Eğirdir Gölü’nün Ekosistem, Ötrofikasyon Ve Restorasyonu Bağlamında Dip Temizliği Girişimi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü’nün Ekosistem, Ötrofikasyon Ve Restorasyonu Bağlamında Dip Temizliği Girişimi
Haberin Tarihi: 2.12.2020 18:13:49 - Okunma Sayısı:10455 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN EKOSİSTEM, ÖTROFİKASYON VE

RESTORASYONU BAĞLAMINDA DİP TEMİZLİĞİ GİRİŞİMİ

(DERİN ANALİZ)

Zeki TARHAN – ANKARA

BÖLÜM (1)

Bugüne dek en çok üzüldüğüm şeylerin başında, Isparta ve Eğirdir Gölü konusunda, Isparta’nın iktidar ve muhalefete mensup milletvekillerimizin, tartışma platformlarında bir araya   gelemeyişleri idi. Ta ki, TARHAN’ın moderatörlüğünde, Milletvekillerimiz sayın Mehmet Uğur GÖKGÖZ ve sayın Dr. Aylin CESUR’UN ISVAK’ta, yapılması kararlaştırılan “EĞİRDİRDİR GÖLÜ” konulu AÇIKOTURUM’a birlikte tartışmacı olarak katılmalarında anlaşmaya varıncaya dek.

                                                     ***

      Milletvekilimiz GÖKGÖZ  ve DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi ŞAHİN’in Eğirdir Gölü ile ilgili girişimleri, ilk adım olarak değerlendirildiğinde; bu girişimin küçümsenmemesi ve de yadsınmaması gerektiğine inanıyoruz. Nede olsa “ilk adım” atılmıştır. EĞİRDİR GÖLÜ’ nün “GÖZBEBEĞİMİZ” olduğu gerçeği, hem GÖKGÖZ ve hem de DSİ Bölge Müdürü tarafından, altı özellikle çizilerek vurgulanmıştır. “GÖZBEBEĞİMİZ” vurgusu, kim ne derse desin, ISVAK’ın Limnoloji ve Ekoloji literatürüne kazandırdığı bir terminoloji olmuştur.

                                                      ***

     Girişimin kısa vadeli önlemler paketinde; sezonluk tarımsal  kirliliğin Göle ulaşımının engellenmesi var. Eğirdir Gölüne deşarj olan Derelerdeki çökelti durumundaki TARIMSAL ATIK’ların Göle inmesini engellemek ve temizlemek.

      Orta vadeli diyebileceğimiz önlemler paketinde ise; kalıcı yapısal projeler olarak, “vahşi sulama” diye bilinen AÇIK SİSTEM SULAMA’nın, KAPALI SULAMA SİSTEMİ’ ne geçilmesi projesi. Bu projenin tamamlandığı dile getiriliyor.

…Ve “EKONOMİK BÜTÇE” olarak nitelendirilen bir çerçevede, Gölü korumak adına atılmış bir adım olarak bakılıyor meseleye. Kısaca; Eğirdir Gölü’ne hem GÖZBEBEĞİ, hem de CAN DAMARI olarak bakılıyor.

                                                      ***

   Milletvekilimiz GÖKGÖZ’ ün bakış açısı, DSİ Bölge müdürü ŞAHİN’le benzerlik gösterse de bazı nüansların olduğu görülüyor. DOĞAL ARITMA / İÇME SUYU / DAMLA SULAMA gibi konular…

   Eğirdir Gölü’nün çok fonksiyonlu işlevini, İçme suyunu GÖKGÖZ’ün göz ardı etmediğini gözlemlerken, DSİ Bölge Müdürünün TARIMSAL POTANSİYELİ öne çıkardığını görüyor ve GÖLET aşkının ağır bastığı bir görüşü savunduğunu anlıyoruz.

                                                   ***

    GEL DE ABDULLAH’I KUTLAMA!!!

      Burada Abdullah’ı da kutlamak gerektiğine inanıyorum. Sahada yaptığı alan çalışmalarını milletvekilimize ve DSİ Bölge Müdürüne, adeta bir brifing vermiştir. Kanal 32’de, bizzat stüdyoya gelerek, canlı yayında EĞİRDİR GÖLÜ girişiminin kritiğini yapması da, taktire şayan bir medya atağı olmuştur…

DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    3.12.2020 13:06:44
    Hala huyundan vazgeçmemekte Sağırlar bir ağ ...
Yorum Yap