*İMAM DELİ Mİ?*

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,*İMAM DELİ Mİ?*
Haberin Tarihi: 14.4.2015 13:44:00 - Okunma Sayısı:1467 defa okundu.

*İMAM DELİ Mİ?*

 

            Olay, İzmir’in Bergama ilçesinde geçiyor. İmam, eski muhtar Hüseyin Yaşa’nın cenaze namazı kılınmaz demiş. Konu, Bergama Kaymakamlığı’nda...

            Yazımızın konusu eski Muhtar Hüseyin Yaşa’nın namazının kılınıp kılınmadığı değil, imamın söylediklerinin çarpıcılığı. Söylenenlerin, din konusunda uygulanan bazı kavramların doğruluğunun kuşkulara yol açması.

            İmamın söyledikleri şunlar:

            “Allah neyi vahdettiyse, Resulullah da hayatında neyi uyguladıysa ben onların izinden gidiyorum. Allah, Kuran’ı Kerim diriler için bir uyarıdır, diyor. Ölülere Kuran’ı Kerim okunmaz. Peygamberimizin hayatında Kuran’ı Kerim okunduğuna şahit olmuyoruz. Fatiha okumak sonradan adet olmuş. Mevlit okunmasına karşıyım.”

            Sayın okuyucular, hani, “Buyurun cenaze namazına!..” derler ya!.. İşte size cenaze namazı!..

            Bunları kim söylüyor? İmam. Yani okumuş, din eğitimi almış yetkili bir ağız. Bu imam neler söylüyor?!.. Şimdiye değin bildiklerimiz ve din konusunda uyguladıklarımız yanlış mı? “Deli” sözümüz imama ait değil ama halk bu tür çıkmazları anlatmak için, “Bir deli bir kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış!..” sözü boş bir söz değil.

            Biz şimdi sade vatandaş olarak ne yapacağız? Bildiklerimize devam mı edeceğiz yoksa bu imamın söylediklerini mi uygulayacağız? Ölülerimizin arkasından Kuran’ı Kerim okumayacak mıyız? Mezarlıklarımız Kuran’ı Kerim’den yoksun mu kalacak? Dilimizden düşürmediğimiz Fatiha’yı rafa mı kaldıracağız? Mevlitlerimizi çöpe mi atacağız? Şimdiye değin okuduğumuz süreler ve gerçekleştirdiğimiz mevlitler boşuna mıydı? Asırlardır sahip olduğumuz ve şimdiye değin acı ve sevinçli günlerimizde sımsıkı sarıldığımız değerlerimiz askıya mı alınacak?

            Söylenenler, “kırkıncı gün”, “yatırlardan medet ummak”, “türbelere çaput bağlamak”, “salı günleri ev süpürülmez”, “akşamları tırnak kesilmez”, “önümüzden kara kedinin geçmesi” gibi batıl ve Yahudilerin ürettiği Yahudi uydurması inançlar mıdır?

            Bir başka garabet de Suudi Arabistan’dan** geldi. Suudi Arabistan müftüsünün söyledikleri yenilir yutulur cinsinden değil. Doğrudan kadını aşağılama, kadını yok sayma fantazisi. Neymiş, kadın, erkek için yemlikmiş!.. Neymiş, kadın, erkek için bir mal olmaktan da çıkmış yemek yapılacak bir malzemeymiş!.. Arabistan Müftüsü Abdülaziz bin Abdullah’a göre kadın, “Bir erkek şiddetli açlık çekiyorsa karısının vücudundan bir parça kesip yiyebilir.” noktasında bir  yemeklik malzeme. Kadını ikinci sınıf insan olarak görenlere bir de bu değerlendirme eklenince söyleyecek söz bulamıyoruz ama terbiyemiz izin verdiği oranında kocaman bir “Yuh!..” çekmekten kendimizi alamıyoruz. “Yuh!..” ki tam “Yuh!..” 

            Din konusunun hassas bir konu olduğunu biliyoruz. Kafamız karıştı… Haklı olarak ilgililerden açıklama bekliyoruz.

 

            * Milliyet gazetesi,10 Nisan 2015, sayfa:5 

            ** 10 Nisan 2015, ulusal gazeteler

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap