TURİZMDE VAR MIYIZ YOK MUYUZ?!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TURİZMDE VAR MIYIZ YOK MUYUZ?!!!
Haberin Tarihi: 9.12.2021 10:29:58 - Okunma Sayısı:3514 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

TURİZMDE VAR MIYIZ YOK MUYUZ?!!!

                         Zeki TARHAN – ANKARA

          Her şeyden önce, bugün Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan, ana gündemine ise DAVRAS’ı koyan etkinlik için, düzenleyenleri kutluyorum tabii…

           Bu etkinlik; Turizm sektörünü acaba kucaklayıcı olabilmiş midir? Valimiz sayın SEYMENOĞLU; “…İstiyoruz ki, turizmi 12 aya yayalım ve 12 ilçemiz ile bütün köylerimizi de dahil ederek yaşayalım…” şeklindeki söylemi ile, hiç kimsenin itiraz edemeyeceği bir söylem geliştirdiğini sosyal medya ve internet sitelerinden öğreniyoruz…

                                                   ***

       Bu yazımı yazmaya başladığımda; “…acaba bu güzel etkinlik, turizm sektörünün bütün bileşenlerini kapsamış, ya da kucaklamış mı?” diye de düşünmeden edemedim. Sektördeki ve Akademik camiadaki birkaç kişiyle telefon konuşması yaptım. Anladım ki; Üniversite şehri olan bir ilde, böylesine güzel olması beklenilen ve de umulan bir TURİZM etkinliği, ana gündemi DAVRAS olsa da, kolu kanadı kırılmış bir kuşa benzetmekte sanırım, “teşbihte hata olmaz” özdeyişini sizlere de anımsatacaktır.

                                                 ***

        Sayın valimiz; “…Isparta’ da dört mevsim, 12 ay turizm yapmamız lâzım. Aksi taktirde, bu büyük yatırımların getirisi, maliyetini zor karşılar.” diyor. Bu güzel söyleme, sanırım hiçbir Isparta’lı ve Eğirdir GÖL havzasındaki 81 yerleşim biriminde yaşayan insanımız itiraz edemez.

       Isparta, bir Üniversite şehriydi. Ve kent kimliğine böyle damgasını vurmuştu… Yalvaç denince; Psidya  Antokyası ve İnanç Turizmi aklımıza gelirdi. Prof. Dr. Mehmet ÖZİLHANLI var mıydı? İki Üniversitemiz SDÜ / ISUBÜ Turizm Fakültesi ile, turizm eğitimi veren diğer birimlerdeki bilim insanlarımız bu güzel etkinlikte varlar mıydı? Isparta’mızın, Göller Bölgemizin / İç batı Akdeniz’in TURİZM ELÇİMİZ  Çetin hocamızı ıskalamak mümkün müydü?      Bakın, Eğirdir’ deki NİS OTEL Genel Müdürü, Turizmci, Eğirdir’ in İkinci Kaptan Alaaddin’i Mehmet DEMİREL, bu etkinlikle ilgili olarak şöyle diyecekti;

          “…Isparta Turizmi denilince, ilk akla gelmesi gereken yer EĞİRDİR’dir. Eğirdir’in olmadığı, konuşulmadığı veya temsilcisinin katılmadığı bir Turizm etkinliğinden; Isparta da her türlü destinasyonun yapılabileceği ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM’in hayata geçirilebileceği düşünülmemelidir. Yani; EĞİRDİR ıskalanamaz ve de olmazsa olmaz koşuldur.”

                                                  ***

           Sayın valimiz SEYMENOĞLU; Isparta’nın kent kimliğini, “bir TARIM ŞEHRİ” olarak dillendiriyor ve Turizmi de adeta, Tarımın bir alt kimliği olarak değerlendiriyordu. Sayın valimizin böyle bir tanımlamaya sevk eden en önemli etken, kanımızca, yıllardır Isparta’nın KENT KİMLİĞİ’nin bir türlü belirlenememiş olmasıdır. Tıpkı; EĞİRDİR GÖLÜ’nün kullanımının çok fonksiyonlu olarak görülmesi gibi…

                                                   ***

           Valimizin Tanıtım konusundaki düşüncelerinde, SOSYAL MEDYA’ya ağırlık verilmesini ve bu mecra üzerinden, şehrimizin cazibe merkezlerinin tanıtılmasının gerekliliği üzerinde önemle durmasını da elbette ki taktir ediyor ve yerinde buluyoruz. Çünkü; SOSYAL MEDYA günümüzün en etkili bir mecrasıdır. 

                                                   ***

          …VE DAVRAS

          Valimiz sayın SEYMENOĞLU; “…DAVRAS KAYAK MERKEZİ sayesinde Turizmde biz de varız” diyeceğiz. Bunu, önümüzdeki üç – beş yıl içerisinde göreceksiniz. Batı Akdeniz’ de de böyle bir KAYAK MERKEZİ, başka bir ilde yok.” Şeklindeki ileriye dönük öngörüsünü, bir temenni olarak da algılayanlar olabilir.

          Gelin burada; İç batı Akdeniz’in TOROS DAĞLARI silsilesini en iyi bilen, DAVRAS KAYAK MERKEZİ’ ile adeta özdeşleşmiş bir DAĞCI, Eğirdir Dağ ve Komando Okulundan Yarbay olarak emekli olan Nurtay YATMAN’ın, sözünü ettiğimiz TURİZM toplantısını nasıl değerlendirdiğini ve DAVRAS KAYAK MERKEZİ’nin EĞİRDİR  ve Isparta için ne anlam ifade ettiğini kendisinden dinleyelim:

         “…DAVRAS’ta, yollar ve araç park yerleri SICAK ASFALT’la kaplandı.  Sıcak Asfalt; 20 cm. Otoyol’da ki sıcak asfalt kar yağınca bozuluyor… DAVRAS’ta;  Mezar Gediği / Kul ovasına girişe NİZAMİYE DİKTİLER!!! Parayla giriliyor!!! Deli Dumrul Köprüsü gibi. Bir söylem geliştirdiler; “Turizm girdilerinin %60’ı DAVRAS’a bağlı” diye. Sanki hiç başka yere gidilmeyecek. KASNAK MEŞESİ’ne bile giriş izine bağlı. Milli Parklar Şefi izin vermezse giremiyorsun. HER YERE SICAK ASFALT YAPTILAR!!!

                                                         ***

           SAYIN ISPARTA VALİMİZE ÇAĞRI:

         EĞİRDİR / SEVİNÇBEY / BADEMLİ / ÇOBANİSA YOLU

         …Evet, toplam 15 km.lik bu yol yapım öyküsü, 10 – 15 yıldır Eğirdir tarafından dile getiriliyordu… EĞİRDİR ile DAVRAS’ın entegrasyonu anlamına geliyordu bu yol yapım hikâyesi… Ve tüm Eğirdir halkının rüyalarını süslüyordu… Farklı toplumsal kesimler ve Yerel Yönetimler ile İl Genel Meclisince gündeme getiriliyordu zaman zaman ve yıllarca…

         Gelin burada, Nurtay yarbayımıza bir kulak verelim: “…Eğirdir – DAVRAS Kayak Merkezi 26 Km. Isparta – DAVRAS Kayak Merkezi ise 28 Km. Bunu bile kıskandılar. Isparta – DAVRAS 26 Km. yazdılar. Bu rakamlar, 25 000’lik TOPOĞRAFİK HARİTALARDA  görülebilir. BADEMLİ’ den KIZILTARLA’ ya (=Çobanisa ile DAVRAS’ ın arasında bir mevki) Mesafe; 1700 metre. İşte bu 1700 metrelik yol yapıldığı taktirde, EĞİRDİR – DAVRAS Yolu (11) Km. kısalacak!!! Önceki Eğirdir Kaymakamı, bu yolun kabasını, Devletten ve Özel İdareden beş kuruş yardım almaksızın, civardaki TAŞ OCAKLARI’na bu yolu açtırdı. Bademli Muhtarı, bu konuyu çok iyi bilir.”

                                                         ***

       N’ OLUR DAVRAS DİYELİM, DAVRAS YAZALIM, DAVRAS KONUŞALIM!!!

       Sadece, “Z” yi kaldırıp “S” yazacağız. Çünkü doğrusu DAVRAZ değil DAVRAS. Askeri haritalarda da dağın adı: DAVRAS. Coğrafya kitaplarında da DAVRAS.

        Buradan sayın valimizin bu konuya el atmasını, Üniversitemizin bu konuyu bilimsel bir platforma taşımasını, TDK (=Türk Dil Kurumu)’ n dan bu konuda görüş alınmasının da doğru olacağını düşünüyoruz… Ve bir mottoyu da anımsamakta yarar var: “NE GEREK VAR DAVOS’A, GİDELİM DAVRAS’A”

                                                      ----- 0 ----          

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap