SAREM, NİÇİN ÖVÜNÇ KAYNAĞIMIZ?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,SAREM, NİÇİN ÖVÜNÇ KAYNAĞIMIZ?
Haberin Tarihi: 17.11.2021 17:34:40 - Okunma Sayısı:3747 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

SAREM, NİÇİN ÖVÜNÇ KAYNAĞIMIZ?

 

* Sudak ve Kerevit’te yetiştiricilere yönelik AR- GE

* Sağlıklı Kerevit yetiştiriciliğinin önü nasıl açılıyor?!!!

* Türkiye'de şu anda, Tanklarda SUDAK bulunan tek Araştırma Kuruluşu SAREM!!!

* Etobur balık olan Sudak’ın yavruları, neden pelet yemle besleniyor?

* Alabalığa alternatif bir balık türü ortaya koymak, nasıl bir şey?

* AB'nin kırmızı Listesi CİTES'te yer alan endemik Yağ Balığı üretime alındı ve şu anda SAREM'in tanklarında!!!

* Endemik Yağ Balığı; 23 Aralıkta Seydişehir'deki doğal yaşam alanlarına bırakılacak!!! YAĞ BALIĞI, YUVAYA DÖNÜYOR!!!

* SAREM; Balık ve Kurumsal Hafıza MÜZESİ ile farkındalık yaratıyor...

                                   Zeki TARHAN – ANKARA

           Eğirdir’in / Isparta’nın ve ülkemizin MAREM’le birlikte iki prestij kurumundan biri olan SAREM’in, Göller Bölgemizin ve 21 ildeki sorumluluk alanıyla, nasıl önemli bir AR – GE Merkezi olarak farkındalık yarattığını ve son tahlilde, bu prestij kurumumuzun niçin övünç kaynağımız olduğunu irdeleyeceğiz…

            6 Şubat 2019’da SDÜ oditoryumunda düzenlediğimiz, “GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ” Çalıştayı öncesinde, ISVAK başkanı ŞAHLAN’la birlikte SAREM’i ziyaret etmiştik. Yerleşkede, yıkılmış ve enkaz haline gelmiş bir moloz yığını dikkatimi çekmişti.  “LİMNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ” binasının yıkıntıları olduğunu öğrendiğimde, üzüntümü anlatamam. Bugün, Göllerimizin yok olma sürecini gördükçe, bu hatanın nasıl işlendiğini bugün de anlamış değilim.

                                                        ***

         …Evet, konumuz bu değil tabii. Yerleşkede, eski Tıbbi Sülük Araştırma Laboratuarı vardı ve depolar da bu binadaydı. Bina restore edilmiş ve Tıbbi Sülük Laboratuarı da; DENEYSEL ARAŞTIRMA ÜNİTESİ’ne dönüştürülmüştü. Bu ünite; kapalı devre çalışıyor ve ısıtma / soğutma sistemini içeriyor. Bu ünitede amaç; SUDAK ve KEREVİT’te deneysel araştırmalar yaparak, yetiştiricilere yönelik AR-GE faaliyetlerini yürütmek…

                                                       ***

         KEREVİT İNKÜBASYON ÜNİTESİ, oldukça önemliydi ve SAREM’in kurumsal prestij sağlamasında da bir ağırlığı vardı… Neydi “Kerevit’te inkübasyon” dediğimiz olay? Yumurtaların olgunlaştırılarak yavru çıkartılmasına deniyordu. Bu süreçte; eğer annede / ortamda bir hastalık varsa, o gözlemleniyordu… Normalde, kerevit yavruları annesiyle birlikte olduğu ortamda; %10 yaşama oranı verirken, bu sistemle yani inkübasyonla kerevit yavrularının yaşama oranı %90’ a çıkıyordu…

      …Ve böylece, bilinmezler ortaya çıkarılıyor, SAĞLIKLI KEREVİT YETİŞTİRİCİLİĞİ’nin önü açılmış oluyordu…

                                                     ***

        Tankın üstü fileyle örtülmüştü. Filenin altında ise; SUDAK anaçları vardı. Ve bu anaçlardan da yavru alınıyordu…Ve sıkı durun; şu anda Türkiye’de Tanklarda SUDAK bulunan tek Araştırma kuruluşu SAREM di!!! SUDAK balıkları karnivor (=Etobur) oldukları için, canlı balık yiyordu…SAREM, bu balıklardan elde edilen yavruları pelet (=suni ) yemle beslemeye alıştırıyordu… Ve bu süreçte, canlı balık ile beslemek yoktu. Çünkü; bir kere bile canlı balık yeseler, bundan sonra pelet yem yemezlerdi.

      Tabii burada, güdülen bir amaç vardı. Neydi bu amaç? Şuydu; ALABALIĞA  ALTERNATİF BİR BALIK TÜRÜ ortaya koymak ve yetiştiricilerimize kazandırmak… Burada, bir hususun da altını çizmek gerekiyordu: ALABALIĞIN, soğuk su balığı olduğu gerçeği.

                                                        ***

       SAREM’in bir hayali vardı. Öyle ya, insanların hayali olur da, kurumsal kimliklerin hayali olmaz mıydı? Peki neydi o hayal: SUDAK BALIĞINI  HAVUZLARDA YETİŞTİREBİLMEK!!! Kapalı devrede, Alabalığa alternatif bir tür yetiştirmek!!!

       ALABALIK; 14 – 18 derecelerde yetiştirilebilirken, suyun ısındığı, akarsu yada kaynak sularında, daha alt bölgelerde, ALABALIK ZONU’nun bittiği bölgelerde, bu şekilde yeni YETİŞTİRİCİLİK ALANLARI oluşturulacaktı…

YARIN :  YAĞ BALIĞI  YUVAYA  DÖNÜYOR!!!

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap