Yenidoğanda D Vitamini Desteği: Güneş Ve Damla

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Yenidoğanda D Vitamini Desteği: Güneş Ve Damla
Haberin Tarihi: 4.8.2020 12:04:53 - Okunma Sayısı:6377 defa okundu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. H. Elif Altınmakas, " Anne ve bebeklerin yeterli güneş görmesinin sağlanması, D vitamini yetersizliğini önlemenin en fizyolojik yoludur. " dedi.

Yenidoğanda D Vitamini Desteği: GÜNEŞ VE DAMLA

D vitamini, çocuk gelişimi için oldukça önemli bir yapı taşı. Fakat bazı durumlarda henüz yenidoğan döneminden itibaren D vitamini eksikliği söz konusu olabiliyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. H. Elif Altınmakas,  " Anne ve bebeklerin yeterli güneş görmesinin sağlanması, D vitamini yetersizliğini önlemenin en fizyolojik yoludur. " dedi. Yenidoğanda D Vitamini Desteği konusunda bilgiler veren Dr. Altınmakas, önerilerini şöyle sıraladı:

☀Genel olarak bebeklerin üzerlerinde yalnızca bez varken haftada 30 dakika, giyinik iken haftada iki saat; gebe kadınların ise ellerinin ve yüzünün haftada üç kez günde 20 dakika güneş görmesini öneriyoruz.

☀D vitamini yapımını sağlayan ultraviyole

B ışınların camdan geçmediği, bu nedenle çocukların  ev dışında güneşlenmesi gerektiği unutulmamalı.

☀Güneşlendirme sırasında çocuğun başında şapka olması, kol ve bacakların güneş görmesi önemlidir.

D vitamini eksikliğine bağlı oluşan Rikets kısa dönemde iskelet deformiteleri, kalsiyum düşüklüğü-buna bağlı nörolojik bulgular ve büyüme geriliğine neden olur. Bu nedenle, bebeklik döneminde erken tanı ve uygun tedavinin yanısıra riketsten korunmada d vitamini desteği önem taşımaktadır.

Gebelik ve emzirme döneminde normal beslenen ve güneş ışınlarından yeterince yararlanan annelerin sütlerindeki D vitamini, belirtilen süre ve uygun biçimde güneşlendirilen bebekler için yeterlidir.

Ancak bu koşulların tam olarak sağlanmasının zor olabileceği düşünülerek ülkemizde 2005 yılından itibaren bebeklerde 15 günlükken başlamak üzere, 1 yaşına kadar günlük 400 IU D vitamini kullanılması rutin uygulamalar arasına girmiştir.

Ülkemizde 2011 yılından beri gebelere de D vitamini destek programı uygulanmaktadır. Her gebeye günlük tek doz 1200 IU D vitamini, gebeliğin 12. haftasından itibaren doğum sonrası 6. aya kadar verilmesi önerilmektedir. 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap