Marim'den Dev Bir Adım Daha; Lavanta Yetiştiriciliği

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Marim'den Dev Bir Adım Daha; Lavanta Yetiştiriciliği
Haberin Tarihi: 31.3.2015 09:43:00 - Okunma Sayısı:2999 defa okundu.

TAGEM ve BÜGEM tarafından desteklenen "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirmesi" projesi kapsamında 300.000 adet lavanta fidesi üretilmeye başlandı.

Marim’den Dev Bir Adım Daha; Lavanta Yetiştiriciliği

 

            TAGEM ve BÜGEM tarafından desteklenen “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirmesi” projesi kapsamında 300.000 adet lavanta fidesi üretilmeye başlandı. Fideler; Konya, Eskişehir, Denizli, Isparta, Tokat ve Kayseri’deki üreticileri ile buluşturulacak, bu illerde lavanta tarlaları oluşturulacak.                            

            Lavanta, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisi. “Ekstrem koşulların bitkisi” olarak bilinen lavanta; su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, kötü toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunuyor. Lavanta uçucu yağının dünya piyasalarında fiyatı 25 ile 100 Euro arasında değişiyor.

            Konu ile ilgili olarak bilgi veren Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü (MARİM) İsa Eren, “Lavanta tarımı için çok uygun ekolojik koşullara sahip olan Türkiye, başta üreticilerin lavanta konusundaki bilgi eksikliği ve üretim miktarının yetersizliği nedeni ile bu pazardan yeterince pay alamamaktadır. Proje ile ülkede lavanta yetiştiriciliği için var olan potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla bitkinin yaygınlaştırılması çalışmaları başlatılmıştır. MARİM, 2007 yılından bu yana lavanta ile ilgili AR-GE çalışmaları yapılmakta, ürettiği bilgiyi sektörün tüm paydaşlarına aktarılmaktadır. Ayrıca üreticilere yönelik eğitim çalışmaları yapılmakta, lavanta yetiştiriciliği konulu basılı kaynaklar hazırlanmaktadır. “Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirmesi” projesi ile üreticilerde oluşturulan farkındalık ve bilgiyi, ekonomiye dönüştürmek üzere 210 da alanı kaplayacak lavanta tarlaları, alternatif bir üretim dalı olarak Türk çiftçisi ve sanayicisi için yeni fırsat kapıları açacaktır. Proje kapsamında MARİM’de 24-25 Mart 2015 tarihlerinde fidelerin dağıtılacağı illerdeki 21 teknik elemana “Lavanta Yetiştiriciliği” konulu kurs düzenlenmiş, eğitim MARİM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler uzmanları Rafet SARIBAŞ ve Hasan ASLANCAN tarafından verilmiştir. Böylece proje başarısını artırmak adına başarılı bir adım daha atılmıştır.” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap