Sedat Karakoyun: "Eğirdir Gölü İle İlgili Yapılan Çalışmalar Yasa Olmadığı İçin Uygulanamadı"

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sedat Karakoyun: "Eğirdir Gölü İle İlgili Yapılan Çalışmalar  Yasa Olmadığı İçin Uygulanamadı"
Haberin Tarihi: 8.7.2021 10:34:40 - Okunma Sayısı:1127 defa okundu.

Sedat Karakoyun, "Vakit geçirilmeden su yasası çıkarılmalıdır. Yasanın meclisten geçmesi ile birlikte su yönetiminde çok başlılık ortadan kalkacak ve suyun bir sahibi olacaktır. Böylece su ile ilgili olarak herkesin kurallara uyması zorunlu olacak uyulmadığı takdirde belli yaptırımlar uygulanacaktır." dedi.

Sedat Karakoyun:

"EĞİRDİR GÖLÜ İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR

 YASA OLMADIĞI İÇİN UYGULANAMADI"

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir su kanunu hazırlıyoruz" şeklindeki açıklamalarının sevindirici bir gelişme olduğunu bildiren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) eski müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, "Vakit geçirilmeden su yasası çıkarılmalıdır. Yasanın meclisten geçmesi ile birlikte su yönetiminde çok başlılık ortadan kalkacak ve suyun bir sahibi olacaktır. Böylece su ile ilgili olarak herkesin kurallara uyması zorunlu olacak uyulmadığı takdirde belli yaptırımlar uygulanacaktır." dedi.

Eğirdir SAREM eski müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, Eğirdir Gölü başta olmak üzere su kaynaklarında yaşanan sorunların insanoğlu yüzünden artık sürdürülebilirliğinin kalmadığını bunun en bariz örneğinin ise Marmara Denizinde ortaya çıkan müsilaj olduğunu söyledi.

30 yıl önce gerek Isparta’da gerek Türkiye’de var olan su kaynaklarının en iyi şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması için ‘Su Yasası’nın bir an önce çıkarılması gerektiğini söylediğini ancak, şuana kadar kendisinin bu haykırışını kimsenin duymadığını belirten Sedat Karakoyun, Eğirdir Gölü başta olmak üzere gerek Isparta’nın gerekse ülkenin su kaynaklarında yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yaşanan su sorununun ne yapılırsa yapılsın ortadan kalkmayacağını ancak çıkacak etkin bir yasa ile minimuma indirilebileceğini vurgulayan Karakoyun; “Bu konuda ülkemize baktığımızda kurumlar arası koordinasyon olmadığı için suyun yönetilemediğini görüyoruz. Zaten, yönetilebilseydi önceden tedbirler alınır ve Marmara Denizinde müsilaj oluşmazdı. Ben mevcut su kaynaklarının korunması için su yasasının ivedilikle çıkarılması gerektiğini 30 yıldır haykırıyorum. Eğer bu yasa çıkarılmazsa ne Eğirdir Gölü için ‘hassas korunacak alan’ ilan edilmesi ne de Marmara Denizindeki müsilajın makinelerle çektirilerek deponi alanlarına taşınması çare olmayacaktır. Bilindiği gibi, Isparta’nın ve ülkemizin önemli su kaynaklarından olan Eğirdir Gölü’müzün su seviyesi her geçen gün düşüyor. Göl çekiliyor." ifadelerini kullandı.

 

Eğirdir Gölü ile ilgili çalışmaların yasa olmadığı için uygulanamadığını belirten Sedat Karakoyun, "Bugüne kadar Eğirdir Gölü'nde oldukça önemli çalışmalar yapıldı. Göl 1991 yılında "İçme ve Kullanma Suyu"olarak ilan edildi. 2008 yılında "Eğirdir Gölü Yönetim Planı" hazırlandı. 2012 yılında "Eğirdir Gölü Özel Hükümleri" uygulamaya konuldu. Son olarak Ocak 2021 de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile "Eğirdir Gölü Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak ilan edildi. Ancak yasa olmadığı için  bunların  hepsi kağıt üzerinde kaldı ve maalesef hiçbiri uygulanamadı.

Su yasamız olsaydı; sanayinin yoğun olduğu Marmara Bölgesi'nde atık su yönetimi  etkin bir şekilde yapılır ve böylece  denizlerimizde Musilaj oluşmazdı. Eğirdir Gölü'nün kullanım önceliği içme suyu olarak belirlenir ve gölümüzün tarımsal kimyasallar (Sun'i gübre ve tarım ilacı) kirlenmesine izin verilmezdi. Ayrıca Göl havzasının tamamında damla sulama mecbur edilir bunun yanı sıra yeraltı suyu kullanımı kontrol altında tutulurdu. Bütün bunların sonucunda gölümüz gelir -gider ilişkisi  bozulmaz dolayısıyla gölümüz su bütçesi açık vermez ve bizde bugünkü kötü fotoğrafı görmezdik.

Vakit geçirilmeden su yasası çıkarılmalıdır. Yasanın meclisten geçmesi ile birlikte su yönetiminde çok başlılık ortadan kalkacak ve suyun bir sahibi olacaktır. Böylece su ile ilgili olarak herkesin kurallara uyması zorunlu olacak uyulmadığı takdirde belli yaptırımlar uygulanacaktır." dedi.

Bilindiği üzere 21 Ocak 2021 tarihinde gazetemiz Akın'da "Sedat Karakoyun; TBMMde SU YASASI ÇIKARILSIN." başlıklı haberi yayınlamıştık. Söz konusu haber Isparta yerel medyası ile ulusal basın (Hürriyet, Milliyet, Habertürk ve Sabah) da geniş çapta yer almıştı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap