TTKD Bilim Danışma Kurulu Toplandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TTKD Bilim Danışma Kurulu Toplandı
Haberin Tarihi: 2.6.2015 11:27:00 - Okunma Sayısı:1286 defa okundu.

TTKD Bilim Danışma Kurulu Toplandı

TTKD (=Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ) Bilim Danışma Kurulu, Ankara TAURUS AVM' nin Asma Katındaki Toplantı Salonunda Saat 11.00' de toplandı.

Gündemdeki maddelerin görüşülmesinden sonra, Hamideli Derneği Başkanı Ramazan TOPRAKLI; Değişen Coğrafya ve Dönüşen Tarih bağlamında, Eğirdir Gölünün tarihsel gelişim sürecindeki evreleri ile bu coğrafyanın Eğirdir Gölü ile olan etkileşimini konu alan bir sunum yaptı. TTKD Bilim Danışma Kurulu Üyesi Zeki TARHAN ise; "BÜTÜN YÖNLERİYLE EĞİRDİR GÖLÜ" konulu yaptığı sunumla toplantı sona erdi. Toplantı sonunda alınan kararla; 2016 yılında "GÖLLER SEMPOZYUMU - 2" nin yapılmasına karar verildi...

29. Dönem Yönetim Kuruluna danışmanlık yapacak Bilim ve Danışma Kurulunun ilk toplantısı, belirlenen gündem uyarınca, 30 Mayıs 2015 Cumartesi günü saat 11:00'da Taurus İş Merkezi Yatırımcı Ofisi Toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya Yunus ENSARİ, Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK, Prof. Dr. Sedat YERLİ, Zeki TARHAN, Ramazan TOPRAKLI, Aygül AKKUŞ, Sina GÜNEŞ, Dr. Ülkü MERTER katıldı.

 

Toplantıya dernek Genel Başkanı Yunus ENSARİ başkanlık yaptı. İlk olarak, dernek tüzüğünde yer alan 20. Madde uyarınca seçim yapıldı. 

Bilim ve Danışma Kurulu Başkanlığına; Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK, Başkan Yardımcılığına Prof. Dr. Sedat YERLİ, Sekreterliğe Dr. Ülkü MERTER seçildi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda Eğirdir Gölü ve sorunları tartışıldı.

 

Eğirdir Gölü ve sorunları, Hamideli Derneği Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Ramazan TOPRAKLI'nın gölün tarihçesini anlatan konuşmasıyla başladı. Osmanlı arşivlerinde kayıtlı bir belge olduğu, o zaman bir vakıf kurulduğu, belgede, bir köprüden bahsedildiği, o köprünün Eğirdir'de olduğu ifade edildi. Eski zamanda göl iki kısımmış, arada boğaz yokmuş. Yerleşik Trükmenlerin çoğu burada ip eğirirmiş. Bir ara sel gelirken herkes kaçmış, sadece bir kadın kaçmamış, ip eğiriyormuş. Eğirdur sen demişler, Eğirdir ismi ordan kalmış olabilir. 

Gölün bugünkü ve yakın zamandaki durumu Zeki TARHAN tarafından sunuldu. 17 Mayıs 2015 'de Eğirdir Gölünü Kurtar etkinliği yapıldı. Etkinlik sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlandı. Burada önemli sorunlardan biri Yeşil Ada'ya giden yolun kaldırılması, diğeri ise su kirliliği sorunu. Gölün çevresinde tarım yapılıyor. Zirai mücadele ilaçlarından kirlilik geliyor. Gölde arsenik oranı %12'lerde. Kanser oluşumları artmış durumda. Eğirdir gölünde alg patlaması yaşanıyor. Bunlar zehirli algler. 

Sonuç bildirgesinde bunlara karşı alınacak önlemler belirtilmiş. Derneğimiz Genel Başkanı Yunus ENSARİ, alınacak önlemler neler olabilir, neler yapılabilir, özellikle bu konular üzerinde durarak sunucuya sorular sordu. Sunucu Zeki TARHAN, Eğirdir Temsilcimiz Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ'nin verdiği bilgilerden de yararlandığından, bizler de dernek olarak temsilcimize teşekkür ederiz.”dedi.

Sunum sonunda, Bilim ve Danışma Kurulu başkan yardımcısı Prof. Dr. Sedat YERLİ, birincisi 2007 yılında Isparta'da yapılan göller kongresinin ikincisinin 2016 yılında yapılarak bu günkü güncel sorunların orada irdelenmesini teklif etti. Kurul bu öneriyi benimsedi. 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap