPARTA’ DA  EKOLOJİK TARIM PROJESİ,  NEDEN HAYATA GEÇİRİLEMEDİ?!!!   (Bölüm : 6)

 

EKOLOJİK TARIM, ISPARTA’DA MÜMKÜN MÜ?

                                        Zeki TARHAN – ANKARA                                           

                                                  Bölüm : 6

         Organik tarım ürünlerinin analizini yapan, üretim ve satış onayı veren BCS firması, 2000 yılı için ekim izni vermişti. Doğal yöntemler ile üretilen gıdaların analizleri ve uygunluk belgelerini Avrupa’ da 6 büyük kuruluş onaylıyordu ve BCS firması da bu kuruluşlardan biriydi. Firma sahibi olan Ehud YOSHA, Eylül / 99’ da Isparta’ya gelerek, Isparta Tarım İl Müdürü İhsan BİLGİÇ ile görüşür… YOSHA, “Ekolojik Tarım “ için gerekecek ön koşulları şöyle sıralar:

  • Kuzey yamacı dağlar ile çevrili bir arazi
  • Kimyevi ilaç ve gübre ile kirlenmemiş bir toprak yapısı

                                                  ***

Isparta Tarım İl Müdürü BİLGİÇ, YOSHA’ dan gerekli mesajı almıştır… Ve hemen harekete geçer. Yanına YOSHA’yı da alarak; Aksu, Terziler, Yaka / Yalvaç Hisarardı ve Şarkikaraağaç’ın bazı köylerini gezdirir…

BCS uzmanları, sözünü ettiğimiz kırsal yerleşim birimlerinde, başta elma olmak üzere tarımsal ürünlerden numune alırlar. Ve yapılan analiz raporları, Isparta’ ya ulaştırılır. Bu raporlara göre; Isparta’daki sözü edilen kırsal yerleşim birimlerinde tarımsal ürünler, mevcut haliyle bile kimyevi ilaç ve gübrelerin etkisini taşımıyor ve tamamen AB ülkeleri kriterlerine uygun bulunur.

                                           ***

Raporlanan analiz sonuçlarına göre; olağan durumlarda, organik tarıma geçişte topraktaki kimyasal ilaçların atılması için (3) yıl geçmesi gerekirken, Isparta’ya 2000 yılında organik tarım izni verilmesi düşündürücü idi ve kafalarda birtakım soru işaretlerinin doğmasına da yol açıyordu…

                                            ***

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf GÖKALP ise; dünyada EKOLOJİK TARIM’a büyük bir yöneliş olduğunu, Türkiye’nin de coğrafi konumu itibariyle elinde olan şansını, iyi kullanması gerektiğini söylüyor ve Ekolojik Tarımı, bakın nasıl tanımlıyordu:

“ EKOLOJİK TARIM; üretimde tabiata, bitki, hayvan ve özellikle de insan sağlığına zarar verebilecek hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar, her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim modeli.”

Bakan GÖKALP; bütün dünyada Ekolojik Tarıma küçümsenmeyecek bir şekilde yöneliş olduğunu dile getirirken, bu yönelişi ülkemiz açısından da doğru bir planlama ile değerlendirmemiz gerektiğini, Ekolojik Tarımın uygulanabilmesi bakımından şanslı bir konumda olduğumuzu, özellikle de iklim koşullarının Ekolojik Tarım açısından oldukça uygun olduğunu vurguluyordu…

DEVAM EDECEK…                                                               

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap