IGSİAD, TKDK İl Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Gülcü’yü Ziyaret Etti

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,IGSİAD, TKDK İl Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Gülcü’yü Ziyaret Etti
Haberin Tarihi: 30.5.2023 11:22:18 - Okunma Sayısı:498 defa okundu.

TKDK İl Koordinatörü Gülcü, doğru sektörü, doğru insanların yapması için projelerin dikkatli bir şekilde incelendiğini desteklerin ona göre verildiğini söyledi.

IGSİAD, TKDK İl Koordinatörü Prof.Dr. Süleyman Gülcü’yü Ziyaret Etti

Isparta Girişimci Sanayici ve İş İnsanları Derneği (IGSİAD) Yönetim Kurulu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü’yü ziyaret ettiler.

IGSİAD Yönetim kurulu Başkanı Kubilay Kapı, ziyaretlerinin nedenini; IGSİAD Yeni Yönetim Kurulunun kurumlarla tanışıp ilişkileri güçlendirmek aynı zamanda da kurumların işleyişi ve görevleri hakkında bilgi edinip, birlikte yapılabilecekler konusunda görüş almak olduğunu vurguladı.

TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek TKDK ve yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

"AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak amacıyla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kurulmuştur. TKDK’nın mali destek kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı - Kırsal Kalkınma (Instrument for Pre-Accession Assistance -Rural Development) IPARD Programı Fonu’dur.

IPARD Programının amacı; AB Ortak Tarım Politikası ile ilgili müktesebatın uygulanmasına ve aday ülkelerde tarım sektörü ve kırsal alanların sürdürülebilir biçimde adaptasyonu için bazı önceliklere ulaşmaya ve sorunların çözümüne katkıda bulunmaktır.

Bizler göreve başladığımızdan beri tarım sektörünün hızlı bir şekilde matematiksel olarak, bilimsel olarak üretici anlamında araştırılıp ortaya konması için çalışmalar yaptık. Üretici için en verimli en karlı ürün nedir en az 20 yıllık programlar araştırmalar yapıp simülasyonunu gerçekleştirdik. Dünya’da ne kadar üretiliyor, şu anda ne kadar tüketiliyor 20 yıl garantisi var mı? Devlet hangi konuları destekliyor, pazarlaması nasıl olacak gibi çok yönlü araştırmalar yaptık. Bütün bu araştırmalarımızın ışığında ulaşabildiğimiz en ücra köye kadar gidip çiftçiyi, üreticiyi yönlendirmeye ve destekler konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Çiftçiye ve üreticiye devletin diğer kurumları, örneğin Tarım ve Orman İl Müdürlükleri de yön vermek için çalışıyor. Bütün bu kurumlar arasında güçlü bir iletişim ağı olursa ancak başarıya ulaşılabilir.

En önem verdiğimiz konuların başında havza bazlı üretim ve kümelenme çalışmaları oldu. Örneğin Eğirdir Aksu’da birçok çiftçi ve üreticiyi mantar yetiştiriciliği konusunda bilgilendirip destekledik. Üretimin havza bazlı ve kümelenme şeklinde olmasının birçok avantajı var. İlaçlaması, sulaması, hasat edilmesi, satışı ve nakliyesi planlanabilmekte ve her anlamda karlı olmaktadır. Bu anlamda çiftçileri, üreticileri bu konuda başarılı olmuş tarımla ilgilenen çiftçiler, kurumlar ve STK lar ile koordine olarak yönlendirmesi, bilgilendirmesi lazım. Avrupa’da bu iş bu şekilde yapılıyor" dedi.

IGSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kapı da; "ülkemizin ve ilimizin bu anlamda başarılı olabilmesi ve iyi örneklerin artması için meslek kanunlarının da iyi düzenlenmesi gerekmektedir. Tarımla uğraşan bir çiftçi kazandığı parayla müteahhitlik yapamamalı, o parayla kaliteyi, üretimimi nasıl arttırabilirim, yeni üretim alanları yeni bahçeler nasıl kurabilirim diye çalışmalı. Ya da bunun tam tersi de olmamalı" diye konuştu.

Gülcü, bu konuyu TKDK’nın da çok önemsediğini bu nedenle doğru sektörü, doğru insanların yapması için projelerin dikkatli bir şekilde incelendiğini desteklerin ona göre verildiğini, desteklerin %75’inin Avrupa Birliğinden geldiğini bu nedenle denetimlerin çok sıkı olduğunu ve 5 yıl süre ile yatırımların takip edildiğini söyledi.

Proje hazırlamak konusunda da bilgiler veren Gülcü, "Bizim proje destekleme birimimiz buraya gelen herkese bilgi verir, yardımcı olur ve projeleri kontrol edebilir. Zaten Ne yapacaksın? Nerede yapacaksın? Sana ne lazım? Kime, Kaça satacaksın? gibi konuları bilen kurgulayan ve bu soruların cevapları olan biri için proje hazırlamanın gayet kolay" ifadelerini kullandı.

Ziyarete katılan IGSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Kapı, Yönetim Kurulu Üyeleri Vacit Yorulmaz ve Hilal Yavuz Kiremitçi verdiği bilgiler ve ev sahipliği için Gülcü’ye teşekkürlerini sundular.

- IGSİAD Basın

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap