EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDA; TARIMSAL SULAMADA SIKINTILI GÜNLERE GİRİYORUZ!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDA; TARIMSAL  SULAMADA SIKINTILI GÜNLERE GİRİYORUZ!!!
Haberin Tarihi: 11.5.2021 12:49:49 - Okunma Sayısı:4314 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ HAVZASINDA; TARIMSAL

SULAMADA SIKINTILI GÜNLERE GİRİYORUZ!!!

  • DSİ EĞİRDİR GÖLÜ’NE MÜDAHALE EDİYOR…
  • NİSAN YAĞMURLARINA VE KAR’A HASRET KALDIK!
  • ÇİFTÇİMİZ NİÇİN FAZLA İLAÇLAMA YAPIYOR?!!!
  • EYLÜLE KADAR SULAMA; TARİHE Mİ KARIŞIYOR?!!

                         Zeki TARHAN -ANKARA

        Gözbebeğimiz Eğirdir Gölünü korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için,TARIM’ da Eğirdir hep “İLK"lere imza atıyordu… “ TOPLU DAMLA SULAMA” sistemini ülkemizde ilk BOĞAZOVA kırsalındaki Eyüpler köyünde hayata geçiriyor, sadece Türkiye’ye değil, komşu ülkelere de örnek oluyorduk… Çevre amaçlı Tarımsal arazilerin korunmasına yönelik ÇATAK PROJESİ de ilk olarak; Eğirdir’in Büyük Ova statüsündeki “TARIMSAL SİT” olarak  adlandırılan BOĞAZOVADA’ki Kırıntı’ya kadar uzanan (7) köyümüzde uygulanmıştı…

                                                              ***

         Pazar akşamı, sosyal medyada gezinirken; Gelendost’un Hoyran Gölü kıyılarında, DSİ’ye ait iş makinelerinin Göle müdahale  görüntülerini içeren beş kare fotoğraf dikkatimi çekmişti… Fotoğrafı WhatsApp grubunda paylaşan Av. Füsun KÜLLÜ ile konuştum; “…Gölden su almak için Kodu ayarlıyorlar” dedi.                                                              

                                                            ***

         Eğirdir Gölü’ne müdahale, Gelendost ilçemizin Göl kıyıları olduğu için, EKO – BİR başkanı ve aynı zamanda Gelendost Belediye Başkanı olan Mehmet SEZGİN’i arıyordum… Hemen açtı Mehmet başkan telefonu. Özetle şunları söylüyordu: “…Sulama kanallarına yeterli su gelmiyor!!! DSİ sulama kanalları açıyor… Su sıkıntısı var!!! Eskiden 15 Mayısta başlar, Eylül sonuna kadar devam ederdi tarımsal sulamalarımız…Ve hiç kesilmezdi. Şimdi; ancak iki kez, yada en fazla dört kez sulayabileceğiz meyve ağaçlarımızı, bahçelerimizi!!! Yağış olmadı!!! Nisan yağmurları da olmadı!!!”

                                                          ***

         SEZGİN başkanla, Tarımsal ilaçlamayı da konuştuk. “…Niye beşe indiremiyoruz ilaçlamayı?” diye soruyordum. Bakın, ne diyordu: “…İlaçların terkibinde değişikliğe gidildi… İlaçlamanın miktarını azaltınca, zararlılara karşı etkili olmuyor. Pestisit içeriği de azaldı zirai ilaçların.”

                                                         ***

         Çok uzun süredir Eğirdir Tarım İlçe müdürlüğünü yapan, bugün ise Isparta Tarım İl Müdür Yardımcısı olan Uğur TURGUT ile de Tarımsal sulama / Zirai mücadele / Ekolojik Tarım / Çatak Projesi üzerine konuştuk… Sulama konusunda; “…Gölün patronu DSİ, Pompa dışarıda kalmış, su alınamıyor” diyordu TURGUT. Ve bakın, ilaçlama konusunda da, kafalara çivi çakar gibi, nasıl bir söylem biçimi geliştirmişti: “…DOĞRU İLACI, DOĞRU ZAMANDA, DOĞRU DOZDA kullanmak, bitki ilaçlamanın ANAYASASI’ dır!!!”

        …Ve bakın, nasıl devam ediyordu: “…Vatandaş, etki etmiyor, yeni nesillere etki etmiyor diye fazla ilaç atıyor… Hem yumurtaya, hem larvaya etki eden ilaçlar… Kimi ilaçlar, larvaya etki ediyor… Kimi ilaçlar yumurtaya etki ediyor… Örneğin; Kırmızı örümcek bu sezon, hava sıcaklığının artmasıyla, ilaçlamada önem kazanacak…”

                                                            ***

         Sözü, ÇATAK PROJESİ ile EKOLOJİK TARIM’a getirmiştik… Bu proje; 2005’te hayata geçmişti ve Eğirdir’ in BOĞAZOVA kırsalındaki (7) köyü kapsıyordu… Sonraki süreçlerde, 2007 – 2008 yıllarında Uğur TURGUT, büyük bir uğraş vererek, projenin Eğirdir Gölü Havzasında, göle kıyısı olan kırsal yerleşimlerde de ÇATAK PROJESİ’nin uygulanması konusunda bakanlığı ikna eder, Bakanlık bütçesine aldırır… Ve böylece, büyük bir başarıya da imza atmış olur… Bu proje ( 10 ) sene uygulanır EĞİRDİR GÖLÜ Havzasında… Damla Sulama / Kontrollü İlaç / Gübreleme üç yıl boyunca uygulandı  ve üç sene önce de bitti.

        EKO – BİR’in hazırladığı Raporda da; ÇATAK PROJESİ’nin tekrar hayata geçirilmesi önerilir…

                                                           ***

         Uğur TURGUT, Yukarı Gökdere’deki EKOLOJİK TARIM uygulamasının da başarılı olduğunu vurguluyor ve BADEMLİ’nin de kendisinde çok önemli bir tarımsal iz bıraktığı vurgusunu da dillendiriyordu…

                                                        ----- 0 ----

                          

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap