Aylin Cesur: “Sosyal Devlet Sanatçısına Sefalet Yaşatır Mı?”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Aylin Cesur: “Sosyal Devlet Sanatçısına Sefalet Yaşatır Mı?”
Haberin Tarihi: 21.12.2020 13:04:47 - Okunma Sayısı:3486 defa okundu.

İYİ Parti Grubu adına TBMM’nde konuşan Milletvekili Aylin Cesur, “Sanatçısına sefalet yaşatan bir devlet, sosyal devlet olamaz” dedi.

Aylin Cesur: “Sosyal Devlet Sanatçısına Sefalet Yaşatır Mı?”

İYİ Parti Grubu adına TBMM’nde konuşan Milletvekili Aylin Cesur, “Sanatçısına sefalet yaşatan bir devlet, sosyal devlet olamaz” dedi.

Sanatçılarımız Ve Sanat Emekçilerimiz İhmal Edildi

Coivd-19 salgınından en çok etkilenen kesimler arasında sanatçıların olduğunu söyleyen Cesur, sanatçıların Ekonomi Kalkanı paketinde ihmal edildiklerini dile getirdi. 

Cesur, “Tiyatro, konser ve dans gösterilerinin sekteye uğramasıyla, sanatçılarımız ve sahne arkasında çalışan emekçilerimiz salgından en kötü etkilenen kesimlerden” diyerek sanatçıların desteğe duyduğu ihtiyacı belirtti.

Sahneler Kapandı, Sanat Camiası Evine Aylarca Ekmek Götüremedi

Sanatçılarımızın ihtiyacı olan, KDV indirimleri gibi komik teşvikler değildi diyen Cesur, salon kiralarını ödeyemediği için kapanan sahneler olduğunu, sanat camiasının evine aylarca ekmek götüremediğini belirtti. 

Ankara Sanat Tiyatrosu’nun 58'inci doğum gününde kapandığına dikkat çeken Cesur, Kadıköy'ün sembolü Rexx Sineması’nın kapatılıp yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ve Beyoğlu'na simge olan Atlas Sineması’nın da geleceğinden endişe edildiğini söyledi.

Sanatçılarımız Yalnız Bırakıldı

“Gündelik kazanan vatandaşlarımız işletme destekleri ve mantığın dışında bir desteğe ihtiyaç duyuyorlardı” diyen Cesur, buna rağmen sanat camiasının kısa çalışma ödeneğinden dahi faydalanamadığını sözlerine ekledi ve “Sanatçılarımızın değeri bilinmedi, onlar yalnız bırakıldılar ve sanatçısına sefalet yaşatan bir devlet, sosyal devlet olur mu” diye sordu.

On Sekiz Senedir Kültür, Sanat Ve Sanatçı Ayrıştırılıyor

Almanya’nın ve Belçika’nın sanatçılarını desteklemek için bütçeden 50 milyon Euro, İtalya’nın ise sanat sektörünü desteklemek üzere 130 milyon Euro ayırdığını söyleyen Cesur, “Bizde özel tiyatrolar için geçen yıl 6 milyon 102 bin lira bütçe ayrılmış, bu yıl 12 milyon lira ayrılmış” dedi. Cesur, “On sekiz senedir kültür ayrıştırılıyor; sanat, sanatçı ayrıştırılıyor ve fikri sizinle uygun olmayanlara da bütçe ayırmıyorsunuz” diye devam etti.

Tiyatrolara Verilen Desteklerde Usulsüzlükler Var

Bakanlık tarafından, 328 özel tiyatronun bu yardımlardan yararlandığının açıklandığını ancak bu tiyatroların hangileri olduğunun belli olmadığının altını çizen Aylin Cesur, “Bu tiyatrolar arasında bir iki hafta önce kurulmuş olduğu söylenenler var, bu destekten yararlananlar hakkında ithamlar var. Kimler destek aldı, bu destekler kime gitti açıklanmalı ve bu iddialar açıklığa kavuşmalıdır” dedi.

Onlar Uslararası Camiada Da Gururumuz 

Cesur, pandemi döneminin sanatta dijitalleşmeyi başlatmak ve sanatta devamlılığı sağlamak için iyi bir fırsat olduğunu ancak dünya sanatta dijitalleşmeye giderken, bizde bu adımın atılmadığına dikkat çekti. 

Cesur, “Bugün ışıkçısından kostümcüsüne, sanat çalışanlarımız ve sanatçılarımızla sanat camiamız, ülkemizin geleceğidir. Faaliyetlerini kesmeyin ve uluslararası camiada da bizim gururumuz olan sanatçılarımıza hak ettikleri değeri gelin beraberce verelim” dedi.

Sanatçının Yevmiyelisi Mi Olur

Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesine özel yasalar lağvedildiğini belirten Cesur, tiyatro alanında ve Devlet Opera ve Balesi’nde yaşanan pek çok sorun olduğuna dikkat çekti. “Sanatçılarımız ve sanat emekçilerimiz ne emeklilik, ne kıdem ne de ihbar hakkına sahipler. Sanatçının yevmiyelisi mi olur?” diye sordu.

Yıllarca Verilen Emekle Oluşan Sanat Hafızasını Nasıl Yok Edersiniz

Cesur, eleştirilerini “Sanat işinin bir hafızası var, sanatçıları öyle iki üç ay çalıştırıp başka bir yere gönderilerek bu hafıza korunur mu? Yıllarca emek vererek onlar sanatlarını yapar hale getiriyorlar, bu emeği bir anda nasıl yok edersiniz” diyerek sürdürdü.

Temsil Ettiğiniz Halkı Unutmayın Ve Vatandaşın İsteklerinden Korkmayın

“Sanatın doğasında olup da bugün yapılmayan o kadar çok iş var ki ülkemizde, hepsini düzeltmek gerekiyor” diyen Cesur; “Daha iyi olması için, önce temsil ettiğimiz halkı unutmayalım değerli arkadaşlar. Vatandaşınızın sizden isteklerinden korkmayın” dedi ve korkunun nedeni konuşunca olan kopmalar ise aklıma bir fıkra geldi dedi ve anlattı:

Aslan, kurt ve tilki birlikte ava çıkıyor. Akşam oluyor ve gün sonunda avladıkları bir geyik, bir ceylan ve bir de tavşan. Aslan kurttan avları bölüştürmesini isteyince kurt: “Kralım geyik sizin olsun, ceylan benim, tavşan da tilkinin” diyor. Ve buna öfkelenen aslanın pençesiyle yere seriliyor. Aslan tilkiye dönüyor, bir de sen yap taksimi diyor. Tilki; “Geyik sabah, ceylan öğlen ve tavşan akşam yemeğiniz olsun efendim diyor. Aslan memnun oluyor ve “sen bu güzel taksimi nerden öğrendin merak ettim” diye sorunca; “Şu yerde yatan kurttan” diyor.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap