Eğridir Gölünde, Sudak’tan Önce Sazan Vardı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğridir Gölünde, Sudak’tan Önce Sazan Vardı
Haberin Tarihi: 13.12.2021 15:11:26 - Okunma Sayısı:4495 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

EĞRİDİR GÖLÜNDE, SUDAK’TAN ÖNCE SAZAN VARDI

                          Zeki TARHAN – ANKARA

          Eğirdir Gölü'ne;  yırtıcı bir balık olan ve Almanya’dan getirilip Eğirdir gölüne aşılanan yırtıcı 10 bin SUDAK balığının, EĞİRDİR GÖLÜ’ne atıldığı 1955 yılı, Su Ürünleri ve Limnoloji tarihinde bir Milattır.

         Rüyalarını Türkçe gören bir Alman Bilim Adamı Ord. Prof. Dr. Curt KOSSWIG, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Direktörüdür. Balık Sistematiği ve Balık Biyolojisi Uzmanı, Hidro biyolog KOSSWIG’in sorumluluğunda EĞİRDİR GÖLÜ yırtıcı SUDAK balığı ile tanışır… Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü Balıkçılık Yönetimi Uzmanı Dr. W.NUMANN, Nisan /1953 ile Mayıs 1954 yılları arasında, EĞİRDİR GÖLÜ’nde “LİMNOLOJİK ve BALIKÇILIK İLMİ BAKIMINDAN ARAŞTIRMA yapar.

      …Ve sonrasında, 1955’ yılı EĞİRDİR GÖLÜ için Yırtıcı SUDAK yılı olur… Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü tarafından EĞİRDİR GÖLÜ’ne yerleştirilen 10.000 adet genç SUDAK balığı, 4 sene içerisinde popülasyonu çok hızlı artarak göle yerleşir ve üremelerine devam ederek gölün hakimi olurlar…                                                                                             

        Sonra ne mi olur? Şu olur SUDAK; EĞRİDİR GÖLÜ’nün 10 tür yerli / doğal balığının 7 türünü yok eder, geride ise; SAZAN / SIRAZ / EĞREZ kalır.

                                                           ***                       

       1980’ li yılların sonlarına gelinir… Prof. Dr. Metin TİMUR / Prof. Dr. Gülşen TİMUR tarafından dillendirilen söylem ise; “Eğirdir Gölü’ nün verimliliğinin artırılması çalışması, 1955 yılında NUMANN tarafından yürütülen çalışmada elde edilen sonuçlara yakın değerler bulunduğu, ancak SUDAK popülasyonunun korunması için; SUDAK’ ın temel besinini oluşturacak Yem Balığı (=Alburnus Alburnus ve Phoxinus phoxinus ) türünün göle adaptasyonunun sağlanması konusunda araştırmalara başlanmasının gerektiği…”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap