Aylin Cesur Ulaştırma Bakanına Tek Tek Sordu: “Isparta Unutuldu Mu Sayın Bakan?”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Aylin Cesur Ulaştırma Bakanına Tek Tek Sordu: “Isparta Unutuldu Mu Sayın Bakan?”
Haberin Tarihi: 20.11.2021 11:50:32 - Okunma Sayısı:2358 defa okundu.

“2 Yılda Bitecek Denen Isparta-Konya Yolu 7 Yılda Neden Bitmedi Sayın Bakan?”

Aylin Cesur Ulaştırma Bakanına Tek Tek Sordu: “Isparta Unutuldu Mu Sayın Bakan?”

“Dereboğazı Yolu Daha Kaç Seçim Vaadinde Yer Alacak; Her Gün Canlar Gidiyor Sayın Bakan?

“2 Yılda Bitecek Denen Isparta-Konya Yolu 7 Yılda Neden Bitmedi Sayın Bakan?”

“Sadece 1000 TL Bütçe Ayırdığınız Halde ‘Bu Yıl Açıyoruz’ Dediğiniz Isparta-Burdur Dostluk Yolu Ne Oldu Sayın Bakan”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri yaklaşırken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yoğun görüşmeler sürüyor.

Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken söz alan İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Isparta’nın bir türlü tamamlanamayan yollarını Bakana sordu:

Milletvekili Cesur, Isparta-Konya yolu, Isparta-Burdur Dostluk yolu, Isparta-Antalya Dereboğazı yolu gibi yıllar önce çalışmaları başlayan yolların neden bir türlü bitirilemediğini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu.

Milletvekili Cesur konuşmasında, bakanın soru önergelerine cevap vermediğini, bilgi almak için Karayolları arandığında bilgi verilemeyeceğinin söylendiğini dile getirdi ve “Milletten bilgi mi kaçırılıyor” dedi.

Hızlı tren vaadine karşılık hiçbir çalışmanın yapılmadığını hatırlatan Cesur, Isparta’nın köylerindeki yolların sorunlarını tek tek sıralayarak, ayrıca internet altyapısındaki sıkıntıları da dile getirdi.

Her yıl dövizle köprü ve otoyollara ödenen hazine garantilerinin olduğunu, Isparta’nın pek çok sorunununsa hala giderilmediğini belirten Milletvekili Cesur, “Isparta unutuldu mu sayın bakan?” diye bakana sordu ve Isparta’nın ulaşım ve altyapı sorunlarına bir an önce çözüm istedi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur’un Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu konuşmasının tamamı:

“Sayın Bakan, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, Bakanlığın ve kurumlarımızın değerli temsilcileri, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Ulaşım ve lojistik, bir bölgenin ve o bölgedeki şehirlerin, kasabaların ve köylerin kalkınması için hayati bir önem taşıyor.

Aynı bölgede ve ekonomik olarak da aynı bölgede sınıflandırılan illerimiz arasında bugün hala ciddi ulaşım sorunları mevcut.

Yollar sadece ulaşımı sağlamıyor, aynı zamanda mal ve hizmetlerin dolaşımında maliyetleri azaltmakta, üreticimiz için, sanayicimiz için, elverişli bir yatırım imkanı sunmakta. Yani her yere gidilebilir olması bu çağda şart. Ticaret için, turizm için de şart.

Bir yol projesi ilan edileceği zaman, son dönemde sıklıkla reklam amaçlı dillendiriliyor ama başlanıp da bir türlü tamamlanmayan ömür törpüsü yollara bakılınca, öneminin son dönemde tam kavranmadığını düşünüyoruz.

Yolları seçimden seçime açmaktan vazgeçmek lazım. Bir seçim vaadinde değil, 5 seçim vaadinde aynı yolu ısıtıp ısıtıp halkın önüne koymamak lazım.

Sürem kısıtlı, İlk olarak Isparta-Konya yolundan bahsedeceğim.

Bu bir duble yol projesi. Çalışmaları 2014’te başladı, 2016’da biteceği söylendi.

Çalışmaların başlamasının üzerinden 6 yıl geçti. 2020 yılında, iktidar partisine mensup bir milletvekili 2021 yılı sonuna yetişeceğini söyledi. 2021 yılı sonu geldi. Bu yol neden bitmedi ve ne zaman bitecek sayın bakan?

Projenin maliyeti 24 milyon lira olarak açıklanmıştı. 2014’ten bu yana ne kadar harcandı? Bunları milletimiz adına öğrenmek istiyorum.

İkinci olarak, Sütçüler-Antalya arasındaki yol. 5 Eylül 2020’de 15 km’lik bir yola asfaltlama yapılacağı duyuruldu. Üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçti. Yapılan yol duble yol da değil, neden hala tamamlanamadı?

Üçüncü olarak, Isparta-Burdur Dostluk yolu. 2018’de başlandı. 2020’de biteceği söylendi. 14 kilometre. 3 yıl geçti üzerinden. Bu yıl açılacak sözünü defaatle söyleyen söyleyene, yıl bitti, halen açılmadı.

Bir de vatandaşa söylenmeyen gerçekler var. Isparta Valiliği 2021 programında yolun bitiş tarihi 2024.

Bu yıl yol için ayrılan bütçe de sadece 1000 TL.

6 yılda 14 kilometre yol mu yapacaksınız?

Son olarak, Dereboğazı yolundan bahsetmek istiyorum, Isparta-Antalya arasında. Sözü 2015’te verildi. 114 kilometrelik duble yol olması planlanıyordu.

2020’ye gelindiğinde sadece 44 kilometresi yapılabilmiş. Karayolları’nın geçen yıl verdiği bilgiydi.

Bu yılki bilgiyi maalesef veremiyorum sayın Bakan. Çünkü Karayolları 13. Bölge Müdürü’ne millet adına, Isparta Halkı adına, temsil ettiğim bana oy veren vermeyen herkes adına bu yolların son durumunu sorduğumuzda kesinlikle bize bilgi verilemeyeceği tarafıma net olarak müdür bey tarafından söylendi.

Bakanlığın bütçesi yetmiyorsa çözümü çok basit sayın bakan. Köprü ve tünel geçiş garantilerini vermeyecektiniz.

Dolara endeksli fiyat yüzünden vatandaşın geçmediği ama yine de garantiler yüzünden parasını ödediği köprüler yerine, hem günlük hayatı, hem de ticaret hayatını gerçekten kolaylaştıracak yollarımız olabilirdi.

Isparta unutuldu mu Sayın bakan?

Ve Sayıştay raporlarına bakıyoruz. Tünellere, ihalelere ödenen fazladan paralar var. Garantiye zaten karşıyız. Bir de garanti ödenmiş, üstüne “hata yapılarak” fazla garanti parası ödenmiş. Sadece bu kaçaklar olmasa Isparta’nın yolları tamamlamak mümkündü.

Bunlar siyasi tercih mi, ya da yetersizlik mi bilemem, ama bu yollarda her gün kazalar oluyor ve bedelini Isparta halkı, oradan geçen vatandaşlarımız, milletimiz ödüyor. Onlar adına ben bu yolların tamamlanmasını sizden rica ediyorum.

Hangi bürokrat hangi bilgiyi bizden kaçırmaya kalkarsa kalksın, yollar ortada, Dereboğazı yolu 20 senedir seçim vaadinizde ve bu yol yapılmamıştır. Isparta halkı, Antalya halkı bunu görüyor.

Ve; Isparta, Burdur ve Antalya için 2017’de hızlı tren sözü verildi. Üzerinden tam 4 yıl geçti. Bu şehirlerimizden hala tren geçmedi.

Üzgünüm, biten yol yok, geçen tren yok.

İnternet altyapısının yetersizliği özellikle Pandemi zamanında ortaya çıktı. Pandemi döneminde defalarca köylerimizde uzaktan eğitim yapılamıyor, çocuklarımızın başına sıkıntılar geliyor diye bildirdik.

Bakın burada 50’ye yakın size ilettiğim soru önergesi var, bu önergelerin yarısına cevap alamadım hala. Bunların cevaplanmasını; gerek yolların, gerek internet alt yapasının tamamlanmasını istiyoruz.

Isparta’da Yalvaç-Bağkonak kavşağında alt geçit yapılması talebi var, sık sık kaza oluyor. Yalvaç Bahtiyar köyü Altıkapı köyü arası yol bozuk. Şarkikaraağaç Çarıksaraylar kasabasında yollar bozuk. Şarkikaraağaç Yukarı Dinek’te ilçeye 14 kilometrede 2. Bağlantı yolunun asfaltlama programına alınması için muhtar 13 kez İl Özel İdaresi’ne dilekçe vermiş ama halen tamamlanmamış. Sütçüler Çandır köyünden Kızıllı köy arası 10 kilometre bir kısmı Çandır’da bir kısmı Bucak’ta deniyor, çözümsüz hale gelmiş. Yenişarbademli’de Koruyaka köyü ve Bağkonak köyü arasındaki gölet yapımı yarım bırakılmış, yol 5 km uzamış. Vatandaşlar hem gölet tamamlanmadığı için, hem de yol uzadığı için mağdur.

Tüm bunların tarafınızdan ele alınmasını rica ediyorum sayın bakan ve sorularımızın tümüne de cevap rica ediyorum.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap