YAŞAR KEMAL'E "NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ" NEDEN VERİLMEDİ?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YAŞAR KEMAL'E "NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ"  NEDEN VERİLMEDİ?
Haberin Tarihi: 13.3.2015 11:12:00 - Okunma Sayısı:1737 defa okundu.

YAŞAR KEMAL’E “NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ” NEDEN VERİLMEDİ?

Yaşar Kemal’i tanımayan var mı? Okur yazar kısmından tanımayan varsa gerçekten ayıp ediyor demektir.

Çukurova (Adana)’da kırsal kesim insanının haksızlığa baş kaldırışını anlatan ve bu yüzden devletle savaşa giren İnce Memed’in uzun öyküsüyle ünlenen yazarımızdır Kemal Yaşar.

Yaşar Kemal 1970 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’ne en yakın isimdi. Hatta, o yılları iyi hatırlıyorum, ödül, şah damarı kadar yakındı. Olmadı...

1970 yılı ödülü Rus yazar Aleksandr Solzhenitsyin (Soljenitsin)’e verildi. Soljenitsin, ödülü iki gerekçeyle aldı:

1. Rus edebiyatının süre gelen yazma geleneklerini sürdürmesi,

2. Rus etnik anlayışı doğrultusunda Rus halkının yüksek seviyeli olduğunu savunması

Bir diğer söyleyişle Soljenitsin Sovyetler Birliği içinde yer alan Çeçenler, Kazaklar, Türkmenler, Moğollar, Ukraynalılar gibi etnik yapılar içinde en şereflisi olarak Rusları gösterdiği için ödüle layık görüldü. Tam bir etnik ayırımcılık, ırk ayırımcılığı.

Yaşar Kemal neyi savundu? O da Türkiye’de ezilmiş halklar kavramında Kürtleri savundu. Ancak Kürtleri tam savunamadığı için Nobel Ödülü’ne uygun görülmedi. Stockolm’deki Kürt Komitesi, Yaşar Kemal’in Kürtleri yeteri kadar savunmadığı için ödülü almasına engel oldu; Yaşar Kemal’i cezalandırdı.

Kürt hareketinin, tarih olarak sahneye son çıkışı 1965’ten sonradır. 1970 yılında ben Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi’nde öğrenci iken bebek katili Apdullah Öcalan da Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenci idi. Bu grup silahlı gruptu ve ülkede, sol adı altında, anarşiyi çıkaranlar bunlardı.

Buradan Nobel Edebiyat Ödülü, gerçek edebiyat ödülü olmayıp siyasî bir görüş ödülü olarak karşımıza çıkıyor. Çok yazık!..

Dünyaca tanınmış yazarımız Orhan Pamuk da 2006’da bu ödülü alan ilk Türk romancımız. Peki, Orhan Pamuk milyonlarca lira para verilen bu ödülü nasıl aldı?  “ Türkler, binlerce Ermeniyi öldürüp bir bakıma soykırım yapmıştır.” diyerek. Pamuk, bir yerde Ermeni soykırımını tanıdığı için İsveç Akademisi tarafından Türkiye’nin etnik ve kültürel değerlerini en iyi yansıtan yazar olarak gösterildi ve ödülü aldı.

Bir edebiyat öğretmeni olarak kuşkum çok büyük!.. Orhan Pamuk’un son eserlerini içimden gelerek okumuyorum.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap