PROF. DURMUŞ GÜNAY’IN ÇANDIR YANGINI İZLENİMLERİ…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,PROF. DURMUŞ GÜNAY’IN ÇANDIR YANGINI İZLENİMLERİ…
Haberin Tarihi: 6.8.2021 18:01:06 - Okunma Sayısı:1245 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

PROF. DURMUŞ GÜNAY’IN ÇANDIR YANGINI İZLENİMLERİ…

                                          Zeki TARHAN – ANKARA

  En önemli ISVAK etkinliklerinden olan ; “İlçelerimizi Masaya yatırıyoruz” konulu AÇIK OTURUMLAR’ın ilkini, SÜTÇÜLER ilçemizle başlatmıştık. Zamanın Belediye Başkanı, Yüksek Okul Müdürü, STK temsilcileriyle birlikte, 30 kişilik bir Sütçüler’li  heyetle katılım sağlamışlardı ISVAK etkinliğine.

                Sütçüler’in yetiştirdiği değerli bir ÇEVRECİ bilim insanımız olan, YÖK’ün önceki Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş GÜNAY hocamız da katılmıştı Sütçüler Açık Oturumuna. TARHAN’ın yönettiği AÇIK OTURUM’da; Kekik’ten Dut’a, Yazılı Kanyon’a, Flora ve Faunaya, Mermere kadar, Sütçüler’i Sütçüler yapan ne kadar kültürel değerler varsa, o değerler ile Turizmin kaynak değerlerini masaya yatırmıştık…Tabii, sorunları / darboğazları ve de çözümleriyle birlikte…

               …Ve sonuç şuydu: SÜTÇÜLER, BATININ UZAK DOĞUSU!!!

                                                            ***

            Durmuş GÜNAY hocamız; Çandır’ın dağlarında, yaylalarında, YAZILI KANYON’un çevresinde koyun gütmüş, keçi otlatmış, şimdi yanan ağaçların gölgesinde yorgunluk atmıştı…

           … Ve şimdi de, o unutamayacağı çocukluk anılarının yanıp – kül olduğunu duyunca, adeta dünyası yıkılmıştı Durmuş hocanın.

           Yangın haberini, Isparta’da yeğenlerinin yanında iken almıştı. Ve telefondaki ses, kız kardeşinin sesiydi… Yarım saat içinde hazırlanıp, Isparta’dan Çandır’a gitmek üzere yola çıkar Durmuş hoca.

                                                            ***

            Antalya Yolu… Eski Çandır Yolu sapağı… Melikler Köprüsü… Polis, Köprüden geçişi yasaklamıştı… Ve Antalya Yoluna  geri dönüş… 70 Km. ileriye gidiş… Orman İdaresinin yaptığı KIZILLI’dan geçen yoldaki zorlu yolculuk… Bu yolda; arabanın altındaki davlumbaz çıkar. Yere sürtündüğünü fark edemez, davlumbaz yanar. O şekilde mecburen, Isparta’ ya döner Durmuş hoca.

           …Ve kaportacıya gidiş… Araba tamir ettirilir. Zaten, Çandır’a giriş te yasaklanmıştır…

                                                           ***

           …Ve Canlar Alabalık. Tesis duruyordu ama, etrafındaki ince gövdeli çamlar yanmıştı… Yoğun ve boğucu bir duman vardı…

           YAZILI KANYON, Durmuş hoca için çok büyük önem taşıyordu…Isparta’nın, Çandır’ın gözbebeği bir tabiat harikasıydı… HES uğruna, ortadan kaldırılacaktı neredeyse. Durmuş hoca, müthiş bir mücadele ve rezistansla kurtardı bu gözbebeğimizi.

         Ama heyhat!!! Yazılı Kanyon’a gidememişti Durmuş hoca. Tehlikeliydi, yoğun dumandan boğulabilirdi. Yangın, 7 – 8 noktaya sıçrıyordu… Kozalak da atıyordu… Duman olayı korkunçtu!!! Nefes almakta zorluklar!!!

                                                          ***

          Çandır’da sıradağlar… BEKİRAĞALARIN önünde yine TOROS DAĞLARI… Ve TOROS KÜLTÜRÜ… Aman Allah’ım, nasıl bir yolculuk bu?!!! Bu iki dağ arasında bir vadi!!! Bu vadinin bir bölümü İNCİR DERESİ!!! Bu derede, doğal biçimde çok sayıda incir ağaçları…

          DEVAMI YARIN…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap