YILIN RÖPORTAJI… EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN KURTULUŞU!!! (Üçüncü Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YILIN RÖPORTAJI… EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN KURTULUŞU!!! (Üçüncü Bölüm)
Haberin Tarihi: 4.3.2021 16:08:29 - Okunma Sayısı:9048 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

YILIN RÖPORTAJI…

EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN KURTULUŞU!!!

                           ACİL ÇÖZÜM!!!

                                      Zeki TARHAN – ANKARA

                                       ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yazı dizimizin bu bölümüyle, Prof. Dr. Mevlüt ERTAN hocamızla yaptığımız Röportajımızı sonlandırıyoruz. Bu son bölümde; 8 maddelik bir sonuç ve öneriler var.

       TARHAN -  Evet hocam, son tahlilde, Eğirdir Gölünün kurtuluşunu özetlersek, ACİL ÇÖZÜM olarak neler diyeceksiniz?...

       ERTAN – 1 ) Öncelikle gölün çevresinde bulunan ve gölün organik materyalle kirlenmesine neden olan ilçelerin üye olduğu “EĞİRDİR GÖLÜ BELEDİYELER BİRLİĞİ”, Isparta ilinin öncülüğünde kurulmalıdır.

                      2 ) Bu Birlik aracılığı ile, gölü kirleten atık unsurların ARITMA SİSTEMLERİ kurularak, kontrol altına alınması sağlanmalıdır.

                     3 ) Kovada gölündeki su sarfiyatı, yarı yarıya azaltılmalı, gölü besleyen kaynaklarla harcanan su miktarı dengeye alınmalıdır.

                      4 ) Bu “BİRLİK”; gölde artmış olan azot (nitrat) ve fosfat miktarı, zararsız orana düşünceye kadar, gölün etrafında kurulacak “5-6 İSTASYON”la temizlenmelidir. Ayrıca, bu istasyonlara ek olarak; “YOSUN TEMİZLEME YÜZER TARAYICI” ile FAUNA, hızla düzeltilmelidir!!! Çekilen bu yosun materyali, GÜBRE olarak kullanılabilir…

                     5 ) Tarımda kullanılan su oranı 1 / 6 oranında düşürülmelidir. Günümüz tekniği ile DAMLA SULAMA YÖNTEMİ’ ne; doğru işletme projesi ve vahşi sulama mantığından arınmış, Damla sulamanın bilimsel mantığına uyan bir uygulama mantığı ile acilen geçilmelidir!!!

                    6 ) Bütün alınacak tedbirler / önlemler, tek bir MERKEZ’ den yönetilmelidir. Gerekli FİNANS, Avrupa Birliği (=AB) ÇEVRE FONU’na müracaat edilerek sağlanabilir. BU KONUDA BEN, YARDIM ETMEK İSTERİM.

                      7 ) Aynı işlemler; BEYŞEHİR GÖLÜ için de yapılmalıdır. Daha sonra; “DEVLET GÖLLER YÖRESİ İŞLETME SİSTEMİ” için KONFEDERASYON’na gidilebilir.

                       8 ) Bütün bu işlemler için, Elektrik Enerjisine ihtiyaç vardır. Gerek ilçelerin SU ARITMA SİSTEMİ ve gerekse göl suyunun “AZOT ile FOSFAT  TEMİZLEME İSTASYONU” için, acilen “20 – 25 MEGAVATLIK bir GÜNEŞ ENERJİSİ ELEKTRİK ÜRETİM SİSTEMİ” de kurulabilir.

                                                       ***

                    TARHAN - …Evet hocam, röportajımızın sonuna geldik sanırım. Noktayı koymadan önce, son söz olarak AKIN okuyucularına ve sosyal medya takipçilerimize bir mesajınız var mı?

                   ERTAN – Sevgili Üstadım, özet olarak,  saydığım ve sekiz maddede topladığım işlemlerle, EĞİRDİR GÖLÜ’ nün sorunlarını çözebileceğimize içtenlikle inanıyorum… Bunun için; GÜNEŞ ENERJİSİ’ n den yararlanarak, gerekli elektriğin sağlanmasına hemen başlanmalı ve böylece ilk adım atılmalıdır!!! ISPARTA  ve BURDUR illeri, bu açıdan en verimli yörelerdir.

                 TARHAN – Röportajımız için teşekkürler sevgili hocam.

                 ERTAN -  Ben de, bu fırsatı yarattığınız için size teşekkür ediyorum sayın TARHAN.                                                      

                                                          -  SON –

 

                  

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap