EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 5)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN (BÖLÜM 7 / 5)
Haberin Tarihi: 2.8.2022 17:26:12 - Okunma Sayısı:2573 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR’DE KENTSEL GELİŞİM – Ali SİNAN 5 

               EĞİRDİR’E DAİR KİTAP KRİTİĞİ… 

                                     Zeki TARHAN - ANKARA 

                                            BÖLÜM 7 / 5 

                   Osmanlı Döneminde Eğirdir, Isparta’nın ilçesi olmasına rağmen, Isparta nüfusundan daha fazla bir nüfusa sahipti. İmar faaliyetleri açısından en kötü yıllarını yaşıyor, yine de önemli bir Pazar yeri olma durumunu devam ettiriyordu. 1305 (1888) tarihli Konya vilayeti Salnamesi’ ne göre; bu sıralarda Eğirdir’de dördü minareli olmak üzere 32 cami, 17 mescit, 2 medrese, 1 kütüphane, 4 hamam, 150 kadar dükkân, 3 han ve 2 kilise vardır. Salnamede bahsedildiği üzere, bu yapıların pek çoğu Osmanlı Dönemi öncesinde yapılmıştır. 

                                                      *** 

                 Bu dönemde yaşanan kentsel ölçekteki en büyük gelişme ise; İzmir – Aydın Demiryolu hattının Eğirdir’e kadar uzatılmasıdır. Bu hat ile Eğirdir eski ticari önemine yeniden kavuşuyordu. Ve Hattın kente ulaşmasından kısa bir süre sonra çıkan Birinci Dünya Savaşı ile Eğirdir, askeri anlamda stratejik önemi olan bir bölgeye dönüşüyordu… Bu Dönemde Eğirdir Deniz Komutanlığı kurulmuş ve Eğirdir Gölü üzerinden asker, yiyecek, giyecek ve mühimmatlar göl üzerinden kente getirilmiş ve buradan demiryolu ile batı cephesine iletilmiştir. 

                   Bu doğrultuda GAR sahasına; Eğirdir Menzil Hastanesi, mühimmat ve yiyecek – içecek depoları ve çeşitli yapılar yapılmış, bu yapıların pek çoğu, uzun yıllar boyunca ayakta kalmış olup, alanın ilk yerleşimi ortaya çıkmıştır. 

DEVAM EDECEK… 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap