GÖLHİSAR’A KURUTMA TESİSİ KURULACAK

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,GÖLHİSAR’A KURUTMA TESİSİ KURULACAK
Haberin Tarihi: 7.10.2021 09:34:53 - Okunma Sayısı:1211 defa okundu.

“Gölhisar’da Meyve-Sebze İşleme ile Genç, Kadın ve Engelliler için İstihdam Kapısı” projesi için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde düzenlenen törende imzalar atıldı.

GÖLHİSAR’A KURUTMA TESİSİ KURULACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla hazırlanan “Gölhisar’da Meyve-Sebze İşleme ile Genç, Kadın ve Engelliler için İstihdam Kapısı” projesi için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğinde düzenlenen törende imzalar atıldı.

Burdur ili genelinde sebze kategorisinde ilk sırada yer alan domates üretiminin %30’unu tek başına Gölhisar ilçesi karşılıyor. Proje ile ilçenin öncelikli geçim kaynağı olan tarım sektöründeki katma değeri arttırmak için için başta domates olmak üzere kısa vadede tüketilmesi gereken sebze ve meyvelerin (soğan, biber, kayısı, elma vb.) kurutulmasına yönelik bir kurutma tesisi kurulacak. Bu kapsamda toplamda 640 metrekare olacak alana tarımsal ürünlerin işlenmesine ve paketlenmesine yönelik tesis ve soğuk hava deposu kurulacak.

Tesiste kullanılacak hammaddenin temini için sosyal yardıma ihtiyaç duyulan çiftçilerin tespiti yapılarak sözleşmeli üretim gerçekleştirilecek. Ayrıca üreticilere tohum, fide, gübre dağıtımı gerçekleştirilecek. Tesisin tam kapasite ile üretime geçmesinin ardından ürün alışları ve satışları Gölhisar Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek. Proje tamamlandığında toplam 10 kişinin istihdamı sağlanacak. Ayrıca çiftçilere bölgenin coğrafi özellikleri ve iklim koşullarına göre yetiştirebilecekleri bitkilere yönelik eğitimler verilecek.

Projenin diğer bir ayağında ise UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Kibyra Antik Kenti’nde ziyaretçilerin kullanımı amacıyla kurulmuş olan karşılama merkezinde oluşturulacak satış yerleri ile ilçeye ait yöresel ürünlerin ve kurutulmuş sebzenin/meyvenin satışı gerçekleştirilecek. Böylece hem turizmden elde edilen gelirin kırsal alana aktarılmasına hem de antik kent ile ilçe arasında entegrasyonun sağlanarak turistlere alternatif ürün sunumunun artırılmasına katkıda bulunulacak.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap