Eğirdir Gölü Çevresi Ardıç Kokacak

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü Çevresi Ardıç Kokacak
Haberin Tarihi: 26.7.2021 11:45:31 - Okunma Sayısı:1653 defa okundu.

ISUBÜ – Ardıç Gönüllüleri Sosyal Sorumluluk Projesi hayata geçiyor.

EĞİRDİR GÖLÜ ÇEVRESİ ARDIÇ KOKACAK

ISUBÜ – Ardıç Gönüllüleri Sosyal Sorumluluk Projesi hayata geçiyor.

 

19'ncu yüzyılın sonlarında, Eğirdir Gölü’nün çevresini gezen gezginler bölgede hoş bir koku duyduklarını yazarlar. Bu koku gölün çevresindeki dağlarda bulunan ardıç ağaçlarının kokusudur. Gölün çevresindeki ardıç ağaçları 20. yüzyılın başlarında İzmir-Eğirdir demir yolunun yapımı ve çevrede yaşayanlar tarafından kesilmiştir. Eğirdir Gölü çevresinin ardıç ağaçları ile yeniden yeşillenmesini amaçlayan Ardıç Gönüllüleri çalışmalara başladı. Gazetemizi ziyaret ederek konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Eşref Adalı, şunları söyledi:

"Eğirdir Gölü çevresinin ardıç ağaçları ile yeniden yeşillenmesini amaçlayan Ardıç Gönüllüleri olarak 2021 başında çalışmaya başladık. Bu çalışmalarımızın sonunda, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşmelerimiz oldu. Altı aylık bu ön çalışmaların sonunda ISUBÜ Rektörlüğü düşüncelerimizi değerli buldu ve Üniversite için bir sosyal sorumluluk projesi olarak değerlendirdi ve şöyle adlandırdı: ISUBÜ – Ardıç Gönüllüleri Sosyal Sorumluluk Projesi. Orman Bölge Müdürlüğü projenin başlangıcı için arazi tahsisi edebileceğini belirtti. Projenin şu anki durumunu şöyle açıklayabiliriz:

- İleride tüm Eğirdir Gölü çevresini ardıç ağaçları ile donatmayı düşünen Ardıç Gönüllüleri olarak, Eğirdir ve Yeşilada’dan görünür bir bölgenin ilk ağaçlandırma için uygun olacağını önerdik. Orman Bölge Müdürlüğü bu önerimizi olumlu buldu ve Eğirdir Bozbağan mevkiinde 8 hektar (yaklaşık 80 dönüm) araziyi 5000 ardıç ağacı dikmek üzere tahsis etti.

- Tahsis edilen 8 hektar araziye ekilecek olan ardıç fidanlarını Orman Bölge Müdürlüğü sağlayacaktır.

- Fidanların dikimi2021 Kasım ayının ilk yarısında gerçekleştirilecektir. Fidanların dikimi, ISUBÜ’nün önderliğinde, şenlik halinde gerçekleştirilecektir. Fidan dikim şenliğine bölge halkının katılımı sağlanacaktır.

- Dikilen fidanların yaşayabilmesi için gerekli olan bakım çalışmaları yaklaşık 5 yıl süreyle Orman Bölge Müdürlüğü önderliğinde sağlanacaktır.

- Ardıç Gönüllüleri olarak tahsis edilen arazinin temizlenmesi, teraslanması ve çevresinin tel örgü ile çevrilmesi işlerini yükleniyoruz. Bu çalışmaların giderleri, projeye katılacak gönüllüler tarafından karşılanacaktır.

- Ardıç ağacı yetiştirme çalışmalarının gelişimini duyurmak üzere bir web sayfası hazırlanmaktadır (www.ardıç.net). Çalışmalar ve gelişmeler ile ilgili tüm haberler bu sayfada yayımlanacaktır.

- Araziye 100 fidan dikimi için maddi katkı saylayan gönüllü için bir bölge ayrılacak ve bu bölgeye adı yazılacaktır."

Prof. Dr. Eşref ADALI, konu ile ilgilenenlerin kendisini 0532 314 23 49 numaralı telefondan arayabileceklerini ya da "esrefadali@gmail.com" adresinden mail atabileceklerini sözlerine ekledi.

Ardıç Gönüllüleri çekirdek kadrosun aşağıdaki isimler yer alıyor:

Prof. Dr. İbrahim DİLER (İSUBÜ Rektörü)

Prof. Dr. Eşref ADALI

Leman BUDAK

Ali İhsan GÖKDAL

Doç. Dr. İ. Serkan ÜNCÜ (İSUBÜ Teknoloji Fak. Elek/Elekr. Bölümü Öğr. Üyesi

Prof. Dr. Mustafa AVCI ISUBÜ Orman Fakültesi Öğr. Üyesi)

Prof. Dr. Tuncay Yiğit

Öğr. Görevlisi Mustafa GÖK (ISUBÜ Eğirdir Meslek Yüksek Okulu Müdürü)

- Emel TURAN KARTAL (AKIN)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap