HOŞ GELDİN GOP!!! ( BÖLÜM:4)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,HOŞ GELDİN GOP!!! ( BÖLÜM:4)
Haberin Tarihi: 28.9.2020 17:42:46 - Okunma Sayısı:8149 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

HOŞ GELDİN GOP!!!

                              Zeki TARHAN – ANKARA

                                         BÖLÜM : 4

                KOP (=Konya Ovası Projesi ) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan BOSTANCI’ dan randevuyu, EĞİRDİR DOSTLARI sivil inisiyatifinden (=Platform) Hakkı TIĞLI almıştı. Ve TIĞLI, kısa bir konuşma ile toplantının amacını ve EĞİRDİR GÖLÜ ile ilgili bilgilendirici bir takdim yaptı. Takdimin özü şuydu:

 “… Eğirdir Gölümüzün başta kirlilik ve su seviyesinin düşmesi, çok başlılık, eşgüdümsüzlük vb. birtakım sorunları var. Tüm önlem ve çözümleri, eşgüdüm içinde yönetecek, gereken bütçeyi oluşturacak ve uygulayacak kurumların eksikliği, en önemli sorunumuzdur. Bu sorunun çözülmesi amacıyla, siyaset üstü / geniş tabanlı bir platformun oluşturulması, doğru modelin seçilmesi hedeflenmekte, GÖLLER BÖLGESİ SU YÖNETİMİ VE KALKINMA İDARESİ MODELİ incelenmektedir…”

                                                 ***

          ISVAK Heyeti’ nin tezlerini de şu şekilde özetlemek mümkündü: “…Damla Sulama da olsa, verimli bir şekilde sulama suyu kullanmak zorundayız. Çok su tüketen bitkileri üretmeyelim düşüncesi yanlıştır. Eğer ürün ekonomikse, o bitki üretilmelidir. Eğer yörede su miktarı kısıtlı ise, yetiştirilen bitkilerin tüm su ihtiyacını karşılayalım diye bir zorlama olmamalı. Adil bir şekilde su dağıtımını sağlamalıyız.”

                                                 ***

         BEYŞEHİR GÖLÜ; turizme açılmak isteniyordu ama, Beyşehir Gölünün kirlenmesinden de korkuluyordu!!! Yer altı suyu envanterine göre, 26 bin ruhsatlı kuyu ve  70 bin ruhsatsız veya kaçak kuyu sayılıyordu…Bu envanter; 2007’ de, DSİ 4. Bölge Müdürlüğünce yapılan  YAS (=Yer altı suyu) rakamlarıydı. Ve bugün itibariyle ise; kaçak ve ruhsatsız kuyu sayısı, 117 bin civarındaydı.

         BEYŞEHİR GÖLÜ de, EĞİRDİR GÖLÜ gibi suyu içilebilir özellikte bir Göldü. Yapılacak yatırımlarla, kirletileceğinden ve temiz içme suyu rezervuarı özelliğini kaybedeceğinden dolayı ciddi ve haklı endişeler var.

         Konya kapalı havzasının, dışarıya bir su atımı olmadığı, yani; KİRLİ SUYUN dış havzalara atılımı olmadığı / yapılamadığı için, kaçınılmaz olarak BEYŞEHİR GÖLÜ’ ne döneceğinden, BEYŞEHİR GÖLÜNÜN KİRLENMESİNDEN KORKULUYOR!!! BEYŞEHİR GÖLÜNÜN ÇEVRE VE HAVZASINDA, TURİZM YAPILANMASI OLURSA,  ATIK SULAR BEYŞEHİR GÖLÜNE DÖNECEĞİ İÇİN, KİRLENME DE KAÇINILMAZ OLACAKTIR!!! Onun için BEYŞEHİR GÖLÜ havzasında, TURİZM YATIRIMLARI’ na sıcak bakılmıyor, geri dönüşümü mümkün değil.

                                                         ***

          KOP’ un eylem ve işlemlerinde, BEYŞEHİR GÖL HAVZASI’ n da ki çiftçiler ile karşı karşıya gelmiş olmaları da bir realite olarak, örnek olay olarak, GOP’ un alacağı küçümsenmeyecek bir ders olacaktır!!! Bu olasılık; KOP’ da ki uygulamalardan eğer ders alınacaksa, evet, öyle bir olasılık var. Isparta valisinin bu olasılığı düşünerek, Eğirdir Gölüyle ilgili, GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI” n dan  bugüne dek geçen süre içinde, her hangi bir önlem için, idari tasarrufta bulunmayışını, buna bağlayan yorumları haklı gösterebilir.

                                                        ***

         DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap